Prima pagină » (VIDEO) Doi şoferi din Canada au construit propriul camion electric cu generator diesel, după ce au aşteptat 4 ani livrarea unui Tesla Semi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

(VIDEO) Doi şoferi din Canada au construit propriul camion electric cu generator diesel, după ce au aşteptat 4 ani livrarea unui Tesla Semi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
(video)-doi-soferi-din-canada-au-construit-propriul-camion-electric-cu-generator-diesel,-dupa-ce-au-asteptat-4-ani-livrarea-unui-tesla-semi-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

25 Octombrie 2023, 14:37
Redacţia PiataAuto.md

Tesla Semi e un camion electric ce pare a fi impresionant în parametri, cel puţin judecând după informaţiile foarte rarefiate comunicate până acum public sau de inginerii Tesla acum câteva săptămâni. Aceşti parametri, şi însăşi ideea unui camion electric, i-a convins pe doi şoferi din Canada, Chace Barber şi Eric Little, care deţineau împreună o mică companie de transporturi, pe care înregistraseră cele două camioane cu care munceau. Cei doi şoferi au plasat o precomandă pentru un Tesla Semi încă în 2017. Însă în 2021, după 4 ani de aşteptare, văzând că livrarea camionului electric pe care-l aşteptau nu se întrevede la orizont, cei doi s-au apucat să-şi creeze propriul camion electric, pe care l-au botezat Edison, după numele marelui inventator.

Chace spune că munca lor în Canada e foarte dură, dar el coboară de obicei cu încărcătură şi urcă fără ea. Acest specific de activitate l-a făcut să aleagă ideea unui camion electric, care ar regenera multă energie la coborâre şi ar fi eficient în consum final. Doar că, dacă tot Tesla sa se mai lasă aşteptată, atunci când s-a apucat de conceperea noului camion a ales să-l facă în primul rând practic, durabil şi adaptat pentru munca grea.

Acesta a creat până şi cadrul dur după o concepţie proprie, din metal foarte gros, ca să reziste solicitărilor tipice Canadei şi să evite folosirea cadrului dublu, care dă probleme în timp la ruginire. Înainte de conceapă camionul, a aplicat o idee interesantă la generatorul diesel pe care-l foloseşte. Observase că doar seara solicitarea e mai mare, iar în rest generatorul lucra arzând combustibil degeaba pentru o mare parte din energia pe care o crea fără nevoie. A aplicat atunci o baterie să stocheze surplusul şi a pus un generator mai mic şi mai eficient, care să lucreze constant.

Cam aceeaşi idee a aplicat-o şi la camionul său. În locul unui motor diesel mare şi puternic, a pus un motor diesel mai mic, care lucrează periodic, la aceeaşi turaţie fixă optimă, când motorul e cel mai eficient termic şi are cele mai mici emisii. A pus baterii care cântăresc împreună mai puţin de 1 tonă, faţă de 4-5 tone la alte camioane electrice, iar aceste baterii au rolul să stocheze electricitatea produsă de generatorul aferent motorului diesel, pe care propulsia electrică o poate folosi la discreţie, după solicitarea în timp real.

Camionul său are două punţi motrice, cele din spate, ambele cu câte un motor de 250 kW putere maximă şi circa 190 kW putere nominală. Motoarele sunt poziţionate în interiorul celor două punţi, fiind astfel protejate fizic de punţi în offroad. Împreună, ele pot livra 500 kW putere, sau circa 680 CP, cu un cuplu uriaş. Bateriile pot susţine şi o putere de peste 700 kW livrată electromotoarelor, având 175 kWh capacitate de stocare.

Motorul diesel e un Caterpillar C9, ce produce 350 kW putere. Deci, dacă ar alimenta direct motoarele, n-ar avea suficientă putere cât să susţină consumul maxim al acestora, dar tocmai de asta are baterie, iar media de solicitare e mult mai mică de fapt. Într-atât de mică, încât motorul diesel nici măcar nu are nevoie să lucreze în permanenţă, oprindu-se din când în când. În funcţie de cât de multă forţă aplică în timp real electromotoarele, spre exemplu dacă rulează în linie dreaptă sau într-o urcare continuă, motorul diesel funcţionează între 25 şi 50% din timp, iar turaţia sa fixă e de obicei la 25% din puterea sa. Atunci când e nevoie, turaţiile pot fi ajustate la 50% putere sau 100% putere. Însă, într-o variantă realistă de funcţionare constantă la 25% timp şi 25% putere, el indică un consum de 22,7 litri/oră de funcţionare, ceea ce înseamnă că va consuma 5,7 litri pe oră. La solicitare mai mare, cu 50% din timp de operare şi 25% putere, va consuma 11,4 litr/oră, iar în condiţii foarte solicitante, sigur, va consuma ceva mai mult. Însă creatorii camionului spun că au observat cam 50% mai puţin consum faţă de un camion diesel clasic în munca lor.

Şi tot ei spun că în esenţă, n-au inventat nimic revoluţionar, decât să aplice principiul de transmisie diesel electrică, folosită la locomotive de vreo 90 de ani încoace, la care au mai adăugat o baterie ca să atenueze variaţiile şi să facă tot sistemul mai eficient.

Paradoxul e că rezultatul final arată a un camion rugos, dar foarte temeinic construit, pentru condiţii grele, care pare să fie şi foarte adaptat pentru cele mai grele munci, în locuri izolate, acolo unde un Tesla Semi n-ar avea ce face. Şoferul Chace Barber a reuşit să tracteze o remorcă imensă, având o greutate totală, cu tot cu camion de peste 100 mii livre, adică circa 45 tone.

Şi odată ce au construit acest prim camion, cu un loc central ca şi la Tesla Semi, apropo, cei doi parteneri vor să lanseze un soi de producţie limitată a acestor camioane pentru cei ce vor dori să le cumpere de la ei, poziţionându-se la o alternativă eficientă pentru munci grele.

Vezi totul în video-ul de mai jos.

GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: (VIDEO) Doi şoferi din Canada au construit propriul camion electric cu generator diesel, după ce au aşteptat 4 ani livrarea unui Tesla Semi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă