Prima pagină » Împușcat pe stradă pe 24 decembrie 1989, după ce nu a auzit somația soldaților. Povestea tragică a actorului Horia Căciulescu

Împușcat pe stradă pe 24 decembrie 1989, după ce nu a auzit somația soldaților. Povestea tragică a actorului Horia Căciulescu

de Roboțelul @ iDOR.info
impuscat-pe-strada-pe-24-decembrie-1989,-dupa-ce-nu-a-auzit-somatia-soldatilor.-povestea-tragica-a-actorului-horia-caciulescu

Un actor iubit de public și de colegii săi de breaslă, un artist desăvârșit, ce a scris o pagină importantă de istorie a scenei teatrului de la noi din țară, un destin frânt într-o singură secundă. Dorința de a lua legătura cu familia i-a fost fatală. Moartea actorului Horia Căciulescu a fost o greșeală cumplită. Era la volanul mașinii sale când a fost împușcat pe stradă pe 24 decembrie 1989, după ce nu a auzit somația soldaților. Mărturia terifiantă a celei care i-a fost alături în ultimele clipe de viață.

Moartea tulburătoare a actorului Horia Căciulescu

Momentul decembrie 1989 a schimbat soarta țării, însă libertatea căștigată de români a fost plătită scump. În noaptea de 24 decembrie, când pe străzile Capitalei domnea haosul, un actor iubit își dădea ultima suflare, împușcat dintr-o eroare cumplită, doar pentru că nu auzise somația soldaților.

Horia Căciulescu se năștea acum mai bine de un secol, pe 13 februarie 1922, în localitatea Belinț din județul Timiș. Și-a dedicat viața artei pe care o iubea. Actor de comedie, a avut o carieră îndelungată pe scena Teatrului “Constantin Tănase”.

„Lung, slab prăpădit, cu un glas stins, pierdut, dacă strănutai îl dărâmai cu totul, părea la limita existenței. Ăsta era hazul lui, te prăpădeai de râs doar când îl vedeai, iar când vorbea, te apuca mila. A făcut lângă toți monștri sacri carieră. În 1990, la Revoluție, un glonte rătăcit i-a curmat viața. O victimă nevinovată a necunoscuților teroriști. O mare pierdere!”, scria prof. univ. Al.Lazăr, în revista “2012: 140 de ani de revistă românească”.

Împușcat la volanul mașinii sale

În noaptea de 24 decembrie 1989, actorul încerca fără reușită să ia legătura prin telefon cu rudele sale din străinătate – un lucru imposibil, liniile fiind căzute. A decis să meargă la Palatul Telefoanelor, pentru a putea face apelul dorit. O decizie ce l-a costat viața.

În momentul tragediei, Horia Căciulescu nu era singur în mașina sa, o Dacie 1300 verde, le avea alături pe Kara Jouli și sora acesteia.

Întunericul se lăsase deja peste București. Pe drum, au fost opriți de mai multe ori și sfătuiți să evite zona Palatului Telefoanelor, în condițiile în care acolo se duceau lupte de stradă și se trăgea în oameni.

Te-ar putea interesa și: Copilul care a ajuns să „cucerească” toate femeile din Romania și nu numai. Tragediile și viața fulminantă ale celui mai iubit actor, Florin Piersic

Împușcat pe stradă pe 24 decembrie 1989, după ce nu a auzit somația soldaților. Povestea tragică a actorului Horia Căciulescu
Horia Căciulescu Foto: Teatrul de Revista Constantin Tanase

Mărturia terifiantă a femeii care i-a fost alături în ultimele clipe de viață

Au ales însă să își continue drumul. Aproape de destinație, au fost întâmpinați de o ploaie de gloanțe. Împușcat în cap, Horia Căciulescu a murit pe loc, nu a avut nicio șansă. Rănite și ele, cele două femei care erau cu el în autoturism au fost preluate de soldați.

„Maşina noastră s-a oprit brusc. Uitându-mă în sus, prin parbriz, am putut vedea urme de cartuşe trasoare, care desemnau nişte traiectorii luminoase, deasupra maşinii noastre şi mai sus. Imediat am apucat să spun se trage. Gestul următor a fost de a-mi lua capul între mâini şi m-am ghemuit în faţa către bord. S-au auzit nişte bubuituri de arme, după care s-a făcut linişte.

Când am ridicat capul am constatat că eram rănită la tibia dreaptă foarte grav şi i-am spus sorei mele că fusesem împuşcată. Apreciez că era ora 2030-2100. Vica sora mea mi-a răspuns că şi ea fusese împuşcată.

L-am văzut pe Horia cu capul căzut pe volan şi având o gaură în cap, între sprâncene, puţin mai sus, din care se prelingea sânge de culoare închisă. …

Imediat s-au aprins două faruri şi cineva a strigat la noi să ieşim din maşină cu mâinile sus şi să aruncam armamentul. Ne-am conformat somaţiei în sensul că am ieşit din maşină cu mâinile sus. Doi militari în termen au venit şi ne-au percheziţionat şi au constatat că nu avem armament.

Totodată au mai constatat că şoferul autoturismului era mort. … am fost conduse în interiorul Palatului telefoanelor într-o încăpere lungă unde pe jos erau întinşi mai mulţi bărbaţi, întinşi pe burtă, legaţi cu mâinile la spate, precum şi de picioare. … În cazul meu fiind rănită grav a fost chemată salvarea care a venit după circa 15-20 minute…“, a povestit Kara Jouli, relatarea sa fiind publicată pe blogul lui Marius Mioc.

Te-ar putea interesa și: Un actor român a fost împușcat pe scenă la Botoșani. Pistolul nu era de recuzită




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Împușcat pe stradă pe 24 decembrie 1989, după ce nu a auzit somația soldaților. Povestea tragică a actorului Horia Căciulescu

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă