AMD are mize mari cu următoarea generație de procesoare pentru PC, arhitectura Zen 5 putând da lovitura de grație pentru Intel, care s-a cam făcut de râs în ultimii ani cu lansări de procesoare centrate exclusiv pe argumentul performanțelor oferite, lăsând consumul de energie să se dubleze-tripleze comparat alternativelor AMD cu performanțe similare.

Potrivit unor zvonuri citate de site-ul chinezesc UDN, AMD a semnat deja cu TSMC pentru fabricarea viitoarei generații de procesoare Zen 5, acestea urmând să intre în producție de serie începând cu trimestrul Q3-2024 folosind un proces de fabricație pe 3 nanometri.

Planul prevede mai multe serii procesoare: Ridge „Ryzen Desktop”, Strix Point „Ryzen Mobile” și Turin „EPYC Server”. Toate acestea vor juca un rol major pentru AMD, cip-urile acestora intrând în fabricație la TSMC chiar din trimestrul următor, producția accelerând cu adevărat abia spre finalul verii.

Cu nume de cod „Nirvana”, acesta este nucleul care va reprezenta designul standard al arhitecturii Zen 5. Va fi folosit atât cu procesoare pentru consumatori, dar și cele pentru clienți business, diferențierea făcându-se din nou pe criteriul calității siliciului, cipurile cu adevărat reușite ajungând în procesoare pentru clienții business. Totuși, nu vă entuziasmați foarte tare. Producția inițială va pornii cu nodul de fabricație pe 4nm, nucleu ”Prometheus”, pentru clienții retail.  În timp ce procesul pe 3nm va fi lansat aproximativ în același timp, roadele acestuia vor ajunge mai ales la clienții business, urmând ca excesul de cipuri să fie în cele din urmă direcționat pentru versiunea Zen 5 „refresh”.

Totuși, este posibil ca UDN să fi confundat nucleul Zen 5C „Prometheus” cu Zen 5 „Nirvana”. Chiar luna trecută, s-a zvonit că procesoarele AMD Zen 5 „Granite Ridge” au intrat deja în faza de producție în masă, deși compania nu a dezvăluit nimic pe acest subiect. Probabil că vom primi informații mai clare cu ocazia expoziției Computex 2024, care va avea loc în iunie.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.