Prima pagină » Vrei telefon cu AI? Îți trebuie cel puțin 20 GB de RAM

Vrei telefon cu AI? Îți trebuie cel puțin 20 GB de RAM

de Roboțelul @ iDOR.info
vrei-telefon-cu-ai?-iti-trebuie-cel-putin-20-gb-de-ram

Tot auzim de o săptămână încoace ca Samsung va inaugura conceptul de „AI on-device” odată cu seria Galaxy S24. Ideea este de a oferi funcţionalitate de AI generativ direct prin resursele de pe dispozitiv, fără a apela la cloud… şi a aştepta. Azi aflăm că asta presupune nişte pretenţii destul de mari din punct de vedere al resurselor.

Experţii în tehnologii AI atrag atenţia că va fi nevoie de foarte mult RAM pe terminalele mobile, cel puţin 20 GB fiind necesari. E lesne de văzut cum a crescut piaţa memoriilor şi plăcilor grafice în ultimii ani, în epoca de cloud computing şi AI. NVIDIA şi Samsung au înregistrat profituri serioase din acest motiv. Problema e că noi toţi folosim ChatGPT şi soluţii de genul direct din cloud, nu local, deci nu ne lovim de problema cu resursele.

ai

Modelele AI generative vor lucra cu seturi de date uriaşe, necesitând cantităţi pe măsură de RAM. Aşa cum ne spune de altfel şi zvonacul Revegnus. El scrie că telefonul tipic din ziua de azi are cam 8 GB RAM, în vreme ce device-urile cu AI şi abilități de generare a imaginii au nevoie de aproximativ 12 GB. Cele cu funcţii de asistent digital ar putea necesita chiar 20 GB RAM. 

Şi nu cred că se referă la acel RAM virtual luat din stocarea internă. Există deja telefoane ce au şi 24 GB RAM pe piaţă sau 18 GB RAM, dar sunt mai degrabă rarități şi nu norma. Apoi vom trece la nivel de PC de gaming hardcore, cu 32 sau 64 GB RAM şi nu pot să nu mă întreb cum va afecta funcţionalitatea AI… bateria. Acesta e doar începutul!




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Vrei telefon cu AI? Îți trebuie cel puțin 20 GB de RAM

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă