Prima pagină » Atât NVIDIA, cât și AMD lucrează la chipseturi ARM pentru Windows

Atât NVIDIA, cât și AMD lucrează la chipseturi ARM pentru Windows

de Roboțelul @ iDOR.info
atat-nvidia,-cat-si-amd-lucreaza-la-chipseturi-arm-pentru-windows

Este cea mai tare știre despre tehnologie a acestei săptămâni: surse Reuters spun că NVIDIA lucrează în secret la procesoare cu tehnologie ARM pentru viitoare PC-uri cu Windows, în parteneriat cu Microsoft.

În paralel, și AMD lucrează la chipseturi bazate pe ARM. Ambele companii ar putea lansa astfel de produse pe piață în 2025, pentru PC-uri cu Windows de ARM.

Asta poate fi o schimbare semnificativă în industria computerelor, poate cea mai mare de la introducerea arhitecturii x86. Dacă Intel nu face același lucru și nu o face cu succes, va avea multe probleme pe piață.

De ce contează? Pentru că Apple a demonstrat că laptopurile și desktop-urile cu procesoare bazate pe ARM sunt foarte performante în orice tip de activitate și au multe alte avantaje, precum autonomia mult mai mare a bateriei și regim termic foarte scăzut. Apple aproape că și-a dublat cota de piață în cei aproape 3 ani de când a renunțat la Intel și arhitectura x86 și a trecut la chipseturi ARM, cu tehnologie licențiată de la ARM Holding.

Dar nu trebuie musai să credeți cifrele. Puneți mâna pe un MacBook Air sau Pro și veți vedea diferența. Ca utilizator și de MacBook Pro cu M1 Pro, vă pot spune că este o experiență aproape uluitoare să vezi autonomie de 16 ore în aceleași condiții în care pe Windows și x86 ar fi de 5 ore sau să vezi cum laptopul nu se încălzește și nu face zgomot și nu consuma bateria în ritm mai mare indiferent ce faci pe el.

Apple, însă, are avantaj în această piață. A avut experiență în construit chipseturi ARM pentru telefoanele sale. Pe computere, produce atât hardware-ul, cât și software-ul, așa că nu depinde (ca Microsoft) de mii de drivere și combinații posibile de hardware și de nevoia de a suporta sisteme și aplicații legacy.

Microsoft, însă, trebuie să facă ceva și face asta, îi împinge pe cei de la AMD și NVIDIA să producă chipseturi ARM, în timp ce în paralel lucrează la o versiune compatibilă de Windows mai bună decât cea din prezent.

Scriam în luna februarie că suntem într-un moment de cotitură în tehnologie pentru că chipseturile ARM demonstrează că sunt mai performante și mai ieftine decât cele x86. Mai spuneam atunci și că tehnologia ARM este blocată pe piața PC-urilor cu Windows din probabil două motive:

  • Intel și AMD țin cu dinții de business-ul x86, singurul la care se pricep.
  • Lui Microsoft nu-i pasă așa de tare, că vinde Windows oricum, indiferent de procesorul pe care al rula.

Și ar mai fi faptul că și Qualcomm produce chipseturi ARM pentru Windows, au o gamă Snapdragon pentru asta, dar nu se agită prea tare cu ea.

În total rezultă un cerc vicios în care marii producători de hardware și software nu au transmis niciodată în piață mesajul “peste puțină vreme vom lansa computere ARM cu Windows, deci ceilalți producători mai mici de software ar fi bine să pregătească și ei versiuni compatibile”.

Se pare însă că lucrurile încep să se schimbe, dacă ceea ce zice Reuters este adevărat. NVIDIA este o companie cu buget R&D mare și know-how în domeniul ARM. Probabil a văzut oportunitatea de a intra în domeniul cipurilor de procesare alături de Intel și AMD, o piață nouă.

Dacă și AMD a început să investească în această direcție, este clar că și ei se tem de scăderea business-ului x86 sau măcar de faptul că ar putea lipsi din piața de computere ARM.

Iar dacă Microsoft insistă pe asta, înseamnă că își dă seama că își reduce veniturile pe toate planurile: cele din vânzarea de Windows, cele din utilizarea de Edge, din publicitate pe Bing, din cititori în MSN News, din utilizatori de AI și altele. Apple are produse pentru aproape orice astfel de scenariu și bani rămân la ei. Dacă Apple ar investi serios într-un program stil Office, probabil că Microsoft ar tremura un pic la bursă.

Rămâne de văzut ce va fi până la urmă, dar s-ar putea ca prin 2030 majoritatea oamenilor să utilizeze computere bazate pe tehnologie ARM, nu Intel.

Câteva definiții. Procesor = creierul unui computer, cel care de obicei comandă și controlează orice altă componentă și funcționarea ei. Chipset = un cip care cuprinde procesor, dar și memorie RAM, controllere USB și de multe alte tipuri, placă grafică șamd, de obicei toate plantate electronic în aceeași capsulă. Numit uneori și SoC, system-on-chip.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Atât NVIDIA, cât și AMD lucrează la chipseturi ARM pentru Windows

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă