Prima pagină » De ce se scumpesc carburanții

De ce se scumpesc carburanții

de Roboțelul @ iDOR.info
de-ce-se-scumpesc-carburantii

Prețul petrolului a ajuns aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, Moscova și Riadul au prelungit reducerile de aprovizionare până la finele anului, furtuna din Libia, cererea mondială de țiței este în creștere, stocurile de azi sunt mai reduse decât mediile ultimilor ani iar capacitatea de rafinare este limitată în raport cu cererea tot mai mare din Europa de Vest și SUA sunt motivele pentru care în ultimele două luni prețul carburanților crește constant.

Benzina costa în 13 iulie în medie 6,71 lei/litru. Acum a ajuns la 7,26 lei/litru, cu aproape 10% mai mult. Motorina costa în urmă cu două luni 6.70 lei/litru, iar acum a ajuns la 7,53%, asta însemnând o creștere cu peste 12%. Iar voci din piață susțin că trendul de creștere va continua căci cotația mondială a barilului de țiței va fi tot mai mare.

Preţul barilului de petrol a crescut miercuri, continuând avansul semnificativ din ziua anterioară, ajungând aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni, pe fondul temerilor privind producţia din Libia, reducerile de producţie ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi turbulenţele macroeconomice, transmite Reuters.

La 04:40 GMT, cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 0,2%, la 92,23 dolari per baril. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 0,2%, la 89,05 dolari per baril. Marţi, ambele cotaţii au crescut cu aproape 2%, aproape de cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

“Perspectivele privind cererea OPEC şi previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) privind un declin al stocurilor globale de petrol au consolidat aşteptările pieţei privind înăsprirea aprovizionării în viitor”, a apreciat Satoru Yoshida, analist la Rakuten Securities.

Furtuna severă care a afectat Libia şi a dus la închiderea a patru terminale de unde se exporta petrolul sprijină de asemenea creşterea preţului, a adăugat el.

Miercuri, ziarul rusesc Izvestia a publicat un interviu cu ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, care estima că producţia de petrol a Rusiei ar urma să scadă anul acesta cu 1,5%, la 527 milioane tone metrice (10,54 milioane de barili pe zi – bpd).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: De ce se scumpesc carburanții

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google