Prima pagină » Codul sursa MS-DOS 4.0 e dat Open Source de către Microsoft

Codul sursa MS-DOS 4.0 e dat Open Source de către Microsoft

de Roboțelul @ iDOR.info
codul-sursa-ms-dos-4.0-e-dat-open-source-de-catre-microsoft
În colaborare cu IBM, Microsoft a oferit în licență MIT (Open Source) codul sistemului de operare MS-DOS 4.0. Dacă vreți, vă puteți juca cu el.

Dacă acum 10 ani vedeam că Microsoft oferă comunității open source codul pentru sistemele de operare MS DOS 1.25 și 2.0, ieri am văzut că și versiunea MS-DOS 4.0, realizată în colaborare cu IBM, a ajuns sub licență MIT.

Mai mult, în MS-DOS 4.0 a apărut și un branch denumit Multitasking DOS, care din păcate nu a ajuns să fie inclus în versiunea finală. Cu toate astea, codul sursă MS-DOS 4.0 e o bucată importantă de istorie a tehnologiei, nu doar legată de Microsoft.

Există și o chestie foarte faină legată de ‘digitalizarea’ codului, care începe cu Connor ‘Starfrost’ Hyde ce a găsit dischetele (dacă nu știți ce sunt astea, ele reprezintă o modalitate avansată de stocare a datelor ce permiteau mobilitate, de pe vremuri dacă pot să spun așa …) în colecția lui Ray Ozzie, fost Microsoft Chief Technical Officer și a cerut detalii despre cod, pentru că analiza legătura dintre DOS 4, MT-DOS și … OS/2.

Pe aceste dischete (floppy disk) se stoca informația în format digital, înainte de CD-uri, DVD-uri și stick-urile USB.

Atunci a intrat pe fir Scott Hanselman ce s-a înhămat la sarcina de a găsi cititoare de floppy (dischete cum le ziceam noi pe atunci) funcționale cu care să citească codul sursă, să copieze codul și să digitalizeze la o calitate cât mai bună toată documentația (tipărită) asociată.

Rezultatul e în directorul v4.0 de aici: https://github.com/microsoft/MS-DOS. Merită să aruncați o privire, doar și pentru a vă face o idee despre cum arăta un sistem de operare de dinainte de primele Windows-uri.

Care arăta cam așa:

via MS

Ionuţ Bălan




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Codul sursa MS-DOS 4.0 e dat Open Source de către Microsoft

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă