Prima pagină » TP-Link Tapo RV30 Plus Review: Un aspirator robot cu stație de golire automată a prafului, puternic și gata de treabă la o simplă apăsare de buton sau comandă vocală

TP-Link Tapo RV30 Plus Review: Un aspirator robot cu stație de golire automată a prafului, puternic și gata de treabă la o simplă apăsare de buton sau comandă vocală

de Roboțelul @ iDOR.info
tp-link-tapo-rv30-plus-review:-un-aspirator-robot-cu-statie-de-golire-automata-a-prafului,-puternic-si-gata-de-treaba-la-o-simpla-apasare-de-buton-sau-comanda-vocala

Piața aspiratoarelor robot este în continuă creștere și vedem că nu doar producători consacrați din domeniu lansează noi și noi variante, ci și companii care fac primii pași. Este și cazul celor de la TP-Link care acum în 2023 a lansat în Europa primele sale aspiratoare robot din seria Tapo. Pentru început avem 2 modele pe listă și anume Tapo RV30 și Tapo RV30 Plus, unde diferența marcată de către varianta Plus constă într-o stați de golire automată a prafului.

Acesta din urmă a ajuns și în redacția Mobilissimo la recenzie, iar astăzi este momentul analizei sale, după o perioadă de testare întinsă pe mai mult de o lună. Ca aspecte am punctat în review puterea de aspirare, eficiența, autonomia cât și spălarea cu mop pe care aspiratorul o pune la bătaie. Un avantaj este clar reprezentat și de către stația de golire a prafului. Luăm rând pe rând fiecare aspect în rândurile de mai jos.

Unboxing

Aspiratorul TP-Link Tapo RV30 Plus sosește într-o cutie babană pe care vei avea inscripționate o parte dintre dotările și funcțiile sale, de la puterea de aspirare la tehnologiile folosite pentru navigare și capabilitățile de colectare. În pachetul cu pricina o să găsești întâi aspiratorul, foarte bine protejat la interior, astfel că nu trebuie să îți faci deloc griji cu privire la transportul său prin curier.

Apoi ai manualul de utilizare în cazul în care vrei să te pui rapid în temă cu modul de funcționare. Ai un pad mop în cutie cu instrucțiuni vizuale pentru modul de spălare și folosire, mai departe găsești o mică perie de curățare, o perie laterală de rezervă pe lângă cea deja instalată pe aspirator, plus un sac pentru colectarea prafului, unul extra. 

Desigur, fiindcă ai ales Tapo RV 30 Plus, asta înseamnă că nu ai un simplu dock de încărcare alături de noul tău aspirator, ci un dock cu stație de golire automată a prafului. În această stație găsești deja instalat sacul de praf care poate colecta murdăria chiar și până la 70 de zile, fără a fi nevoie de golirea sa.

Găsești tot ce ai nevoie la pachet, iar dacă ar fi ceva ce mi-aș mai fi dorit să văd, atunci clar ar fi vorba despre un extra pad pentru mop.  

Design

Din punct de vedere vizual aspiratorul TP-Link Tapo RV30 Plus seamănă cu multitudinea de modele robot disponibile pe piață. Este alb și are o zonă frontală laterală pe negru, acolo unde se găsesc și mare parte dintre senzorii de navigare. Ce nu îmi surâde atât de mult este finisajul glossy al acestui element, care atrage instant praful și ești nevoit ca după orice aspirare să îl ștergi cu o lavetă pentru a-l păstra curat.

TP-Link Tapo RV30 Plus

Are și acel element circular deasupra unde avem alți senzori, dar chiar și așa, aspiratorul păstrează o înălțime redusă pentru a putea curăța eficient și sub diferite corpuri de mobilier. Îmi place să văd că stația de încărcare/golire praf este compactă, asta după ce anterior am avut un alt aspirator în teste un un dock masiv, dar ce-i drept acolo exista și sistemul de alimentare cu apă pentru mop.

TP-Link Tapo RV30 Plus

TP-Link Tapo RV30 Plus

Aici este doar cel de golire praf, motiv pentru care este și mai compact și îmi place abordarea dual-tone alb-negru, stația de încărcare potrivindu-se de minune în orice mediu, sau colț de cameră unde va sta cel mai probabil. Dacă ești interesat de dimensiuni, află că TP-Link Tapo RV30 Plus măsoară 342.6 x 342.2 x 95mm, în timp ce stația dock are 227 x 191.4 x 381.3 mm. 

Instalare și aplicație

Pentru a pune în funcțiune aspiratorul (după ce ai instalat stația de încărcare și ai conectat-o la sursa de energie, iar aspiratorul plasat în dock) TP-Link Tapo RV30Plus ai nevoie de aplicația pentru smartphone numită TAPO, fie Android, fie iOS, pe care o descarci simplu și ușor printr-o simplă căutare în magazinul de aplicații. Odată ce ai instalat-o îți vei face un cont de utilizator, sau te loghezi în cel existent dacă ai avut până acum și alte produse TP-Link pe care le-ai pregătit astfel de setup.

Vei alege opțiunea Add Your Device iar în secțiunea deschisă vei căuta Aspiratoare Robot (Robot Vacuums) și selectezi modelul deținut, fie RV30 fie RV30 Plus. Apar și instrucțiuni înainte de prima utilizare precum eliminarea stickerelor de protecție și ești îndemnat spre a face switch de la OFF la ON pe butonul dedicat de pornire din lateralul aspiratorului. 

Mai apoi ce ai de făcut este să ții apăsat simultan timp de 5 secunde butoanele pătrat și home de pe aspirator, butoane fizice. Imediat toate butoanele ar trebui să clipească în alb, iar ulterior aspiratorul va fi căutat via Bluetooth în casa ta. Odată găsit, îl poți redenumi, alege locația în care vei instala stația de bază și gata, te poți apuca de treabă, sau mai bine zis îl poți pune pe TP-Link Tapo RV30 Plus la treabă.

La mine a venit în timpul instalării și o actualizare software care s-a realizat rapid. Ești îndemnat să nu miști aspiratorul din dock-ul de încărcare în timpul actualizării. Poți da startul procesului de mapare, pentru crearea unei hărți pentru întreaga casă. Pentru o mapare ideală este recomandată deschiderea ușilor pentru ca aspiratorul să exploreze, să ridici cablurile și alte obiecte de pe jos și să te asiguri că aspiratorul are suficientă baterie. 

Proces curățenie 

Imediat după poți pune aspiratorul la treabă, aplicația oferind toate comenzile de care ai nevoie. Vei vedea harta principală a casei tale, iar așa cum am făcut și eu, am delimitat camerele – funcție utilă pentru a aspira fix în camera dorită printr-un simplu click. În aplicație ai această opțiune de a curăța pe camere (selectezi tu camera dorită sau camerele), opțiunea Acasă de unde dai startul unui proces complet de aspirare pentru întreaga casă și mai există secțiunea Zone unde poți trasa un chenar în camera dorită pentru a aspira fix acel loc, să spunem covorul din living.

În aplicație găsești și diferite butoane în partea din dreapta chiar lângă hartă, primul fiind cel tip Maps de unde delimitezi camerele, unești, editezi sau trasezi un perete virtual de care robotul să nu treacă sau zone interzise. Am folosit și această funcționalitate pentru a evita ca robotul să ajungă în zone în care am diferite cabluri, precum cele din zona biroului. Am trasat un perete virtual și la balcon, unde pragul este prea mare pentru ca aspiratorul să treacă și lângă canapea acolo unde este un scaun cu picioare slim în care aspiratorul se cam împotmolea. 

Revenind la butoane, următorul din dreapta îți permite să alegi numărul de aspirări (1, 2 sau 3), iar ultimul buton este cel de colectare a prafului (atenționare aici, zgomotul produs este foarte puternic). În aplicație găsești și opțiuni pentru a seta un program de curățare, ai un raport al sesiunilor de curățare, poți administra hărțile (maxim 3 pot fi salvate), funcție Control la distanță și alte diferite setări pentru curățare mop sau aspirare.

Revenind în homescreen ai mai jos încă o dată opțiunea pentru a alege numărul de aspirări, după care ai opțiunea Putere aspirare cu moduri Silențios, Standard, Turbo sau Maxim (pentru eficiența de aspirare), iar jos de tot alegi nivelul de apă atunci când ai mopul instalat (redus, moderat, ridicat). 

Acum că te-ai pus în temă și cu toate modurile de curățare, nu îți rămâne decât să dai startul unei sesiuni de aspirare și/sau spălare cu mop (vei alimenta singur rezervorul de apă de pe aspirator). Imediat ce dai comanda, aspiratorul va pleca de la dock-ul de încărcare spre camera aleasă pentru aspirare și îți va oferi timpul necesar pentru a te ocupa de gătit sau poți merge chiar și să faci piața. 

Recomandarea ar fi să ridici toate cablurile de pe jos, eventuale jucării, obiecte ascuțite căzute care pot deteriora nu doar aspiratorul și ci parchetul tău în timpul procesului de curățare. Ar fi ideal să ai perdele/jaluzele ceva mai scurte, încât să nu atingă podeaua, pentru că altfel aspiratorul va evita să curețe acea zonă. La spălarea cu mop recomand scoaterea covoarelor, nu pentru că aspiratorul nu este capabil să evite covorul la spălarea cu mop (face asta foarte bine), ci pentru a avea un proces complet de spălare care cuprinde întreaga suprafața și nu doar segmentele expuse.

Mare atenție și la covoarele cu fir lung care pot cauza probleme, mai ales acelea cu acei ciucuri în capăt care se pot prinde în peria rotativă a aspiratorului, caz în care vei fi nevoit să intervii pentru a repune aspiratorul la treabă. În rest TP-Link Tapo RV30 Plus își va vedea de curățenie și se va întoarce singur la stația de încărcare, golind automat și rezervorul de praf în recipientul de colectare de 4 litri.

Aspirarea este eficientă pe modul Maxim dacă vrei o singură „tură” și nu de deranjează zgomotul sau poți da mai jos nivelul de putere și alege 2 sau 3 aspirări în proces pentru a avea totul lună. 

