Facebook video player

Facebook aduce schimbări majore și binevenite experienței de vizionare a clipurilor video, care de acum vor putea fi urmărite într-o interfață full-screen asemănătoare YouTube.

După TikTok, Facebook este o destinație preferată pentru amatorii de clipuri virale, însă platforma administrată de Meta nu a evoluat prea mult de la introducerea acestei categorii de conținut, interfața preluată din feed-ul de conținut obișnuit tratând clipurile video precum poze într-o lisă derulabilă pe verticală. Scopul este ușor de intuit: încurajarea utilizatorilor să deruleze mai departe, trecând prin cât mai multe reclame. Dar reclamele pot apărea și în clipul video, iar dacă se întâmplă să urmărești în full-screen s-ar putea să fi mai puțin motivat să părăsești acest mod de vizionare doar pentru a scăpa de reclama pe care o vei putea opri la durata specificată pe cronometrul afișat în colțul ecranului.

Inspirat de cea mai recentă inițiativă TikTok, Facebook pare că vrea să încurajeze distribuirea de videoclipuri mai lungi și conținut Live, asigurând o experiență de vizionare mai atractivă, pe ecran complet.

Cert este că Meta a decis să-și actualizeze playerul video folosit la vizualizarea clipurilor distribuite pe Facebook. Și compania lui Mark Zuckerberg dorește ca această opțiune de vizionare să fie cât mai accesibilă, o singură atingere pe imaginea clipului aflat în redare comutând la modul full-screen.

Anterior, playerul video comuta la redare orizontală folosind un player care păstra interfața feed-ului de conținut, în funcție de durata clipului respectiv sau de secțiunea din care îl accesai. Cel mai adesea comutarea în modul maximizat reseta poziția în lista de clipuri pe care o derulai anterior, utilizatorii învățând din frustrare să evite folosirea acestei opțiuni de vizionare.

Meta susține că noua interfață full-screen vine și cu alte avantaje, cum ar fi comenzi rapide pentru derulare și sugestii relevante de vizionare la finalul clipului. Spre exemplu, va exista un slider care să te ajute sa „spicuiești” prin clipuri mai lungi bun, sărind înainte-înapoi în incremente de câte 10 secunde.

Din păcate interfața full-screen îmbunătățită nu va fi disponibilă imediat pentru toți utilizatorii Facebook, Meta anunțând că o va testa mai întâi cu aplicația Facebook pentru Android și iOS, deschizând accesul utilizatorilor vorbitori de limba engleză din Statele Unite și Canada. Extinderea la nivel global va fi anunțată în lunile următoare.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.