Microsoft OneDrive-Copilot AI

Anunțată cu mare fast de Google și Samsung, funcția asistată de AI care îți permite selectezi/ștergi obiecte din pozele nu chiar atât de reușite a ajuns deja în aplicația Photos inclusă cu sistemul de operare Windows 11, iar curând va ajunge și în aplicația One Drive pentru Android.

Magic Eraser este reprezentativă pentru inovațiile recente demonstrate de Samsung și Google, includerea acesteia în aplicații atât de banale precum OneDrive pentru Android și Photos pe Windows 11 aruncând aproape în derizoriu campaniile agresive de marketing derulate în jurul lansării Pixel 8 și Galaxy S24. Altfel spus, retușarea pozelor asistată de AI devine ceva aproape banal. Și probabil la fel se va întâmpla și cu multe dintre funcțiile Galaxy AI recent demonstrate pe telefoane din seria Galaxy S24.

Deja avem Magic Eraser, Audio Magic Eraser și Magic Editor de la Google Photo. De asemenea, Microsoft pariază mult pe AI pentru a obține un avantaj competitiv împotriva Google sau alți giganți din industrie tehnologie. Așa că nu ar trebui să surprinde pe nimeni faptul că dezvoltatorul Windows lucrează la încorporarea unei funcții precum AI Magic Eraser în aplicația OneDrive.

Spre deosebire de Google Photos, OneDrive nu este un serviciu dedicat pentru găzduirea colecțiilor de poze, așa că „potcovirea” funcției Magic Eraser într-o aplicație recomandată drept serviciu generic de Cloud Storage ar putea fi considerată o surpriză din partea Microsoft, dacă nu vedeam deja aceeași mișcare făcută pentru aplicația Windows Photos.

Așa cum spune și numele, Magic Erase îți permite să selectezi din câteva atingeri obiecte sau zone pe care le vrei eliminate din imagine, lăsând inteligența artificială să se ocupe de aspectele complicate precum decuparea pozei și umplerea golului rămas, extrapolând din textura obiectelor adiacente. Pentru a permite compensarea erorilor de interpretare la decuparea imaginii este adăugat și un slider pentru ajustarea intensității. Vei putea vedea rezultatul folosirii acestuia în fereastra Preview. Odată ce ai ajuns la un rezultat satisfăcător rămâne doar să aplici procesarea finală, în care algoritmii bazați pe inteligență artificială vor umple golul lăsat în porțiunea decupată.

Chiar și așa, Microsoft include un avertisment cum că zona astfel retușată ar putea să nu fie tocmai perfectă, semn că funcționalitatea oferită este mai degrabă un instrument generic pentru editare foto, nu chiar la nivelul soluției oferită pe telefoane Pixel 8 sau Galaxy S24. Dar pentru este o adiție gratuită, nu avem oricum de ce să ne plângem.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.