Prima pagină » Studiu: Inflația dă avânt discounterilor. Au în România cea mai mare creștere a vânzărilor din regiune. Piața de retail alimentar a ajuns la 21,6 mld. euro – Economica.net

Studiu: Inflația dă avânt discounterilor. Au în România cea mai mare creștere a vânzărilor din regiune. Piața de retail alimentar a ajuns la 21,6 mld. euro – Economica.net

de Roboțelul @ iDOR.info
studiu:-inflatia-da-avant-discounterilor-au-in-romania-cea-mai-mare-crestere-a-vanzarilor-din-regiune-piata-de-retail-alimentar-a-ajuns-la-21,6-mld-euro-–-economica.net

Anul 2023 a adus creșteri ale prețurilor, schimbări în comportamentul consumatorilor și mai mulți clienți din generația Z, arată un studiu realizar de McKinsey & Company, companie globală de consultanță în management.

Potrivit studiului,  valoarea pieței offline de retail a crescut în 2022 cu 16%, până la 21,6 miliarde de euro, România fiind urmată de Croația, cu o creștere de 13%, Polonia – 12% și Cehia cu 9%. România este astfel a dua piață din regiune, după Polonia care a marcat un plus de 12%, până la 72,4 miliarde de euro.

Trendul este confirmat și la nivel de intenție,  din declarațiile românilor, 66% dintre ei declarând că o parte semnificativ mai mare din venitul lor este cheltuită pe alimente.

„Cu toate că specialiștii au fost pesimiști în evaluarea stării pieței de retail, au subestimat impactul pe care creșterea prețurilor îl are asupra economiei și asupra comportamentului consumatorilor. În 2023, 29% dintre români, cel mai mare procent dintre țările participante la sondaj, au declarat că intenționează să facă cumpărături care să le susțină un stil de viață mai sănătos și să facă alegeri alimentare mai nutritive”, potrivit McKinsey.

Discounterii

După șocul cauzat de creșterea prețurilor, consumatorii și-au adaptat comportamentul de cumpărare pentru a-și reduce cheltuielile pe termen lung. Printre aceste schimbări comportamentale se numără alegerea variantelor mai puțin costisitoare ale acelorași tipuri de alimente, scăderea loialității față de brandurile și retailerii preferați, precum și o tendință în creștere de a cumpăra mărcile proprii de alimente oferite de supermarketuri.

Mai exact, peste 50% dintre consumatorii din Europa Centrală și de Est intenționează să cumpere mai mult de la discounteri și să economisească bani alegând alimente mărci proprii ale magazinelor. Aceste schimbări vor duce la creșterea cotei de piață a discounterilor, la scăderea loialității față de produsele de top ale brandurilor mari și la o prioritizare a costului redus în detrimentul calității produselor.

De altfel, discounterii din România au înregistrat o creștere de 12% în 2022 comparativ cu media de creștere anuală înregistrată între 2017-2022. Este cea mai mare creștere a vânzărilor pe acest segment din țările din Europa Centrală și de Est. Dacă raportăm însă doar la 2021, creșterea este de 9%, față de 16% în Polonia sau 12% în Criația.

Spre comparație, în 2022 vs 2021, vânzările hypermarketurilor au crescut cu 2%, cele ale supermarketurilor cu 7% și magazinele de proximitate cu 6%.

Prețul, mai important decât proximitatea. Impact asupra vânzărilor online

Analiza McKinsey  mai arată că oamenii apreciază confortul, sustenabilitatea și proximitatea, dar se feresc de prețurile mari care vin la pachet cu acestea. Consecința ar fi că dezvoltarea pieței online va fi afectată de creșterea prețurilor, în ciuda creșterii cotei de piață a acesteia cu 0,2 pp în 2022, comparativ cu 2021.

Aproximativ 35% dintre respondenți intenționează să reducă cumpărăturile online în următoarele 12 luni, nefiind dispuși să plătească taxele de livrare și prețurile mai mari pe care retailerii online le percep. În schimb, vor alege cele mai bune oferte online și offline de la diferiți retaileri. Creșterea vânzărilor online va depinde mai degrabă de accesibilitate decât de confortul oferit de acest segment.

Aproape 30% dintre respondenții români au declarat că preferă să facă cumpărături alimentare online pentru că astfel consumă mai puțin timp, în timp ce puțin sub 10% dintre ei o fac pentru că au un portofoliu de produse mai divers din care să aleagă.

Apar însă diferențe în funcție de generații.

Spre exemplu, generația Z care  reprezintă în prezent 17% din totalul consumatorilorse îndepărtează de tendințele de masă. Pentru tineri, confortul asigurat de proximitate sau timp mai puțin petrecut pentru a face cumpărături alimentare este o normalitate. Ei aleg mărcile proprii ale magazinelor mai mult decât alte categorii de consumatori și sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru produsele care susțin cauze importante pentru ei.

„Acești factori obligă retailerii și companiile de bunuri de larg consum să depună eforturi pentru excelență operațională, dat fiind că 50% dintre retaileri și companiile FMCG continuă să raporteze profitabilitate scăzută comparativ cu nivelurile atinse înainte de pandemie”, spun anali;tii companiei de consultanță.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Studiu: Inflația dă avânt discounterilor. Au în România cea mai mare creștere a vânzărilor din regiune. Piața de retail alimentar a ajuns la 21,6 mld. euro – Economica.net

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă