Prima pagină » Aşa arată un nou parc fotovoltaic exemplar din California, cu sute de mii de panouri, fără importuri din China, şi o centrală uriaşă de baterii, care să stocheze energia produsă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Aşa arată un nou parc fotovoltaic exemplar din California, cu sute de mii de panouri, fără importuri din China, şi o centrală uriaşă de baterii, care să stocheze energia produsă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
asa-arata-un-nou-parc-fotovoltaic-exemplar-din-california,-cu-sute-de-mii-de-panouri,-fara-importuri-din-china,-si-o-centrala-uriasa-de-baterii,-care-sa-stocheze-energia-produsa-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

16 Noiembrie 2023, 13:03
Redacţia PiataAuto.md

Parcurile mari fotovoltaice sunt construite şi inaugurate cu un ritm nemaivăzut în mai multe regiuni ale lumii, inclusiv în state americane precum California sau Texas. Preţul mai mic al panourilor, performanţa mai mare a acestora şi producţia locală în multe cazuri stimulează apariţia de parcuri tot mai mari. Dar acolo unde parcurile fotovoltaice mari sunt deja un fenomen, tot mai des acestea apar însoţite de centrale mari de baterii, pentru a avea alături şi soluţia de stocare a electricităţii produse şi livrare a ei în sistem atunci când cererea e mai mare, evitând fenomenul de supraproducţie în orele amiezii. Ei bine, în California tocmai a fost inaugurat noul parc fotovoltaic Oberon, care e unul exemplar în tot ce am menţionat mai sus.

În primul rând, e unul din primele parcuri fotovoltaice din SUA construite doar cu panouri fabricate local, în SUA, aliniindu-se astfel la strategia adoptată prin Actul de Reducere a Inflaţiei (IRA), adoptat în SUA, prin care se susţine intens producţia locală de componente hi-tech şi de energie regenerabilă. Panourile folosite la parcul Oberon au fost produse de First Solar, la fabrica sa din Ohio, cu angajaţi plătiţi peste media pieţei, după cum menţionează compania Intersect Power, cea care a construit şi va gestiona parcul fotovoltaic Oberon.

De asemenea, parcul solar are panouri fotovoltaice ce-şi pot schimba unghiul de incidenţă pe parcursul zilei, urmărind soarele, pentru a asigura un randament mai mare pe o durată mai mare de timp. Utilajele care urmăresc soarele şi ajustează unghiul panourilor sunt de asemenea produse în SUA, de Nextracker.

Şi, în fine, bateriile centralei uriaşe de stocare a energiei regenerabile produse la parcul fotovoltaic sunt Tesla Megapack, fiind produse tot în SUA, la fabrica Tesla din Lathrop, California. Astfel, marea majoritate a componentelor folosite în construcţia noului parc fotovoltaic sunt produse local, evitându-se importurile masive de panouri sau baterii din China, iar banii cheltuiţi susţinând fabricile şi angajaţii locali.

Noul parc fotovoltaic are o putere instalată a panourilor de 679 MWp, iar cu toate convertirile şi stabilizările poate livra în reţea o putere de 500 MW de curent alternativ. Pentru comparaţie, azi la ora amiezii, într-o zi friguroasă, puterea totală necesară Republicii Moldova în sistemul său energetic naţional era de 687 MW, deci un asemenea parc solar ar asigura o cotă consistentă din tot necesarul de energie, atunci când soarele îi permite să funcţioneze la parametri maximi. În România, cifrele necesare sistemului energetic naţional erau de 10 ori mai mari la aceleaşi ore ale amiezii, 6.656 MW necesari în sistem.

Noul parc fotovoltaic din California nu se va limita doar la a-şi trimite electricitatea direct în reţea, decât atunci când îi va fi avantajos să o facă. Va folosi însă centrala uriaşă de baterii pe care o are alături şi care poate stoca 1 GWh de electricitate! Atunci când centrala furnizează electricitatea în reţea, ea poate asigura o putere de 250 MW, ceea ce înseamnă că bateriile complet încărcate pot asigura livrarea puterii maxime de 250 MW timp de 4 ore. Astfel, pe parcursul a vreo 10-14 ore de soare dintr-o zi, centrala poate folosi circa 2-4 ore în care să-şi trimită parţial sarcina spre baterii, pentru a le încărca, restul livrând în reţea direct. Iar seara, când intervin orele de consum maxim, centrala livrează 1 GWh de electricitate la preţ maxim, făcând operarea întregului parc eolian mult mai profitabilă şi evitând supraîncărcarea sistemului.

Întrucât parcul fotovoltaic e instalat într-o zonă deşertică a Californiei şi are şi ajustările unghiurilor după soare, randamentul acestuia e estimat cu mult peste media generală, raportat la puterea sa. Astfel, se estimează că acesta va putea produce anual între 1,25 şi 1,45 TWh de electricitate, cu o medie de aproape 4 GWh pe zi.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Aşa arată un nou parc fotovoltaic exemplar din California, cu sute de mii de panouri, fără importuri din China, şi o centrală uriaşă de baterii, care să stocheze energia produsă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google