Prima pagină » Noul model electric chinezesc Zeekr 001 FR e mai puternic decât Tesla Model S Plaid şi are 4 motoare | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Noul model electric chinezesc Zeekr 001 FR e mai puternic decât Tesla Model S Plaid şi are 4 motoare | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
noul-model-electric-chinezesc-zeekr-001-fr-e-mai-puternic-decat-tesla-model-s-plaid-si-are-4-motoare-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

3 Septembrie 2023, 13:40
Redacţia PiataAuto.md

Chinezi au anunţat puterea şi parametri noului Zeekr 001 FR, modelul electric de performanţă desăvârşită, pe care l-au prefaţat acum câteva zile şi despre care sugerau că va fi un concurent direct pentru Tesla Model S Plaid, mai menţionând c㠄Plaid e plictisitor”. Ei bine, noul model electric din China e mai puternic decât Tesla Model S Plaid şi are mai multe electromotoare, dar se pare că va merge tot în spatele lui Plaid.

Aşadar, noul Zeekr 001 FR debutează cu o putere totală a sistemului de propulsie de 1.265 CP, faţă de 1.020 CP, cât are Model S Plaid. Partea impresionantă e că puterea e livrată de tocmai 4 electromotoare, câte 2 pe fiecare punte, Zeekr sărind astfel în vârful ierarhiei tehnologice din domeniul maşinilor electrice de azi. Prin urmare, Zeekr a depăşit Tesla Model S Plaid şi la numărul de electromotoare, modelul electric american având 3 electromotoare.

Datorită faptului că are 4 electromotoare, noul Zeekr 001 FR poate face şi întoarce „de tanc”, adică poate direcţiona două electromotoare înainte, de pe o latură, şi celelalte două înapoi, iar astfel maşina se întoarce practic pe loc, asemeni unui tanc cu şenile.

Energia pentru noul model electric chinezesc vine de la o baterie de 100 kWh, produsă de CATL pentru cei de la Zeekr. E o baterie din familia Qilin, care funcţionează într-o arhitectură de 800V, care permite puteri de încărcare şi descărcare mult mai mari, iar astfel şi puterea de 1.265 CP a fost posibilă. De fapt, bateria se încarcă atât de repede, încât de la 10 la 80% ea are nevoie de doar 15 minute. Asta înseamnă că 70% din baterie, sau 70 kWh, sunt puşi într-un sfert de oră, ceea ce înseamnă o putere de încărcare medie de 280 kW în acest interval. Mai mult decât modelele actuale Mercedes, de fapt. Chinezii nu anunţă, însă, autonomia noului model, deocamdată.

Noul model are o siluetă de shooting brake şi pare să aibă frâne de carbon şi ceramică, deşi acestea nu sunt menţionate în mode separat! Mai mult ca atât, şi în construcţia sa chinezii spun că s-a utilizat pe larg fibra de carbon, pentru a-l menţine mai uşor, iar toată această abordare profundă inginerească nu poate să nu fascineze, dacă ne gândim că acest model e un produs al unei mărci chinezeşti relativ noi pe piaţă!

Dar, cu toate puterea şi abordarea, tot Tesla Model S Plaid va fi mai rapidă. Zeekr 001 FR anunţă timpul de acceleraţie de la 0 la 100 km/h cu start din uşoară rulare, care va fi de 2,07 secunde, iar cu start de pe loc va fi mai mare. E impresionant, desigur, dar e mai lent decât Model S Plaid.

Chinezii au anunţat că noul model intră în producţie în luna octombrie, iar lunar vor fi fabricate doar 99 de unităţi.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Noul model electric chinezesc Zeekr 001 FR e mai puternic decât Tesla Model S Plaid şi are 4 motoare | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă