Prima pagină » Istoria Gran Turismo – de la începuturi mici dar ambițioase la cel mai bun joc de curse din lume

Istoria Gran Turismo – de la începuturi mici dar ambițioase la cel mai bun joc de curse din lume

de Roboțelul @ iDOR.info
istoria-gran-turismo-–-de-la-inceputuri-mici-dar-ambitioase-la-cel-mai-bun-joc-de-curse-din-lume

Când vine vorba de jocuri video cu mașini, sunt puține nume cu un impact atât de mare precum Gran Turismo. Încă de la primul joc lansat pe originalul PlayStation până la Gran Turismo 7 de pe PS5, franciza celor de la Polyphony Digital a revoluționat industria de jocuri cu mașini, înclinând balanța mai mult spre simulare decât spre arcade, și a rămas una dintre seriile de căpătâi marca Sony. În plus, bazat pe răspunsurile voastre din clipul meu cu Forza Motorsport, mulți vreți să stăm de vorbă despre jocul care a pornit totul.

Și fix asta o să facem azi. Vom analiza istoria uneia dintre cele mai de succes francize de jocuri din toate timpurile, de la originile modeste și lipsite de perspectivă până la geniul din spatele jocurilor, și vom ajunge în final la prezent, unde vom discuta mai succint inclusiv despre filmul cu același nume. Clipul ăsta este unul o idee mai lung decât de obicei, pentru că avem și despre ce vorbi. Așa că recomandarea mea e să vă luați o2 cană de ceai, cafea sau orice altceva vă face plăcere să consumați și rămâneți aproape, pentru că ce urmează e foarte tare.

Înainte de lansarea primului Gran Turismo, genul de jocuri cu mașini era împărțit în două tabere distincte: titlurile arcade simpliste, ale căror unic scop era să îți învingi prietenii sau high score-ul setat de alții dinaintea ta, și jocurile care voiau să „simuleze” cursele de circuit, precursorul antic al simulatoarelor adevărate pe care le cunoaștem astăzi.

Gran Turismo

Dar aceste simulatoare de la acea vreme (țineți cont că vorbim totuși de începutul anilor ’90, cand jocurile erau mult mai rudimentare) aveau niște lipsuri importante. Majoritatea se axau pe un singur circuit de curse, cu doar câteva mașini speciale de competiție în cel mai bun caz, iar o selecție bogată de autoturisme din toate păturile societății într-un joc de genul era ceva nemaiauzit până atunci.

Iar aici intră în scenă Kazunori Yamauchi, părintele din spatele seriei Gran Turismo. Japonezul a avut o pasiune pentru mașini încă de mic, iar prima lui mașină avea să fie o Toyota Celica XX de pe la sfârșitul anilor ’70, model care avea să devină Toyota Supra doar câțiva ani mai târziu. Următoarea mașină pe care a avut-o a fost un Nissan GT-R R32, mașină care a fost implicată într-un oribil accident de circulație în timp ce Yamauchi circula cu 200 de kilometri pe oră. Numai un miracol a făcut ca dezvoltatorul Sony să scape cu viață, iar în anii ce au urmat el a dezvoltat tot felul de jocuri side scrolling sub umbrela companiei japoneze.

Dar Yamauchi avea un vis: să creeze cel mai realist joc cu mașini din toate timpurile. Asta l-a făcut să meargă frumușel la executivii Sony și să le propună Gran Turismo, dar fără succes. Mai marii companiei credeau că un astfel de joc hardcore bazat pe curse și competiție nu ar fi atrăgător pentru un public mai larg, iar ideea sa a fost refuzată categoric. În schimb, executivii voiau un joc asemănător cu Mario Kart, un succes răsunător recent al celor de la Nintendo.

Gran Turismo

Zis și făcut, iar Yamauchi s-a apucat de dezvoltarea unui titlu pe nume Motor Toon Grand Prix, care este o copie de Mario Kart în toată regula, completă cu power up-uri și ciuperci la tot pasul. Dar viziunea lui se ascundea dedesubtul graficii colorate. Vezi tu, Motor Toon Grand Prix avea implementat un sistem de fizică foarte avansat, care reușea să simuleze forțele la care mașina este supusă în viraje, o funcție cutting edge în 1994, sistem care avea să servească drept baza pentru primul Gran Turismo. Dar ajungem imediat și acolo.

Până atunci, pe umerii lui Yamauchi a picat și datoria de a crea o continuare, denumită simplu Motor Toon Grand Prix 2. Sequel-ul avea să îmbunătățească formula originală la toate capitolele, inclusiv motorul de fizică, iar jocul a fost apreciat atât de critici cât și de fani. Asta i-a făcut pe executivii de la Sony să dea undă verde proiectului de suflet al lui Yamauchi, iar așa procesul de dezvoltare al primului Gran Turismo a început. Bine, de fapt a început ceva mai devreme, pentru că există vorbă prin oraș cum că japonezul a „tras pe dreapta” o parte din bugetul rămas după primul Motor Toon Grand Prix pentru a porni dezvoltarea pe ascuns.

Dar procesul de dezvoltare avea să fie unul lung și anevoios, în mare parte din dorința japonezului pentru perfecțiune și realism. Într-o eră în care un titlu era dezvoltat de la cap la coadă într-o perioadă de un an, maxim doi pentru cele mai ambițioase și mai avansate lansări, Gran Turismo a durat nu mai puțin de cinci ani, o valoare nemaiauzită până atunci. Dar deh, ăsta e prețul pe care trebuie să îl plătești dacă vrei să scoți pe piață cel mai bun joc cu mașini din istorie.

Să nu credeți că dezvoltatorilor le-a luat atât de mult pentru că nu prea au lucrat la joc, ba chiar din potrivă: Yamauchi și echipa sa făcuseră din birou o a doua casă. Mulți dintre ei dormeau noaptea sub birourile la care lucrau ziua, în mare parte din cauza mărimii mici a echipei. În total, la primul Gran Turismo au lucrat în jur de 20 de oameni, un număr infim prin comparație cu echipele imense care sunt implicate în dezvoltarea jocurilor AAA astăzi.

Motivul pentru o echipă atât de mică a fost simplu: Sony aveau încredere în Yamauchi să creeze un joc de succes, dar bugetul alocat a fost unul relativ mic pentru ambițiile proiectului, iar fiecare membru a avut o responsabilitate enormă. Dar, într-un final, primul Gran Turismo a fost gata. După cinci ani lungi și grei, după multe nopți nedormite și pline de durere, proiectul de suflet al lui Yamauchi a fost lansat pe primul PlayStation, iar restul e istorie.

Post-Gran Turismo

Dar vorbim despre istoria francizei, și franciza abia acum începe, deci e vremea să discutăm despre impactul pe care primul Gran Turismo l-a avut asupra industriei. Sistemul avansat de fizică pe care echipa l-a dezvoltat și îmbunătățit în ultimii aproape zece ani era ceva nemaiîntâlnit la vremea aceea. Sentimentul de aderență era prezent din plin, suspensiile lucrau din greu atunci când treceai peste o bordură sau ieșeai în decor iar jocul arăta pur și simplu fenomenal. În plus, selecția imensă de 140 de mașini, printre care și modele obișnuite precum Honda Accord, a fost extrem de apreciată de toată lumea.

Gran Turismo

Dar ce a reușit Gran Turismo să facă și mai mult a fost să ofere un sentiment de progresie autentic, asemănător parcursului unui pilot de curse de-a lungul unei cariere. Nu exista un mod de campanie, vreo poveste sau altceva asemănător în GT, ci un sistem simplu în care pleci cu puțini bani și o mașină slabă iar, pe măsură ce câștigi curse, începi să strângi bani și să îți schimbi mașinile cu unele mai rapide sau să le modifici pe cele pe care le ai deja. Pentru că da, primul Gran Turismo avea și un sistem de tuning foarte bine pus la punct, cu modificări care aveau un impact sesizabil asupra dinamicii mașinilor.

Gran Turismo

Originalul joc, lansat în 1997 în Japonia și în mai 1998 în restul lumii, avea potențialul să devină ceva mare, dar nimeni nu se aștepta la ce avea să urmeze. În urma recepției extrem de pozitive din partea tuturor celor care l-au încercat, primul Gran Turismo a fost cel mai bine vândut joc de pe PS1. Nu cel mai bine vândut joc exclusiv Sony, ci cel mai bine vândut joc overall! Reușita titlului lansat de Polyphony Digital a fost neașteptată pentru mulți, iar influxul mare de bani care a intrat în buzunarele companiei de pe urma jocului i-a convins pe executivi să dea undă verde pentru o continuare, mai mare și mai bună.

