Prima pagină » (VIDEO) Câmpuri întregi cu maşini electrice folosite prea puţin şi nedorite zac în China, iar explicaţiile sunt curioase | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

(VIDEO) Câmpuri întregi cu maşini electrice folosite prea puţin şi nedorite zac în China, iar explicaţiile sunt curioase | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
(video)-campuri-intregi-cu-masini-electrice-folosite-prea-putin-si-nedorite-zac-in-china,-iar-explicatiile-sunt-curioase-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

24 Septembrie 2023, 11:41
Redacţia PiataAuto.md

Începând cu un pic mai mult de o lună în urmă, din China au început a apărea tot mai multe imagini cu câmpuri întregi de maşini electrice, iar comentariile şi informaţiile publicate de autori erau adeseori imprecise sau chiar eronate. Despre unele se spuneau că ar fi maşini electrice noi, care au fost produse doar pentru a beneficia de subvenţiile guvernamentale sau pentru a umfla statisticile optimiste de vânzări. Alţii menţionau că ar fi maşini pe care nu le cumpără nimeni şi sunt lăsate la voia întâmplării în câmpuri. De curând, însă, un youtuber care trăieşte în China a fost să filmeze un asemenea loc cu maşini electrice abandonate, investigând ce e cu ele de fapt, iar ulterior jurnaliştii de la mai multe publicaţii au putut merge şi mai departe cu investigaţiile, dezvăluind o mare parte din misterul lor şi găsind explicaţii.

Aşadar, aceste câmpuri cu un număr imens de maşini electrice parcate pe ele există. Doar că marea majoritate a maşinilor descoperite la câmpul vizitat, însă, nu sunt maşini noi, care ar fi fost produse doar de dragul producţiei şi statisticilor, pentru ca mai apoi să fie aruncate aici. Marea majoritate a acestor maşini electrice provin de la serviciile de car-sharing din China, majoritatea dintre care au dat faliment.

De fapt, modelul de car sharing a cunoscut o scădere dramatică a atractivităţii sale în multe regiuni ale lumii, pentru că în timp s-a văzut că ideea de a închiria o maşină pe termen scurt, de minute sau ore, poate funcţiona doar dacă există un acord cu oraşul în care are loc, ca maşina să poată fi parcată fără plăţi sau amenzi, altfel totul se transformă într-un coşmar logistic pentru cel ce închiriază, care e mai scump adeseori decât taxiuri şi mai incomod decât transportul public, mai ales acolo unde transportul public e bine pus la punct. Pe lângă asta, oamenii nu prea păstrează obiectele ce nu le aparţin, aşa că maşinile din car sharing ajungeau la un grad de deteriorări şi uzură chiar mai mare decât la cele din închirieri obişnuite, ceea ce creştea costurile foarte mult pentru aceste servicii.

La fel s-a întâmplat şi în China, iar marea majoritate a serviciilor s-au închis între timp, flotele lor de maşini electrice rămânând în aer. Adeseori aceste maşini sunt de modele special create pentru car sharing, care nu sunt atractive pentru posesorii simpli. Şi pentru că maşinile au fost deja exploatate, apoi au stat pe câmp, ele au deja vârste de 3-4 ani şi mai mult, cu o tehnologie care era simplă pe atunci şi e total răsuflată azi. Deci nu le mai vrea nimeni pur şi simplu.

Aşa că motivul e dublu aici — iniţial cauza a fost eşecul serviciilor de car sharing, după care tehnologia deja învechită a acestor maşini electrice le-a făcut neatractive pentru revânzare, iar astfel maşinile au ajuns parcate cu sutele sau miile în aer liber.

Apropo, într-un colţ al parcării există şi maşini electrice noi, totuşi. Sunt VW-uri, Audi, dar şi cele de model Toyota b4ZX, care a trecut recall-uri ruşinoase şi pe care chinezii nu vor să-l mai cumpere, atât timp cât au maşini ale producătorilor locali, mult mai bune. Aşa că există şi câte zeci de maşini electrice Toyota pe aceste câmpuri, care chiar sunt noi şi care stau într-o aşteptare neclară de mult timp încoace.

E o situaţie tristă oricum, deci, pentru că e o irosire de resurse, până la urmă, în producţia unor maşini care au servit prea puţin. Acum ele încă nu poluează, dar dacă vor sta aici mulţi ani înainte, la un moment dat va începe şi efectual de poluare directă. Cel mai indicat ar fi ca aceste maşini să fie dezasamblate, cu bateriile date la reciclare, şi oţelul la topit, pentru că aşa măcar impactul pentru mediu ar fi minimizat. Ce se va întâmpla cu adevărat cu ele e deocamdată neclar, pentru că între timp ele continuă să stea cu miile pe câmpuri.

Vezi totul în video-ul de mai jos.

GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: (VIDEO) Câmpuri întregi cu maşini electrice folosite prea puţin şi nedorite zac în China, iar explicaţiile sunt curioase | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type