Prima pagină » Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!

de Roboțelul @ iDOR.info
acuzatii-incredibile-in-sua:-tot-avansul-bursei-americane-din-ultimii-ani-este-datorat-banilor-publici-injectati-in-piata-de-fed!

Vineri, 26 Aprilie 2024, ora 15:47

2033 citiri

Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă.

Ei susțin că practic nu a existat nicio creștere REALĂ a prețurilor acțiunilor din 2008 și până în prezent, singura creștere fiind cea a prețurilor, din cauza tipăririi masive de bani de către FED.

Întreaga creștere a indicelui S&P 500 a fost o iluzie, finanțată de FED și menținută prin politica de relaxare cantitativă.

Criza financiară și relaxarea cantitativă

Relaxarea cantitativă (quantitative easing) a fost introdusă de Ben Bernanke, fostul sef al Rezervei Federale a SUA – FED, pentru a combate deflația care a apărut dupa criza financiară din 2008-2009.

Fenomenul deflației este caracterizat de niveluri negative ale inflației sau marginal în preajma lui zero, ceea ce atrage așa-zisa ”capacană de lichiditate”, sau lipsa banilor lichizi pe piață.

Prin urmare, băncile centrale reduc în mod similar nivelul dobânzilor și injectează în piață sume mari de bani prin cumpărarea de titluri de valoare.

Cu QE, o bancă centrală achiziționează titluri în încercarea de a reduce ratele dobânzilor, de a crește oferta de bani și de a genera mai multe credite pentru consumatori și întreprinderi. Când o bancă centrală decide să folosească QE, face achiziții la scară largă de active financiare, cum ar fi obligațiuni guvernamentale și corporative și chiar acțiuni.

Injecțiile de lichiditate

Dar, dacă se împarte performanța S&P 500, pricipalul indice bursier american, la bilanțul FED de la marea criză financiară din 2008 și până în prezent (bilanț supra-dimensionat, ca urmare a QE), linia este plată, subliniază mai mulți economiști americani gravitatea financiară a pieței de valori.

Coeficientul de corelație dintre relaxarea cantitativă a băncii centrale americane și prețul indicilor bursieri este de aproape 1.

Banii tipăriți de Fed, din cauza structurii operațiunilor de piață deschisă, sunt conectați direct în piețele de trezorerie, iar de acolo, curg în acțiuni și derivate.

Acest lucru a servit în primul rând la îmbogățirea proprietarilor de active, a instituțiilor financiare și a elitelor bogate, care dețin oricum cea mai mare parte a pieței de valori.

Adâncirea inegalităților

Încă de la începutul implementării politicilor de relaxare cantitativă de către băncile centrale au existat economiști și finanțiști care au adus critici, în special în ceea ce privește stimularea reală a economiei și impactul său inegal pentru diferiți oameni.

QE poate exacerba inegalitatea veniturilor din cauza impactului său atât asupra activelor financiare, cât și asupra activelor reale, cum ar fi cele imobiliare.

Dar cel mai mare pericol al relaxării cantitative este riscul inflației . Acesta este și motivul pentru care explozia inflației din ultimii ani, pe fondul creșterilor de prețuri puternice din zona energiei, a determinat băncile centrale să reducă dobânzile și să își diminueze bilanțurile, altfel spus să renunțe la politicile QE.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor

Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete”, precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit…

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare

România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă