curbura ecran galaxy s21 ultra

Cine spune că ai nevoie de hardware specializat pentru a te conecta la rețeaua Starlink. Elon Musk confirmă că te poți conecta și cu un exemplar Galaxy S21 Ultra din anul 2021. Adevărata provocare este să negociezi o astfel de colaborare cu producătorii de telefoane, cei din urmă fiind interesați mai degrabă să-și vândă noile dispozitive, decât să aducă funcționalități noi și interesante pe telefoane de generație mai veche.

Potrivit declarațiilor făcute de CEO-ul SpaceX într-o postare pe X, reușita a fost obținută cu un telefon Samsung nemodificat, acesta atingând viteze la download de 17 megabiți pe secundă conectându-se direct la rețeaua Starlink. Potrivit aceluiași Elon Musk, lățimea de bandă este suficientă inclusiv pentru a desfășura apeluri de voce.

Cu adevărat remarcabil este că în experimentul desfășurat au fost obținute cele mai mari viteze pentru conectivitate directă prin satelit, atinse până acum cu un smartphone fără hardware special. Potrivit capturii de ecran publicate de Elon Musk telefonul folosit este un model S21 Ultra cu 128 GB, vândut de operatorul american de telefonie mobilă Verizon.

SpaceX just achieved peak download speed of 17Mb/s from satellite direct to unmodified Samsung Android phone pic.twitter.com/JqPHmkriv0

— Elon Musk (@elonmusk) March 2, 2024

Prin dezvăluirea făcută, CEO-ul SpaceX demonstrează capacitatea Starlink de a valorifica sateliții comerciali existenți și dispozitivele de consum nemodificate pentru noi servicii de comunicații prin satelit. Compania spațială a colaborat cu T-Mobile în ultimele luni pentru a dezvolta această capacitate. Dacă este implementat la scară largă, noul serviciu de conectivitate prin satelit ar permite apeluri de voce și acces la internet de aproape oriunde în lume.

Totuși, costurile ridicate și limitările inerente unei conexiuni prin satelit (ex. fără semnal la interiorul clădirilor) recomandă acest serviciu ca o alternativă de folosit în situații de urgență, când acoperirea terestră a rețelei de telefonie este deficitară. Deși nu poate fi exclus ca SpaceX să-și lanseze propria cartelă SIM pentru acces la internet prin satelit, mai probabil este ca serviciile Starlink să fie oferite în parteneriat cu anumiți operatori de telefonie mobilă (ex. T-Mobile în SUA), funcționând ca o rezervă pentru comunicații de urgență în zone fără acoperire.

Pe de altă parte, Samsung și alți producători OEM precum Google dezvoltă propriile servicii de conectivitate prin satelit pentru viitoarele lor dispozitive, nivelul oferit variind de la trimiterea de scurte mesaje text, până la poze și comunicații de voce.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.