Prima pagină » Accidentul unui Hyundai Ioniq 6 electric din Germania, în care acesta a doborât din plin un copac, arată cât de mult a evoluat ingineria maşinilor electrice | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Accidentul unui Hyundai Ioniq 6 electric din Germania, în care acesta a doborât din plin un copac, arată cât de mult a evoluat ingineria maşinilor electrice | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
accidentul-unui-hyundai-ioniq-6-electric-din-germania,-in-care-acesta-a-doborat-din-plin-un-copac,-arata-cat-de-mult-a-evoluat-ingineria-masinilor-electrice-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

15 Noiembrie 2023, 16:43
Redacţia PiataAuto.md

Acum o săptămână un exemplar al unui Hyundai Ioniq 6 electric a avut parte de unul din cele mai grave accidente al acestui model din cele cunoscute public în lume. Ioniq 6 a fost dezvăluit abia acum un an şi a ajuns în multe regiuni la primii clienţi abia în acest an, deci e încă un model foarte nou pe multe pieţe. Tocmai de asta, accidentul produs acum în Germania e unul care indică nu doar siguranţa bună a modelului, ci şi cât de mult a evoluat ingineria maşinilor electrice.

Accidentul s-a produs pe un drum extraurban asfalt, care trece printr-o regiune de pădure şi conectează regiunile Roth-Pfaffenhofen şi Schleifweiher din centrul Germania. Maşina electrică era condusă de un şofer în vârstă de 66 de ani şi, aşa cum a comunicat chiar el poliţiei, accidentul s-a produs din cauza nepăsării sale şi distragerii privirii de la drum.

Foto: Hyundai Ioniq 6

Maşina a ajuns în decor, însă, şi a lovit din plin, cu partea sa frontală, un copac mare cu tulpină groasă. Viteza de impact a fost mare şi, pentru multe alte maşini, asta ar fi însemnat o intruziune mare în celula habitaclului, cu rănirea gravă a celor din interior sau chiar pierderi de vieţi. Însă în acest caz, şoferul a fost doar uşor rănit, având nevoie doar de îngrijiri medicale superficiale.

Partea şi mai curioasă e cum a suportat impactul maşina. Din imagini se poate vedea că aceasta a lovit copacul cu toată forţa, rupând tulpina şi totodată scoţând-o din rădăcină! Şi toate astea, doar cu o deformare a zonei frontale ale maşinii, nu şi zona habitaclului şi structura inferioară. Iar explicaţia se pare că e tocmai în prezenţa bateriei în podeaua maşinii!

Hyundai Ioniq 6 e unul din modelele la care bateria are deja rol de element structural, de rigiditate, şi să pare că în acest caz ea a avut un rol crucial, păstrând celula habitaclului intactă pe toată lungimea ei! Maşina a doborât copacul şi l-a scos din rădăcini, urcând pe el, dar n-a cedat în zona bateriei şi a habitaclului, păstrând integritatea structurală!

Şi, pe lângă toate, dacă acum 5-6 ani o maşină electrică ar fi avut un asemenea accident, aproape sigur avea să urmeze un incendiu al bateriilor. Dar în cazul acestui Hyundai din Germania, nu a existat niciun incendiu, din măcar o aluzie sau o fumegare. Toate sistemele de siguranţă de deconectare automatizată a modulelor bateriei au funcţionat şi maşina nu a luat foc, chiar şi într-un asemenea accident grav. Şi paradoxul e că cele peste 1.900 kg de greutate (peste 2.000 kg în cazul unor versiuni) ale acestui Ioniq 6 au avut şi ele un rol în învingerea trunchiului de copac şi formarea impulsului de impact.

Foto: Construcţia lui Hyundai Ioniq 6 şi poziţionarea bateriei

Prin urmare, acest accident din Germania cu Hyundai Ioniq 6 e unul simptomatic despre cât de mult a evoluat ingineria maşinilor electrice la cei mai inovatori producători. Atunci când auzim că bateria e integrată ca element structural, poate suna uneori ca un fapt neesenţial sau chiar poate părea o soluţie care să economisească bani producătorului, însă în acest caz bateria, cu toată structura ei, a fost cea care a salvat viaţa celor de la bord.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Accidentul unui Hyundai Ioniq 6 electric din Germania, în care acesta a doborât din plin un copac, arată cât de mult a evoluat ingineria maşinilor electrice | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type