Funcții și tehnologii

Am ținut ca o secțiune din această recenzie să fie asociată și funcțiilor, tehnologiilor pe care TP-Link le-a integrat pe aspiratorul de față. Un prim detaliu de luat în calcul este că aspiratorul are o putere de aspirare de 4200Pa, astfel că vei beneficia de performanță superioară și te asiguri că produsul ales este capabil să îndepărteze murdăria chiar și din locurile greu accesibile. Iar tu vei avea podele și covoare curate. 

TP-Link Tapo RV30 Plus

Ai sistem de navigare dual LiDAR și Gyro, astfel că aspiratorul se descurcă de minune și în condiții de iluminare slabă. Pe lângă aspirare te bucuri și de spălare cu mop, moduri de curățare personalizabilă, iar autonomia livrată este de până la 5 ore. Odată ce este terminat procesul de curățenie, Tapo RV30 Plus se va întoarce automat la dock-ul de încărcare, iar ceva ce trebuie menționat este că produsul detectează tipul de suprafață, astfel că la trecerea de la podea la covor, se va da un boost puterii de aspirare.

Poți controla aspiratorul și prin comenzi vocale folosind Alexa sau Google Home, asta dacă ai mâinile ocupate gătind și îți folosești vocea. De asemenea, TP-Link a mai inclus aici și notificări vocale. Aspiratorul poate urca și praguri de până la 2 cm, are protecție anti-cădere iar dacă ai animale de companie sau copii, poți dezactiva butoanele fizice de pe robot pentru a evita apăsarea din greșeală.

Impresii

Partea finală este rezervată impresiilor și din start pot spune că TP-Link Tapo RV30 Plus mi-a fost un ajutor de nădejde în casă la curățenie în ultima lună. Un asemenea produs îți oferă mai multă flexibilitate și ai timp pentru a te ocupa de alte treburi gospodărești, iar cu programarea curățeniei, poți seta aspiratorul să facă treabă fix când pleci tu la muncă. Te vei întoarce acasă având casa lună.

Cel mai mult îmi surâde ușurința de utilizare și procesul rapid de setup/configurare, astfel că îl pui la treabă în mai puțin de 10 minute după ce l-ai scos din pachet. De cele mai multe ori am optat ca procesul de curățenie să fie repetat de 2 ori per cameră, având puterea setată pe nivelul 3 din 4 pentru a păstra un volum mai redus. Aspiratorul s-a descurcat de minune chiar și pe covoare, podele din lemn sau pe gresie, iar spălarea cu mop este la fel de eficientă, cu mențiunea că și aici la fel ca la multe alte modele, nu poți folosi detergent de pardoseli.

TP-Link Tapo RV30 Plus

Sistemul de navigare și-a dovedit capabilitățile fie că a fost zi sau noapte, iar la aplicație mi-a plăcut numărul mare de opțiuni puse la dispoziția utilizatorului. Am folosit și ziduri virtuale, setat zone în care aspiratorul să nu ajungă și astfel procesul de aspirare s-a desfășurat fără probleme. Unde am mai întâmpinat probleme a fost la început înainte de setarea acestor zone No-Go, cu unele cabluri și un covor din bucătărie care fiind prea mare a fost tăiat la un capăt, iar aici aspiratorul și-a făcut de cap și a înfășurat unele fire, întrerupând procesul de curățenie.

TP-Link Tapo RV30 Plus

Aici recomand maximă atenție, ideal fiind să nu ai covorașe cu ciucuri sau diferite preșuri cu franjuri dacă vrei un aspirator robot. Încearcă pe cât posibil să nu ai cabluri pe podele, sau să setezi zone în care aspiratorul să nu ajută pentru a evita problemele. De asemenea, dacă vrei un proces de curățare complet, ar fi bine să nu ai perdele/jaluzele până în pământ pentru că aspiratorul nu se va aventura în acea zonă. Un alt detaliu remarcat este că atunci când ești plecat câteva zile de acasă și deconectezi stația dock, bateria aspiratorului se va epuiza fără ca vreun proces de curățenie să fie efectuat, iar la întoarcerea din vacanță să spunem, nu vei putea demara imediat aspirarea. Ideal să oprești și aspiratorul folosind butonul lateral. 

TP-Link Tapo RV30 Plus are și avantajul stației de golire automată a prafului, ceva de care ai nevoie dacă vrei mai mult de la aspiratorul tău și timpul nu îți permite să golești constant rezervorul de praf al robotului. Puternic, ușor de utilizat și cu preț tentant, RV30 Plus dovedește că TP-Link are capabilități să producă nu doar produse de rețelistică de calitate ci și alte dispozitive, precum aspiratoare robot ca în cazul de față. 

Preț și disponibilitate

Aspiratorul TP-Link Tapo RV30 se găsește atât în varianta de bază RV30 cu dock de încărcare, cât și RV30 Plus care îți aduce ca bonus stația de golire automată a prafului. Iată sumele practicate local:




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: TP-Link Tapo RV30 Plus Review: Un aspirator robot cu stație de golire automată a prafului, puternic și gata de treabă la o simplă apăsare de buton sau comandă vocală

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă