Prima pagină » Totul despre tastaturi: o călătorie în lumea minunată a mașinăriilor de scris

Totul despre tastaturi: o călătorie în lumea minunată a mașinăriilor de scris

de Roboțelul @ iDOR.info
totul-despre-tastaturi:-o-calatorie-in-lumea-minunata-a-masinariilor-de-scris

Lumea perifericelor de gaming poate părea foarte încurcată, în special pentru cei neinițiați. Ai zeci, dacă nu chiar sute de brand-uri care scot produse pe bandă rulantă cu cine știe ce tehnologii noi și inovatoare, cu tot felul de funcții care mai de care mai utile, și de cele mai multe ori e greu să ții pasul cu toate noutățile și e și mai greu să faci alegerea bună.

În privința asta te ajutăm noi și alte canale de YouTube sau site-uri care fac recenzii detaliate ale produselor și le expun cu bune și cu rele, dar chiar și în acele review-uri există o grămadă de termeni și de abrevieri pe care un cumpărător obișnuit nu îi cunoaște, ceea ce poate complica situația mai mult decât e ea deja. Well, acest clip este gândit ca un soi de ghid complet în tărâmul tastaturilor, un mega-material în care vom trece prin toate aspectele unei tastaturi, de la tipuri generale până la dimensiuni și funcții notabile, în așa fel încât să ai toate informațiile și să faci o alegere cât mai bună.

În plus, am decis să fac materialul ăsta și pentru mine, ca să am unde să-mi trimit amicii care mă întreabă: ce tastatură mi se potrivește? For future reference.

Tipuri generale de tastaturi

În general, tastaturile se împart în două categorii distincte: cele pe membrană și cele mecanice. Primele sunt tastaturile obișnuite, de cele mai multe ori se găsesc la prețuri mici și sunt gândite pentru activități uzuale. Modul cum funcționează o tastatură pe membrană este destul de simplu, ușor și ieftin de produs, de aici și costul mic de achiziție. Practic, de fiecare dată când apeși pe o tastă, un dom de cauciuc este comprimat, iar vârful lui atinge un punct de contact care înregistrează input-ul.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Gamerii tratează tastaturile pe membrană ca pe ciumă, din mai multe motive. Primul este timpul de răspuns în general mai mare, dar și feeling-ul moale și nesatisfăcător joacă un rol important. Totuși, să nu credeți că tastaturile cu membrană nu sunt bune de nimic, nici pe departe. Aici, activitatea mea principală este scrisul, și scriu multe mii de cuvinte pe săptămână, în fiecare săptămână, deci pentru mine tastatura joacă un rol esențial.

Și tocmai de asta ar putea fi surprinzător pentru unii că eu, gamer înrăit, folosesc în fiecare zi o tastatură pe membrană pentru lucru. Deci nu una mecanică, cu cine știe ce switch-uri și funcții. Deși avem și d-astea prin birou cu tona, Logitech MX Keys Mini este o bijuterie, se simte incredibil de bine să scrii pe ea și este construită ca un tanc. Astfel, în mai bine de un an de când sunt aici am rămas cu ea, și nu aș da-o la schimb pentru nimic în lume. În plus, această tastatură și cele cu membrană în general sunt substanțial mai silențioase decât variantele mecanice, deci există un loc în lume și pentru mașinării de scris de genul ăsta.

La polul opus sunt tastaturile mecanice, alea care sunt considerate „adevărate” și care au devenit atât de populare în ultimii ani încât fiecare gamer care se respectă are una pe birou. Sunt cele mai satisfăcătoare atunci când vine vorba de folosit, sunt încă și mai rezistente, mai rapide dar și mai precise. Principalul diferențiator folosit într-o comparație de două tastaturi mecanice sunt switch-urile, pentru că vin în diverse culori, după gust.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

În primul rând sunt variantele albastre, perfecte pentru cei care scriu mult în locuri în care nu pot deranja pe nimeni. Se caracterizează printr-un sunet caracteristic, un click, de fiecare dată când apeși o tastă, iar la jumătatea cursei vei da de un bump tactil foarte satisfăcător. În general, switch-urile albastre nu sunt recomandate pentru gaming, dar știu personal oameni care nu ar accepta să se mai joace pe altceva decât pe albastre (la tine mă gândesc, Andrei) deci se poate, e doar o chestie de preferințe.

Next up pe listă sunt switch-urile roșii, inamicul de moarte al variantei albastre. În loc să fie clicky și zgomotoase, aici avem de-a face cu niște switch-uri liniare și silențioase, perfecte pentru gaming. Sunt și unele dintre cele mai „ușoare” switch-uri, mă refer la forța necesară pentru a apăsa o tastă, deci orele de strafing A-D-A-D din Counter-Strike nu te vor mai obosi atât de tare.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Dar ce faci dacă vrei să ai o tastatură silențioasă dar în același timp plăcută la scris? Ei bine, ca un avid utilizator de switch-uri roșii preț de ani de zile, când am avut prima dată la teste un model cu varianta maro m-am îndrăgostit iremediabil. Practic, aceste switch-uri maro sunt o struțo-cămilă între cele albastre și cele roșii, oferind o experiență de scris silențioasă dar cu acel bump tactil prezent. Părerea mea e că sunt cele mai echilibrate și recunosc că le prefer peste orice. Au the best of both worlds și, pentru use case-ul meu în care mă joc pe rupte și mai și scriu materiale întregi de acasă câteodată, switch-urile astea sunt perfecte.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

În rest, mai există o grămadă de alte variațiuni pe aceeași temă, dar cu diferite culori. Spre exemplu, switch-urile albe sunt ca cele albastre doar că mai ușoare, RAZER au niște switch-uri galbene în locul celor roșii și tot așa, asta înainte să băgăm în ecuație toți producătorii. Probabil că mulți ați mai auzit prin review-uri numele „Cherry MX” urmat de oricare culoare a curcubeului, iar asta deoarece compania nemțească Cherry este principalul producător de switch-uri din lume, și sunt considerate printre cele mai robuste și rezistente de pe piață.

Mai există și variante de la Kailh, Otemu sau Gateron, care promit să facă more or less același lucru, dar la un preț mai mic și, din experiența mea, sunt mai puțin durabile decât cele de la Cherry. În plus, mai există și producători precum RAZER sau Logitech care își fabrică singuri switch-urile, deci dacă optezi pentru o tastatură de la un brand de genul singura alegere pe care o poți face este tipul de switch: tactil, clicky sau liniar. Desigur, la asta se adaugă și switch-urile mecanice low-profile, cum sunt cele de pe acest Logitech G815. Sunt la fel de mecanice ca oricare altele, dar cursa tastelor este substanțial mai mică și feeling-ul diferit

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Pe lângă toate astea mai există și switch-urile optice, care funcționează ușor diferit față de variantele mecanice. Pe o mecanică obișnuită, input-ul este înregistrat atunci când un braț de metal intră în contact cu altul, închizând astfel circuitul și confirmând tasta. Switch-urile optice se activează atunci când o rază de lumină este întreruptă de un element apărut în calea ei, element care este acționat de apăsatul tău pe tastă.

Spre deosebire de un switch mecanic obișnuit, unul optic poate fi mai rapid în multe situații, dar și mult mai rezistent în timp. Nefiind nevoie de un contact fizic nu există uzură, deci dacă un Cherry MX Red se va strica după 100 de milioane de apăsări (care oricum e foarte mult), un switch optic va ține încă și mai mulți ani, cu toate că nu cred că ăsta ar trebui să fie unicul motiv care să te facă să optezi pentru tastatură cu așa ceva. Dacă apeși de 10 milioane de ori o tastă într-un an, adică de peste 27 de mii de ori pe zi, un switch Cherry MX te va ține un deceniu întreg, iar orice tastatură care te ține 10 ani e o investiție bună zic eu.

Ultimele dar nu cele din urmă sunt switch-urile analog, care pot înregistra cât de mult ai apăsat pe o tastă. Imaginează-ți că te joci NFS sau Forza și poți controla cât de tare apeși pe accelerație sau cât de mult întorci volanul. Sigur, nu vei avea aceeași precizie ca pe un controller, dar tot este un plus față de un switch clasic care știe doar on sau off.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

În realitate totuși, nu ăsta e motivul pentru care oamenii optează pentru switch-uri analog. Partea cea mai bună, și principalul avantaj, e că poți modifica punctul de acționare al tastei în funcție de preferințe. Dacă te joci și vrei să ai cel mai rapid răspuns, atunci setezi punctul respectiv cât mai sus, aproape de începerea cursei. Dacă apoi trebuie să scrii și te trezești des că apeși mai multe butoane de-o dată atunci când dai puțin pe lângă, atunci un punct de acționare configurat mai jos îți va fi de folos. Sunt și cele mai scumpe switch-uri disponibile, dar dacă ți-ar surâde ideea de a putea controla parametri de genul, astea sunt cam singura variantă.

Dimensiuni

Un aspect poate la fel de important precum tipul switch-urilor este dimensiunea tastaturii, și inclusiv aici există câte ceva pentru oricine. Prima și probabil cea mai comună dimensiune este cea full-size, de 104 taste, care vine cu tot tacâmul. Formatul ăsta este perfect pentru cei care lucrează cu o cantitate mare de date grație numpad-ului prezent, sau pentru cei care vor să aibă funcționalitate completă at all times, și nu îi deranjează amprenta pe birou generoasă și prețurile în general mai mari.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Următorul pe listă este formatul Tenkeyless, sau TKL cum îl mai prescurtează producătorii în numele produselor. Șmecheria cu ăsta e simplă: tastatura își păstrează toate funcționalitățile importante, cum ar fi rândul de funcții și tastele Home, dar pierde numpadul. Dacă ești doar gamer și atât, și nu ai nevoie să scrii cât mai repede și mai eficient cu putință cifre, atunci asta e varianta câștigătoare din punctul meu de vedere.

Avantajul principal este spațiul extra pe care o tastatură fără numpad ți-l oferă pe birou. Astfel, ai mai mult spațiu pentru mouse, în special folositor dacă ești jucător de shootere competitive cu o senzitivate mică la șoarec. Totodată asta înseamnă și că poți aduce mâna mai aproape de mijlocul biroului, și deci este în teorie o poziție mai comodă și mai ergonomică.

Next up, vorbim despre formatul 65%, un layout încă și mai mic și mai portabil, principala absență de pe tastaturile de genul ăsta fiind rândul de funcții. Am avut și eu pe birou fix acest HyperX vreo câteva luni, și recunosc că mi-a plăcut foarte mult în majoritatea timpului. Singurele momente când mi-a trebuit acel rând de funcții a fost când dădeam celebrul Alt-F4 dintr-un joc, iar pe o tastatură 65% ai nevoie de trei taste diferite pentru asta, nu doar două, lucru care poate deveni enervant. Cu toate astea, modelele 65% păstrează butoanele home, adică Insert, Page Up și Down, Delete, dar și săgețile direcționale.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Ce nu păstrează toate lucrurile astea sunt tastaturile 60%, care renunță de-a dreptul la Home keys și la săgeți. Ăsta este și formatul preferat al celor care își asamblează singuri tastaturi custom, dar asta e o discuție mult prea largă pentru ambițiile acestui video. Dacă ați vrea să discutăm mai pe larg și despre genul ăsta de proiecte, lăsați un comentariu și poate mai vom reveni asupra subiectului.

Ultimul și cu siguranță cel mai mic format de tastatură pe care poți scrie cuvinte este cel de 40%, o dimensiune care sacrifică aproape toate lucrurile care fac o tastatură utilă. Spune adio numpad-ului, săgeților, tastelor Home, rândului pentru funcții, tastelor de punct și virgulă și ghilimele, dar și întregului rând de cifre! Da, ai înțeles bine, pe o tastatură de genul ăsta, în format 40%, nu există urmă de cifre.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Sunt metode să poți scrie și caracterele lipsă, dar pentru asta trebuie să activezi un profil secundar care înlocuiește unele taste prezente în cifre spre exemplu, iar după ce ai terminat de scris numerele treci înapoi la formatul normal. Asta se poate dovedi incredibil de enervant, mai ales în zilele noastre când orice site sau platformă pe care vrei să îți faci cont necesită măcar o cifră în parolă. Dar dacă vrei cea mai compactă, mai ușoară și mai portabilă tastatură disponibilă, trebuie să faci niște sacrificii.

Singurul format încă și mai mic decât cel de 40% este numpad-ul separat, care poate fi o variantă bună dacă tastatura ta preferată de gaming este una tenkeyless sau mai mică și ai nevoie din când în când și de un numpad dedicat, dar cam aici se opresc scenariile posibile de folosire.

Funcții extra

Acum intrăm în discuția tuturor funcțiilor extra pe care un producător poate să le includă, pe lângă tastele propriu-zise, iar pentru mulți cea mai importantă funcție de genul sunt butoanele pentru control multimedia. Adică butoanele alea de pause/play, skip, rewind și o rotiță pentru volum, unelte indispensabile pentru cei care ascultă multă muzică pe PC.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Apoi intră în vorbă și construcția, care diferă în funcție de categoria de preț. Vrei ceva cu niște switch-uri bune, la dimensiune full-size, cu tot cu control multimedia și toate cele, dar nu vrei să dai mulți bani? Așteaptă-te la o carcasă făcută în întregime din plastic, fără urmă de metal nicăieri, care are potențialul de a scârțâi imediat ce o scoți din cutie sau la un timp după.

Asta se aplică și în cazul keycap-urilor per-se, a butoanelor de plastic care stau deasupra switch-urilor. Nu toate keycap-urile sunt construite la fel, iar cele de buget sunt făcute din materiale de slabă calitate (adică plastic ABS) și au legenda printată peste, deci nu doar că există riscul ca tastele să se șteargă în timp, ci este mai mult o certitudine.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

La polul opus sunt tastele PBT double-shot, al căror legendă face parte din construcția tastei, ceea ce înseamnă că iluminarea va străluci prin ea. De asemenea, în general sunt și mai rezistente în fața utilizării normale și a uleiurilor de pe degetele tale, dar și în fața abuzurilor cauzate de un meci pierdut.  We’ve all been there.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Un subiect mai sensibil, unde părerile sunt extrem de împărțite, este veșnicul debate pe fir vs wireless. ‘Ăi mai puriști dintre gameri vor jura pe roșu că tastaturile pe fir sunt calea, adevărul și viața și că nu poți face performanță cu una wireless, că are lag, delay și mai știu eu ce, dar profesioniștii din e-sports îi vor contrazice.

În ultimii ani, tot mai mulți pro players optează pentru tastaturi wireless, în mare parte datorită faptului că tehnologii precum Logitech Lightspeed au reușit să reducă dramatic input lag-ul până în punctul în care este 1 la 1 cu o tastatură obișnuită, pe fir. Sunt și dezavantaje, faptul că necesită încărcare și prețul mai mare sunt principalii vinovați, dar majoritatea tastaturilor wireless au și funcționalitate prin Bluetooth, deci le poți același produs pe mai multe dispozitive, ceea ce se poate dovedi extrem de util în unele situații.

Și iluminarea este un punct de discuție important, deoarece dacă nu are RGB nu e de gaming, right? Lăsând gluma la o parte, o tastatură iluminată este utilă din multe puncte de vedere, primul și cel mai important fiind faptul că poți scrie cu ușurință și într-o cameră întunecată. Dar sunt și frumoase, iar cu ajutorul soft-urilor oferite de unii producători le poți modifica nivelul de luminozitate, efectul și poți adresa individual fiecare LED în cele mai multe cazuri.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Asta se traduce și printr-un cost în general mai mare, și merită menționat faptul că nu toate tastaturile au și un soft prin care să le controlezi. Unele tastaturi care suportă iluminare RGB au integrat un set de comenzi (de obicei activat cu tasta Fn+o cifră sau săgețile) cu care poți comuta între profilurile de culori, dar opțiunile pe care le ai la dispoziție sunt limitate și dacă vrei un anumit joc de lumini care nu este inclus, ghinion.

Dar am menționat de soft-uri, deci e un moment mai bun ca oricare să vorbim mai multe despre ele. Fiecare brand mare care se respectă are așa ceva (Logitech au GHUB, RAZER au Synapse, ROG au Armory Crate, Corsair iCue și așa mai departe), iar aici depinde mult de preferințe și de noroc. De preferințe pentru că nu toate software-urile de genul sunt la fel de permisive ca altele, deci dacă ai o anumită nevoie care poate fi rezolvată din soft, va trebui să faci tu research individual în funcție de brand-ul pe care îl alegi.

De noroc pentru că, dintr-un motiv sau altul, softurile de genul funcționează pentru unii dar nu pentru alții. Spre exemplu, sunt un mare fan al tastaturilor și moușilor Logitech, dar GHUB mi-a dat bătăi de cap de n. ori, de la momentul când realizam că toate configurările mele de macro muncite nu mai existau din senin până la momentele când aplicația pur și simplu refuza să salveze setările impuse de mine sau nu pornea deloc. Cu toate astea, am și prieteni care jură că GHUB nu le-a greșit cu nimic în ani de zile, deci se poate și așa… dacă ai noroc I guess.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

O altă funcție extra extrem de utilă, dar rezervată doar tastaturilor extrem de scumpe sau custom, sunt switch-urile hotswappable. În română, asta înseamnă că fiecare switch poate înlocuit extrem de simplu, fără să fie nevoie de un aparat de sudură sau cine știe ce unelte complexe. Motivele pentru care ai vrea așa ceva sunt mai multe, dar cel mai important cred eu că are legătură cu longevitatea.

Să zicem că ai o tastatură de câțiva ani buni, care ți-a fost alături și la bine când ai luat rank up în Master Guardian, dar și la rău când ai căzut iar în Silver. Well, după un timp realizezi cu stupoare că una sau mai multe dintre taste nu mai funcționează cum trebuie; fie o singură apăsare este înregistrată de mai multe ori, fie nu mai înregistrează deloc indiferent de cât de agresiv apeși.

Cu o tastatură tradițională soluția e simplă: fie o arunci și îți iei alta, fie mergi cu ea la un service special pentru reparații. Metoda asta a doua poate salva o tastatură veche, dar de cele mai multe ori e mai mare daraua decât ocaua, iar mulți aleg să se descotorosească de claviaturile vechi și să își cumpere ceva nou. Ei bine, cu o tastatură cu switch-uri hotswappable, tot ce trebuie să faci pentru a repara un defect de genul este să dai o comandă pe net și să le înlocuiești pur și simplu, așa cum ai înlocui tastele de plastic de deasupra

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

În ultimul rând vreau să vorbesc despre câteva adiții pe care le vei găsi doar pe tastaturile ultra-premium. Mă gândesc la switch-urile mecanice pre-lubrifiate din fabrică, cum e ROG Azoth, care oferă o experiență de tastare mult mai smooth și mai uniformă. Poți lubrifia și tu switch-urile manual, dar este o treabă migăloasă cu care majoritatea utilizatorilor nu se încurcă și mereu am apreciat modelele care vin cu taste pre-lubed.

Apoi, există câțiva producători care aleg să includă ecrane în toată regula pe tastaturile lor, care pot fi utile pentru un anumit tip de gamer. Spre exemplu, cu un display de genul poți ajusta rapid setări ce țin de macro-uri, iluminare sau poți muta între profile altogether, dar poți și vedea cu ușurință informații importante precum temperaturile componentelor din PC sau procentul de utilizare al sistemului. În cazul în care consideri că așa ceva ți-ar plăcea, mai multe tastaturi din seria Apex de la SteelSeries includ așa ceva, pe lângă mai sus menționatul ROG Azoth.

Concluzie

La final și în concluzie, tipul de tastatură pe care îl alegi depinde exclusiv de cum vei folosi respectiva tastatură. Dacă activitatea ta principală este scrisul, un model cu switch-uri mecanice albastre sau o tastatură pe membrană de calitate este cea mai bună alegere. Dacă 99% din timpul tău la PC este petrecut în jocuri, atunci o mecanică cu switch-uri roșii, optice sau analogice este the way to go.

Ai spațiu căcălău pe birou și nu te încurcă deloc o tastatură mare? Formatul full-size cu numpad este de departe cel mai util și cel mai complet. Dar dacă nu te interesează numpad-ul și vrei ceva cât mai compact, care să îți maximizezi spațiul pentru mouse? Atunci poți opta liniștit pentru un model 65% sau chiar 60%. Nu aș merge pe o tastatură 40% în principal datorită absenței rândului cu cifre, dar înțeleg cum așa ceva ar putea avea sens pentru anumiți utilizatori.

(103) Totul despre TASTATURI Cum îți alegi modelul perfect 00-02-20

Acum, wired sau wireless? Sincer să vă spun, în 2024 nici nu mai contează, iar dacă alegi o tastatură fără fir de la un brand cunoscut precum Logitech, RAZER, HyperX, Corsair and so on, atunci experiența ta va fi una fără urmă de input lag. Soft-urile sunt hit or miss, și nevoile tale pot dicta brand-ul pe care în final îl alegi, dar în zilele noastre mai toate soluțiile astea sunt suficient de robuste și niciunul nu are lacune majore în materie de funcții. Cât de fiabile sunt e altă discuție, dar din experiența mea asta e o mare loterie la care fie ai noroc, fie nu.

That being said, ne vom opri aici cu acest material. A fost unul mai lung, dar zic eu că a meritat deoarece am trecut prin toate aspectele unei tastaturi moderne, și sper că ați plecat de aici cu ceva mai multe cunoștințe care vă vor ajuta să luați cea mai bună decizie atunci când sunteți în căutare de o tastatură. Dacă v-a plăcut ce ați văzut azi și ați vrea să luăm la disecat și alte tipuri de periferice, mouși sau căști spre exemplu, dați-mi de știre în comentarii.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Totul despre tastaturi: o călătorie în lumea minunată a mașinăriilor de scris

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă