Pixel Fold 2

Oricât de îngăduitori am vrea să fim cu primul telefon pliabil Google, Pixel Fold nu a fost un produs reușit. Dar poate că succesorul Pixel Fold 2 îi va spăla „păcatele”.

Amânat în repetate rânduri și, potrivit informațiilor obținute pe surse, reproiectat de la zero după ce niciunul dintre prototipurile-candidat nu a întrunit cerințele Google, Pixel Fold s-a dovedit până la urmă a fi un semi-eșec pentru creatorul Android. Telefonul cu preț de 1.270 EUR nu a reușit să impresioneze nici prin designul exterior și nici prin fiabilitate, ecranul pliabil dovedindu-se a fi cam la fel de fragil ca la telefoanele Galaxy Fold de primă generație.  În schimb, software-ul telefonului era bine pus la punct chiar de la momentul lansării, Google rămânând doar să acumuleze mai multă experiență și la partea de hardware.

Primul lucru pe care îl remarcăm la schițele cu Pixel Fold 2 este rama mult mai îngustă lăsată în jurul ecranului. Astfel, diagonala de afișare crește de la 7,6” la 7,9” cu minime ajustări asupra dimensiunilor exterioare ale carcasei: 155.2 x 77.1 x 10.54 mm vs 139.7 x 79.5 x 12.1mm la modelul anterior. Altfel spus, Pixel Fold 2 va fi sesizabil mai subțire și mai înalt decât modelul anterior.

Ecranul mai înalt și mai îngust va fi cu siguranță apreciat și la vizionarea de clipuri video, care vor umple ceva mai mult din suprafața de afișare. Un alt element de noutate este mutarea camerei selfie pentru ecranul pliabil sub suprafața de afișare, schimbare necesară pentru a permite încadrarea ecranului cu o ramă mai îngustă. Aceasta ar fi de tip under-screen, ascunsă sub suprafața neperforată a ecranului.

Cu diagonală de 6.4” (5.8” la modelul actual), ecranul exterior este suficient de mare pentru a-l putea folosi confortabil în majoritatea timpului, Pixel Fold 2 apărând ca un smartphone convențional ceva mai gros. Spre comparație, Galaxy S24 Ultra este sub 2 mm mai subțire și are ecran de 6.8”.

Aflată deocamdată la stadiul de speculații, lista preliminară cu specificații are ca element central chipsetul Tensor G4, despre care unele zvonuri susțin că a fost proiectat folosind Exynos 2400 drept „model”. Și nici nu ar fi greu de crezut, Google colaborând și în trecut cu Samsung pentru personalizarea cip-urilor din seria Tensor. Configurația ar mai include 16GB memorie RAM LPDDR5 și 256GB stocare internă de tip UFS 4.0, mai rapidă decât soluția UFS 3.1 folosită anterior.

Google ar putea dezvălui Pixel Fold 2 cu ocazia conferinței Google I/O, programată pentru luna aprilie 2024. Tot atunci am putea face cunoștință și cu seria de telefoane Pixel 9.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.