Alternative pentru Galaxy Z Fold 6 și Galaxy Z Flip 6, Galaxy Z Fold FE și Z Flip FE păstrează liniile generale de design, dar hardware-ul folosit va fi unul „de buget”.

Circulă de ceva timp zvonurile că Samsung pregătește și o serie de telefoane pliabile ceva mai ieftine, dar iată că au trecut 5 ani de la lansarea primei generații Galaxy Fold și încă suntem în așteptare. Problema cea mare pentru Samsung este că acele componente la care nu poți renunța (ex. ecranul pliabil, mecanismul balamalei) sunt și cele mai scumpe, iar dacă faci prea multe tăieri de costuri de partea asta riști să sacrifici fiabilitatea, care oricum nu e grozavă la telefoane pliabile. Așa că trebuie să faci economie în altă parte, tăind din puterea de procesare, schimbând soluția de stocare internă cu una ceva mai lentă, selectând alte camere foto și o carcasă cu finisaje mai puțin pretențioase.

Galaxy Z Fold FE și Z Flip FE

Așteptate pentru luna octombrie 2024, primele telefoane pliabile ”Fan Edition” ar putea fi la fel de bine trecute sub umbrela seriei Galaxy A, dar așa prețul estimat la 799 USD pentru Galaxy Z Fold 6 FE ar fi considerabil mai greu de „digerat”. Totuși, dacă ne uităm la prețul de 1150 USD cerut pentru actualul model Galaxy Z Fold5, 799 USD nu sună rău deloc. Doar că până în toamnă Z Fold5 probabil că va inclus în obișnuitele promoții, reducând și mai mult diferența de preț.

Dacă analizăm puțin lista neoficială cu specificații, de la Snapdragon 7s Gen 2 la Snapdragon 8 Gen 2 diferența de performanță e destul de mare. Asta dacă nu cumva Samsung merge și mai departe cu tăierile de costuri oferind o versiune „Lite” a chipsetului Exynos 2400 folosit deja cu ediția europeană a seriei Galaxy S24, sau chiar Exynos 2200, folosit cu telefoanele din seria Galaxy S22.

Galaxy Z Fold FE și Z Flip FE

Galaxy Z Fold FE și Z Flip FE sunt așteptate în versiuni cu 8GB și 12GB RAM, respectiv 256GB sau 512GB stocare internă.

Galaxy Z Fold FE și Z Flip FE

Tot pe surse aflăm și că Samsung nu ar fi luat încă decizia dacă să lanseze ambele modele, sau doar unul dintre ele.  Am putea specula că Galaxy Z Flip FE are mai multe șanse să-și găsească cumpărători din rândul consumatorilor care vor să încerce pentru prima dată un telefon pliabil, dimensiunile sale compacte ajutând la obținerea tăierilor de costuri dorite de Samsung. Un alt aspect la care producătorul sud-coreean ar putea face economie este suportul S Pen, din nou, eliminarea acestei capabilități afectând mai puțin modelul Z Flip FE.

Între timp, pentru evenimentul Samsung Unpacked 2024 mai avem de așteptat doar până în luna iulie, lansarea noii serii Galaxy Z Fold 6 oferind cu siguranță indicii prețioase despre viitoarea familie Galaxy Z FE, cu zvonuri și dezvăluiri menite sa stârnească interesul consumatorilor rămași nehotărâți.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.