Galaxy A55

Așteptate pentru lansare la începutul acestei primăveri, Galaxy A55 și A35 pot fi admirate în imagini de prezentare detaliate, arătând cele patru versiuni de culoare.

Cu doar o lună rămasă până ce actualul model A54 împlinește un anișor, fanii Samsung care au înghițit în sec la vederea prețurilor S24 s-ar putea gândi la Galaxy A55 ca la o alegere rațională, oferind aproape aceeași experiență pentru mult mai puțini bani. Iar dacă ne luăm după cele mai recente imagini de prezentare, Samsung nu ne va trăda așteptările nici de data aceasta.

Cu Galaxy A15 5G și Galaxy A25 5G lansate, este aproape timpul ca producătorul sud-coreean să întregească familia cu versiunile A35 și A55 adresate cumpărătorilor cu buget mediu. Spre deosebire de randările apărute în luna decembrie, noile imagini se aseamănă celor folosite de Samsung și arată cele patru variante de culoare: negru, verde, roz și alb.

Valabil atât pentru Galaxy A55, principala diferență față de modelul anterior este rama laterală mai puțin rotunjită. Rămâne de văzut cât de benefică este pentru ergonomie, dar Samsung a ales să păstreze un fel de insulă în zona tastelor Power și Volum, aceasta fiind și o trăsătură distinctivă față de seria S24. O altă noutate este folosirea sticlei față-verso, respectiv aluminiu pentru rama laterală și lentilele camerei foto. Schimbare binevenită care va cu siguranță dă un aspect mai premium noilor modele Galaxy A. Neconfirmată dar probabilă, este și certificarea IP67 pentru protecție la apă și praf.

Cam aceleași trăsături pot fi remarcate și la modelul A35, cele două fiind diferențiate mai degrabă la partea de hardware. A35 vine cu chipset Exynos 1380, în timp ce cumpărătorii de A55 se aleg cu nou-venitul și mai puternicul Exynos 1480.

Ambele telefoane vin echipate cu 8GB RAM și vor fi disponibile în versiuni cu 128GB și 256GB, memoria internă putând fi suplimentată și prin atașarea unui card microSD. Din nou, ambele oferă camere principale de 50MP cu stabilizare optică și camere macro de 5MP. Însă Galaxy A55 ar putea primi o cameră ultrawide ceva mai bună, de 12MP (vs 8MP la A35).

Cu diagonală de 6.5 inch și încadrate o ramă relativ îngustă, ecranul OLED este de tip Full HD+ pe ambele modele, dar rămâne de văzut dacă rata de refresh la 120Hz va fi disponibilă și pe modelul mai ieftin.

Ceva mai subțiri și mai ușoare decât modelele de anul trecut, Galaxy A55 și A35 primesc acumulator de 5000mAh și încărcare rapidă de 25W prin USB-C.

Lista specificațiilor este completată cu conectivitate GPS, 5G, LTE, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 și NFC. Firmware-ul de lansare va fi cu siguranță bazat pe Android 14, rămânând de văzut dacă ne alegem cu One UI 6.0 sau revizia 6.1 centrată pe AI.

Samsung promite pentru noile modele Galaxy A cinci ani de acces la actualizări de Android și patch-uri de securitate.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.