Așa se face că, la doar doi ani mai târziu în 1999, Gran Turismo 2 a fost lansat tot pe primul PlayStation. Șefii Sony voiau cu orice preț ca jocul să iasă în timpul perioadei de sărbători, deoarece considerau că, cu PlayStation 2 la orizont, asta este ultima fereastră importantă de lansare înainte de noua generație. Problema a fost că un joc atât de ambițios precum continuarea incredibilului Gran Turismo nu putea fi dezvoltată în doi ani, iar dezvoltatorii au trebuit să facă niște sacrificii pentru a se asigura că jocul este gata la timp.

Gran Turismo

Practic, echipa din spate a avut de ales între rafinarea gameplay-ului sau îmbunătățirea experienței din jurul sistemului de fizică și de manevrabilitate. Iar răspunsul a fost clar. Primul Gran Turismo a avut o fizică foarte bună pentru generația aceea de jocuri, tocmai de asta succesorul său avea să păstreze în mare parte dinamica mașinilor și în schimb să adauge mult mai multe mașini de condus, circuite noi și o grafică mai bună.

Așa se face că numărul automobilelor din joc sare de la 140 la peste 650. Pe lângă sumedenia de modele japoneze, multe dintre ele portate din jocul trecut, Gran Turismo 2 a introdus pentru prima oară în serie brand-uri internaționale, cum ar fi Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, Peugeot, Volkswagen și alții. Pe lângă asta, GT2 avea și mai multe circuite, 27 de la 11 în primul joc.

Dar, din cauza ciclului de dezvoltare grăbit și a sacrificiilor de rigoare, Gran Turismo 2 nu s-a bucurat de același succes ca predecesorul său. Pe lângă gustul amar lăsat în urmă de îmbunătățirile legate de gameplay pe care mulți le așteptau dar care nu au venit, Gran Turismo 2 s-a lansat și cu destul de multe bug-uri. Iar într-o eră în care nu existau patch-uri day one care să remedieze muchiile neșlefuite lăsate în urmă, asta s-a dovedit o problemă mare.

Unul dintre cele mai interesante bug-uri din joc este cel care nu îi lăsa pe jucători să treacă de 98,2% procent de completare, și se datorează faptului că Polyphony Digital au scos din joc o secțiune de drag racing cu scurt timp înainte de lansare. Programatorii din spate au uitat să actualizeze și numărul care îți arată progresul tău prin joc după eliminarea acelui mod, iar până la un update care a fost distribuit doar pe CD-urile produse ulterior, nimeni nu a putut să termine Gran Turismo 2 în adevăratul sens al cuvântului.

În ciuda acestor neajunsuri, și GT2 s-a vândut ok, chiar dacă nu la nivelul primei încercări, iar Gran Turismo s-a transformat dintr-un proiect ambițios dar cu multe semne de întrebare în jurul său în cea mai importantă franciză a Sony. În continuare, Gran Turismo 3 A-Spec avea să revoluționeze industria din nou în 2001. Este primul joc lansat pe PlayStation 2, încă cea mai populară consolă din toate timpurile, și este poate cel mai bun joc cu mașini din istorie în ochii multora.

Gran Turismo

Alimentat de capabilitățile superioare ale consolei de generație nouă, Gran Turismo 3 arăta mult, mult mai bine. Reflexiile realiste, texturile de foarte bună calitate și adiții mici precum valurile de căldură emanate de motoarele mașinilor de pe pistă care alterau imaginea nu ar fi fost posibile fără PS2, iar gamerii din toată lumea au fost uimiți de cum arăta noul joc.

Gran Turismo

Totuși, niște sacrificii trebuiau făcute, iar din cauza motorului grafic îmbunătățit, modelele mașinilor din jocurile vechi nu puteau fi portate pur și simplu în noul titlu. Asta înseamnă că fiecare mașină în parte a fost remodelată de la zero, iar numărul total a scăzut de la 650 în GT2 la în jur de 190 în GT3. Cu toate astea, Gran Turismo 3 A-Spec s-a dovedit a fi un succes comercial colosal. În total, jocul a vândut peste 15 milioane de unități și rămâne până în ziua de astăzi cel mai bine vândut titlu din întreaga franciză.

În momentul ăsta era clar că oamenii voiau mai mult, iar Gran Turismo 4 era răspunsul dezvoltatorilor la cerințele gamerilor. Lansat la final de 2004 în Japonia și în prima parte a anului 2005 în restul lumii, GT4 avea să întreacă chiar și cele mai ambițioase predicții când vine vorba despre conținutul inclus în joc. Peste 720 de mașini de la 80 de producători, 51 de piste de curse cu o mulțime de layout-uri secundare și un mod de progresie și mai bine pus la punct au fost cele mai apreciate aspecte ale jocului.

Gran Turismo

Așa cum te-ai aștepta, Gran Turismo 4 a fost primit foarte bine atât de critici cât și de fani, afirmație susținută de numerele mari de vânzări. Până la sfârșit, GT4 a devenit al treilea cel mai bine vândut joc de pe PlayStation 2, un adevărat triumf din toate punctele de vedere. Jocul trebuia să aibă și un mod online, dar acesta a fost anulat din considerente de timp, și să fim sinceri nici platforma nu era tocmai potrivită pentru online play. Sigur, PS2 avea suport pentru internet, dar infrastructura de servere și servicii din spate era mult prea rudimentară, iar implementarea unei experiențe de curse online bune ar fi durat prea mult timp.

Aici se întâmplă și un alt eveniment destul de important care are legătură cu jocul, și care se leagă frumos cu ultima parte a acestui material. You see, în 2006, un executiv din cadrul Nissan a fost impresionat de rapiditatea pe care jucătorii de Gran Turismo o demonstrau în curse. Iar în 2008, după multe provocări și probleme, GT Academy a fost format.

Această academie avea rolul de a le oferi celor mai rapizi piloți de Gran Turismo șansa să devină piloți de curse adevărați, care să participe la competiții serioase în cadrul seriilor consacrate. E un vis pentru majoritatea gamerilor pasionați, iar pentru unii, visul a devenit realitate. Povestea este atât de interesantă încât anul acesta s-a făcut și un film despre academie, dar mai avem de vorbit despre alte câteva jocuri din franciză și vom reveni asupra subiectului ceva mai târziu.

Ăăă, unde eram? Ah, da! Gran Turismo 5. După succesul răsunător al precedentului titlu, o continuare pe consola de ultimă generație era o certitudine. Dar în acest punct, Polyphony Digital au ajuns să fie un studio suficient de mare și de influent încât să dicteze ciclul de dezvoltare al jocului, fără să se supună presiunilor și datelor de lansare din scurt înaintate de executivii Sony. Asta înseamnă că, deși PlayStation 3 s-a lansat în 2006, primul Gran Turismo next-gen a venit patru ani mai târziu, la finalul anului 2010.

Gran Turismo

Dar așteptarea a meritat, pentru că GT5 a venit la pachet cu peste 1.000 de mașini și 81 de circuite în 29 de locații, un adevărat triumf pentru dezvoltatori. În plus, noul joc a introdus și un model de damage atât estetic cât și mecanic foarte bine implementat, un sistem de vreme dinamică extrem de arătos și mai multe licențe ale unor serii din viața reală, cum ar fi WRC, NASCAR și SuperGT. Pe lângă toate astea, noul titlu a introdus și mult așteptatele curse online, grație capabilităților superioare oferite de noua consolă.

Gran Turismo

Rezultatul? Cu 12 milioane de copii vândute, Gran Turismo 5 este al doilea cel mai bine vândut joc din serie (în spatele Gran Turismo 3), cel mai bine vândut joc exclusiv pentru PS3 și al doilea cel mai bine vândut joc de pe consolă overall, fiind detronat doar de gigantul GTA V. Din aproape toate punctele de vedere, GT5 a fost un succes răsunător, și încă o dovadă că cei de la Polyphony Digital au perfecționat toate calitățile pe care un joc de genul ăsta trebuie să le aibă.

Ce a urmat este Gran Turismo 6, lansat în 2013 tot pe PS3, deși PlayStation 4 abia fusese anunțat. Decizia dezvoltatorilor de a menține jocul pe vechea consolă pare să fi fost cea corectă, ținând cont de cantitatea imensă de conținut pe care echipa din spate au reușit să îl livreze. Cu aproape 1.250 de mașini de toate tipurile, disciplinele și configurațiile și 100 de circuite în total, GT6 a fost o reușită, chiar dacă cu mici probleme legate de bug-uri la lansare și ceva microtranzacții. Pentru că da, vorbim despre un joc din 2013, an în care microtranzacțiile deja începeau să își facă simțită prezența din păcate.

Gran Turismo

Dar lansarea pe PS3 a venit la pachet cu niște vânzări mai mici, de la 12 milioane de copii la puțin peste 5 milioane. Deși jocul a fost apreciat pentru ceea ce a fost, mulți gameri voiau un Gran Turismo pe noul PS4, dorință care avea să fie îndeplinită în 2017 cu Gran Turismo Sport. Nu am atins în acest material sumedenia de lansări terțe ale francizei, în mare parte deoarece clipul ăsta este deja lung și cu excepția unui joc pe PSP și câteva concepte, nu prea există multe lucruri interesante. Deci de ce vorbim despre Gran Turismo Sport, un joc care nu poartă un număr la final?

Ei bine, pentru că ăsta este singurul titlu din serie lansat pe PS4. GT Sport a reprezentat un joc mai „de umplutură”, cu substanțial mai puțin conținut, dar cu un accent pe online. Scopul a fost să umple golul de pe PS4 lăsat de lansarea târzie a lui GT6 pe PS3, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii nu au avut suficient timp pentru a pune cap la cap un Gran Turismo full sized. Asta nu înseamnă că jocul nu a fost bun și că nu s-a vândut grozav, dar pentru mulți GT Sport este doar un tech demo pentru ce avea să devină Gran Turismo 7 doar câțiva ani mai târziu.

Gran Turismo

Și asta ne aduce perfect la cel mai recent joc din serie, lansat pe PS5 anul trecut. Gran Turismo 7 este ultima iterație a celei mai de succes francize de jocuri video a Sony, și a venit la pachet cu aproape 500 de mașini extrem de detaliate și un sistem de fizică îmbunătățit la toate capitolele. Dar cu regret raportez faptul că acesta este și jocul cu cele mai multe probleme din câte au fost.

În primul rând, mulți critici s-au plâns de cât de greu deblochezi mașini noi, o măsură implementată pentru a-i face pe gameri să recurgă la microtranzacțiile lacome introduse în joc. În plus, GT 7 este always online, ceea ce înseamnă ca ai nevoie de o conexiune constantă la internet ca să te joci, chiar și modul single-player.

Dar sunt și lucruri pe care noul joc le-a nimerit perfect. Grafica este sublimă, grație puterii de procesare îmbunătățite și a suportului pentru tehnologii precum ray tracing și HDR pe care noua consolă le-a adus. Mai mult, fizica este mai bună ca niciodată iar modul VR pentru casca PSVR 2 reprezintă una dintre cele mai bune implementări de realitate virtuală pe o consolă. Astea fiind spuse, dacă ai un PS5 și vrei un joc cu mașini foarte bun, realist și care să arate și foarte bine, Gran Turismo 7 merită atenția ta.

Gran Turismo

Dar v-am promis că nu doar despre jocuri o să vorbim, ci și despre filmul cu același nume. Cum ne apropiem cu pași repezi de final, a venit momentul să facem fix asta. Am văzut filmul la cinema vara asta și, deși este o peliculă inspirată de un joc la bază, firul narativ este bazat pe o poveste reală. Mai precis, așa cum spuneam, acum ceva ani nebunii de la Nissan s-au aliat cu Polyphony Digital pentru a face din niște gameri obișnuiți adevărați piloți de curse.

În film este prezentat parcursul unuia dintre participanți, care în ciuda piedicilor puse de cei din jur și de lipsa de suport din partea familiei, reușește să câștige competiția între gameri și să treacă la liga mare. Cu o distribuție de actori de primă mână, cum ar fi Orlando Bloom din Pirații din Caraibe sau Lord of the Rings și David Harbour din Stranger Things, Gran Turismo reușește să redea drama și emoțiile din spatele unui drum atât de neașteptat și de plin de provocări ca acesta.

Gran Turismo

Nu o să intru în mai multe detalii pentru că nu vreau să stric farmecul filmului, tot ce o să mai menționez este că modul în care sunt prezentate complexitățile acestei lumi este foarte accesibil pentru oricine, chiar dacă ești sau nu pasionat de mașini. Am vorbit cu prieteni care nu sunt deloc pasionați de fiarele pe patru roți pe care mulți le iubim atât de mult iar răspunsurile au fost pozitive. Ba chiar știu pe cineva care s-a dus și și-a cumpărat Gran Turismo 7 pe PS5 după ce a văzut filmul deși el nu are nici măcar carnet de conducere, atât de mult i-a plăcut.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Istoria Gran Turismo – de la începuturi mici dar ambițioase la cel mai bun joc de curse din lume

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă