Prima pagină » Istoria uitată a lui Volvo FH, camionul lansat acum 30 de ani, care a schimbat ambianţa de muncă şi odihnă a şoferilor de curse lungi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Istoria uitată a lui Volvo FH, camionul lansat acum 30 de ani, care a schimbat ambianţa de muncă şi odihnă a şoferilor de curse lungi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
istoria-uitata-a-lui-volvo-fh,-camionul-lansat-acum-30-de-ani,-care-a-schimbat-ambianta-de-munca-si-odihna-a-soferilor-de-curse-lungi-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

4 Septembrie 2023, 18:34
Redacţia PiataAuto.md

Camioane bune şi foarte bune în lume au existat deja de prin anii 70, iar aici ne referim la camioane care puteau oferi şi performanţe avansate de tractare, şi fiabilitate, dar şi un minim confort la bord, unde munca în acestea să poată fi făcută pe distanţe de zeci de kilometri. E suficient aici să ne amintim de rutele din Europa spre orient, precum Abbas Express, sau camioanele celor de la Astran şi rutele imense pe care le făceau. Pe atunci deja dominau camioanele Scania în acele destinaţi, datorită motorului V8 şi a fiabilităţii, dar şi a unui grad mai mare de confort. În anii 80, însă, lucrurile se schimbaseră rapid, la fel ca şi munca de şofer de camion. Cu atâta tehnologie în jur şi cu atâta atenţie dată maşinilor, şoferii de camioane fuseseră neglijaţi la un moment dat, majoritatea producătorilor fiind încă oarecum conservatori în a evoluat rapid. Tocmai de asta, la începutul anilor 90 au urmat lansări istorice, care au redefinit tot ceea ce putea oferi un camion de curse lungi. Iar Volvo FH a fost camionul dominant printre acestea.

Scania avea primele ipostaze ale Seriei 143 (aşa numita Serie 3 sau generaţia a treia), lansate în 1987, iar pe parcursul următorilor ani au urmat lansări de noi şi noi ipostaze. Era un camion foarte bun, care evoluase încet, şi era indestructibil, dar nu avansase atât de mult în confortul de la bord, motiv din care în 1995 a trebuit lansat următorul model. În 1990, Renault a lansat noul Magnum, care aducea deja o revoluţie mai ales în materie de design, cu geamurile sale uriaşe şi cu cabina în două nivele, izolată pneumatic de tot ce se producea pe drum. Desenat de Giugiaro, Magnum era deja o revelaţie, dar mai avea mici scăpări la lucruri practice, precum scările care se murdăreau întotdeauna şi alte mici probleme de exploatare, care denotau că cei care l-au creat şi-au imaginat cum arată munca de şofer, dar nu i-au prea întrebat pe aceştia.

Foto: Renault Magnum

Pe acest fundal, în 1993 a fost lansat şi Volvo FH, camionul care a fost creat printr-un exerciţiu amplu de marketing şi inginerie. Marketing pentru că Volvo a întrebat mii de şoferi ce-şi doresc, ce probleme au, cum ar vrea să arate camionul lor de vis. Şi i-a ascultat. Iar inginerie pentru că designerii şi inginerii au mers mult mai departe în imaginaţie, pentru a-i surprinde în cele din urmă pe toţi, cu un produs desăvârşit până la cele mai mic detalii, gândit şi practic, dar curajos în a oferi un capitol absolut nou de confort şi siguranţă la bord.

Numele de FH era comunicat într-o analogie cu expresia ”Future is Here”, iar lansarea camionului arăta construcţia la scară mare a motorului său inovativ pe interior, punând totodată în evidenţă calităţile de atlet ale acestuia. Cabina a fost desenată şi desăvârşită într-un tunel aerodinamic, pentru a fi mai eficientă. Folosea oţel de aliaj nou în construcţia ei, pentru a fi mai uşoară şi mai rigidă. Cabina era atât de dură, de fapt, încât a fost făcut un test prin care pe acoperiş a fost plasată o greutate de 15 tone, iar un pendul cu o greutate de o tonă a lovit cabina în spate. După acest impact, uşa cabinei putea fi în continuare deschisă în siguranţă!

Noul model avea un design mult mai modern, debarasându-se de formele pur rectangulare ale concurenţilor. Şi la interior scaunele erau profilate mult mai anatomic şi mai confortabil, ergonomia era gândită mult mai detailat, iar cabina avea gândit totul — de la vizibilitate şi evitarea oboselii în condusul lung, până la un timp de odihnă confortabil. A fost camionul, cabina căreia a fost gândită în jurul muncii şoferului, pentru a i-o face mai uşoară. Avea acces uşor şi practic, spaţii de depozitare — totul. Iar faţă de modelele F10 şi F12, lansate în 1977, pe care le succeda, saltul era unul uriaş.

Noul camion a fost dezvoltat timp de 7 ani, de la o foaie curată, practic. Odată cu el, a fost dezvoltat şi un motor absolut nou, D12, de 6 cilindri şi 12,0 litri, care echipa versiunea FH12. Modelul FH16 prelua motorul de 16,0 litri de la generaţia precedentă. Arhitectura noului D12 a rămas una de 6 cilindri în linie, cu injecţie directă, dar avea o chiulasă nouă, cu valve proiectate pentru putere şi durabilitate maximă. Avea o singură unitate centrală de injecţie şi un singur arbore cu came, cu 4 valve per cilindru. Pistoanele erau formate din două piese, una din aluminiu şi alta din oţel. Motorul avea şi frână de motor de tip nou, numită Volvo Engine Brake, care permitea o forţă mult mai mare de frâna cu motorul.

De altfel şi frânele camionului erau revoluţionare, având o construcţie atipică până atunci, ce permite aplicarea unei forţe mult mai mari pe discurile de frână.

Foto: Construcţia frânelor primului Volvo FH, faţă şi spate

Apropo de siguranţă, în 1995 Volvo FH a fost şi primul camion din lume care a primit un airbag. Tot în 1995 a fost lansată şi versiunea Globetrotter XL, care avea o cabină cu înălţimea interioară de 2,1 metri! A fost şi modelul care a introdus cutia automatizată i-Shift, dar şi o serie de alte inovaţii apărute pe parcurs.

La început, imediat după prezentare, oriunde oprea un Volvo FH, se adunau oameni în jurul lui să-l vadă, pentru că devenise imediat o vedetă, despre care vorbeau nu doar pasionaţi de camioane, ci şi oamenii simpli, care nu neapărat erau interesaţi de camioane. Dar modelul devenise o vedere, pe merit. Iar dacă un Volvo FH oprea într-o parcare de camioane, toţi şoferii veneau să-l vadă şi să-l exploreze.

La început motoarele au avut 420 CP, apoi 450, 460 CP şi 500 CP. Ulterior, în 2003, când Volvo a lansat un nou motor D16, au apărut şi versiuni de 550 CP şi 610 CP, iar pe urmă şi mai mult. Pe baza acestui camion şi acestui motor a fost creat şi cel mai puternic model de camion din lume, de 750 CP, până când a fost detronat de Scania S770. Acum există şi un camion FH Electric, de 666 CP şi autonomie de 300 km, care va fi mărită în curând prin schimbarea tehnologiei bateriilor. Şi azi, şi în momentul lansării primei generaţii FH din 1993, există şi versiuni rigide, dar mai ales versiuni cap tractor, pentru drumuri lungi.

Oamenii care au creat acest camion Volvo FH din 1993, de acum 30 de ani, sunt deja pensionaţi, în mare parte, dar sunt mândri şi azi că au contribuit la crearea acestui produs legendar, care a schimbat felul în care muncesc şoferii de camioane şi standardul a ceea ce pot face camioanele de curse lungi. Iar ca să înţelegem în cifre impactul uriaş pe care l-a avut Volvo FH în istorie, e suficient să ne amintim că la lansare, suedezii estimau că vor vinde 4.000 camioane pe an, începând cu 1993, estimând că e un camion scump, un vârf de gamă, vânzările căruia vor creşte început ulterior, odată cu popularitatea. Realitatea a fost alta. În primul an s-au vândut 40.000 de camioane Volvo FH, deci de 10 ori mai multe! Iar în 30 de ani, până azi, s-au vândut 1,4 milioane de camioane Volvo FH, deci o medie de 46.700 camioane anual!

Foto: Un camion clasic Volvo, în regim de garnitură de autotren, prin Australia

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Istoria uitată a lui Volvo FH, camionul lansat acum 30 de ani, care a schimbat ambianţa de muncă şi odihnă a şoferilor de curse lungi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă