Prima pagină » Onyx Boox Note AIR 2 PLUS Review: Gadget-ul omului de business, care nu vrea să piadă contactul cu ce se întâmplă în online (tabletă Android, e-book reader, agendă electronică)

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS Review: Gadget-ul omului de business, care nu vrea să piadă contactul cu ce se întâmplă în online (tabletă Android, e-book reader, agendă electronică)

de Roboțelul @ iDOR.info
onyx-boox-note-air-2-plus-review:-gadget-ul-omului-de-business,-care-nu-vrea-sa-piada-contactul-cu-ce-se-intampla-in-online-(tableta-android,-e-book-reader,-agenda-electronica)

Începutul lunii februarie a venit la pachet cu un dispozitiv tare interesant pe masa de teste și anume tableta E Ink numită Onyx Boox Note Air 2 Plus. Vorbim despre un dispozitiv dezvoltat de către compania ONYX International, înființată în 2006 și care s-a axat pe dezvoltarea de produse de tip e-book. Se ocupă de procesul complet de producție, de la design, la software și până la asamblare.

Ce am aflat despre ONYX este că folosește panouri E-Ink moderne, procesoare puternice și baterii generoase menite să livreze o autonomie impresionantă de până la o lună chiar. Sunt unele modele precum acest BOOX Note Air 2 Plus de față care se bucură de extra funcționalități precum touchscreen sau Wi-Fi. Tableta de față este mai mult decât o tabletă și o poți folosi pentru a desena, lua schițe, asta în timp ce te bucuri de un ecran E Ink foarte prietenos cu ochii și spui adio reflexiilor, pentru că ecranul este lizibil chiar și în plină bătaie a razelor de soare. Ai stylus inclus, poți avea o întreagă colecție de ebook-uri și asta pe lângă funcțiile pe care le oferă o tabletă clasică cu Android.

Dacă te încântă un astfel de dispozitiv, aș zice că este momentul să îl descoperim pe îndelete în rândurile de mai jos. 

Unboxing și design

În cutia subtilă și elegantă vei găsi în primul rând tableta, alături de stylus, manuale de utilizare și cablul de alimentare de la USB-C la USB-A. Un pachet de start potrivit, chiar dacă nu ai un adaptor dedicat. Cât despre design, ONYX BOOX Note Air2 Plus încă de la prima atingere se simte premium, asta pentru că s-a folosit aici o carcasă metalică, mai precis un aliaj ușor și durabil de aluminiu-magneziu. Avem magneți pe acel cotor în stânga, cât și lateral dreapta, pentru a atașa stylus-ul.

Ca dimensiuni, tableta măsoară 229.4 x 195.4 x 5.8 mm grosime, fiind iată foarte subțire. Folosirea aliajului metalic îi dă un aer aparte, business și legat de culoare, aceasta vine pe nuanța Dark Green, un verde subtil cu finisaj metalic foarte arătos, cu toate că mai atrage ceva amprente. În lateral stânga ai grila difuzorului, microfonul, portul USB-C și butonul power-unlock.

Greutatea ajunge la 445 grame care pentru o tabletă de 10 inch este normalitate, deci fără surprize la acest capitol. Ținută în mână îți dă sentimentul de siguranță, premium. 

Ecran și stylus

Așa cum spuneam și mai sus, tableta folosește un ecran E Ink, cu diagonală de 10.3 inch, tehnologia din spatele său fiind de fapt E Ink Carta, de tip „hârtie electronică”. Ce înseamnă asta pentru utilizator? Că procesul de citire privind acest ecran este mult mai confortabil decât dacă ai citi de pe o hârtie clasică. Față de display-urile integrate pe modelele anterioare, ecranul de aici are un background mai deschis și un contrast mai ridicat. 

Rezoluția oferită este de 1404 x 1872 pixeli și avem suport tactil dual (inductiv + capacitiv). Poate afișa 16 tonuri de gri și am descoperit și modul numit Regal prin care se reduc numărul de artefacte de pe ecranul E Ink atunci când este reîmprospătat parțial. Atunci când ai funcția activată, un refresh complet al ecranului nu este necesar la citirea de documente text simple. 

BOOX Note Air 2 Plus

Apare și ceva numit MOON Light 2, tehnologia care îți permite să folosești tableta în condiții de iluminare scăzută sau noaptea, fără a dăuna ochilor. Se creează o strălucire subtilă și putem să controlăm și temperatura. Ceva de care m-am bucurat a fost faptul că nu există flicker aici, grație unei tehnologii Flicker-Free. Din zona de notificări poți umbla la lumina frontală, cu slider de luminozitate și temperatură (rece-cald). 

BOOX Note Air 2 Plus

Pentru că vorbeam mai sus despre suport tactil dual, tableta Note Air 2 Plus folosește două straturi de senzori, unul multi-touch capacitiv amplasat sub suprafața ecranului și astfel poți da zoom pe documente folosind gesturi pinch to zoom cu două degete. Al doilea layer este cel Wacom amplasat sub panoul E Ink și îți permite să iei notițe și să realizezi schițe folosind stylus-ul din pachet. Apropo de stylus, acesta suportă 4096 nivele de presiune și promite precizie superioară.

BOOX Note Air 2 Plus

Tot aici aș mai include faptul că tableta dispune de protecție de sticlă ASAHI, pentru rezistență la zgârieturi și alte daune, iar suprafața este acoperită cu un strat special care reduce glare-ul/reflexiile de pe ecran. Folosind o astfel de tehnologie, tableta clar nu este pentru gaming, consum video sau multimedia precum se întâmplă cu un model standard, astfel că cititul de cărți e-book va fi principala activitate aici.

Hardware și OS

Dotările hardware sunt unele modeste dacă privim prin prisma unui utilizator de tabletă clasică, doar că pentru ce va fi folosit acest dispozitiv aș putea spune că ar fi chiar un flagship. La interior ticăie un procesor octa-core tactat la 2 GHz și primim 4 GB RAM + 64 GB stocare flash. Tableta dispune de difuzor, microfon, giroscop, are și difuzor, respectiv microfon iar la bază vine cu port USB Type-C care suportă funcționalitatea OTG.

ONYX BOOX Note Air 2 Plus oferă și Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, iar bateria are 3700 mAh, capacitate modestă de altfel, dar cu un ecran E Ink de ultimă generație, consumul este extrem de mic și poți avea chiar și o lună de autonomie în standby. Apropo, poți instala și căști sau o boxă via Bluetooth sau USB-C. 

BOOX Note Air 2 Plus

Cât despre software, avem aici Android 11 preinstalat, sistem de operare care îți permite să instalezi diverse aplicații 3rd party direct din Google Play. Practic primești o evoluție a unui E Book reader, cu Android, Wi-Fi și multe funcționalități extra care completează experiența, plus stylus despre care am vorbit mai sus. 

Interfața este diferită de cea a unei tablete clasice Android și vei găsi un taskbar lateral stânga cu opțiunile Bibliotecă, Magazin, Note, Stocare, Aplicații și Setări. În Bibliotecă vei găsi cărțile tale ebook descărcate, iar Magazin se referă aici la un store dedicat de cărți de unde poți descărca titlurile favorite, deși ai desigur și posibilitatea de a-ți încărca propriile ebook-uri deținute, inclusiv conectarea unui cont cloud de unde să le accesezi (Dropbox, Google Drive, Baidu Cloud, OneDrive, NutStore, WebDAV). Note este explicit și de aici vei crea notițe noi și schițe și accesa pe cele salvate. 

BOOX Note Air 2 Plus

În secțiunea Stocare ai acces la detalii despre spațiul disponibil și poți accesa documente, imagini, muzică, video, descărcări, apk-uri și altele. În aplicații ai toate titlurile descărcate, iar printre cele instalate deja ai BooxDrop, Calculator, Calendar Note, Ceas, Dicționar, Galerie, Magazin Play, Minge de navigare, Muzică, NeoBrowser, Recorder, Screensaver. Nu în ultimul rând găsești zona de setări cu opțiuni variate legate de afișaj, gesturi, rețele și calibrare stylus. 

Pentru personalizare ai diferite screensavers pe care le poți aplica iar de mare ajutor este acel buton numit Minge de Navigare, care îți deschide un carusel de comenzi rapide/butoane pentru gesturi înapoi, refresh ecran, optimizare aplicații, comutator multitasking, închidere, butoane de derulare, captură de ecran, setare și restrângere minge de navigare. Foarte utile funcțiile de aici, mai ales că nu ai butoane de volum fizice pentru capturi de ecran și nici o modalitate diferită de a ajunge la multitasking. 

Scenarii de utilizare și impresii

Față de o tabletă clasică unde scenariile de utilizare sunt destul de comune și implică socializare, muncă și entertainment, aici apar câteva scenarii extra care fac din acest dispozitiv unul mai special. Le luăm rând pe rând mai jos și adăugăm și punctele forte.

E Book reader

Primul scenariu la care m-am gândit este cel de ebook reader. Știu că asta poți face și pe o tabletă obișnuită și că mai nou există moduri de ecran dedicate pentru a citi în siguranță protejând ochii, dar niciodată nu vei avea parte de o experiență de citire precum cea oferită de un asemenea dispozitiv precum ONYX BOOX Note Air2 Plus care are avantajul ecranului E Ink Carta. Oboseala ochilor este de domeniul trecutului și este o activitate pe care o poți face și noaptea fără probleme.

BOOX Note Air 2 Plus

Ai o aplicație dedicată și poți avea gesturi pinch to zoom pentru mărire font, poți pune semne de carte și multe alte acțiuni inclusiv de căutare, capitole, plus multe multe altele. O experiență de citit completă și în deplină siguranță pentru ochii tăi. Poți vizualiza și documente ce conțin detalii grafice și diagrame, iar pe lista de fișiere suportate avem TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, MOBI, CHM, DOC, DOCX, PRC, EPUB, PDF, PPT, DjVu, JPG, PNG, GIF, BMP, CBR, CBZ și chiar și MP3 sau WAV pentru cărți audio pe care le poți asculta cu ajutorul player-ului audio preinstalat.

Carnet de notițe/schițe

De asemenea, cu ajutorul stylus-ului inclus la pachet, această tabletă E Ink se transformă și în carnețel de notițe, având avantajul unui scris ca pe hârtie. Există o aplicație dedicată de notițe inclusiv cu șabloane în funcție de scopul notiței (gol, calendar, Cornell, Grilă Mare, Engleză, Studiu, Copertă) și chiar opțiunea de a crea un șablon personal. Ai opțiuni pentru scrisul de mână, aceste șabloane de care am vorbit, cât și opțiuni pentru Text unde vei folosi tastatura pentru typing.

Scrisul de mână va fi cel mai utilizat aici, pentru că este mult mai ușor, după cum spuneam, procesul fiind identic cu cel de a scrie direct pe o coală de hârtie. Ai opțiuni pentru tipul de stilou/creion folosit, culori, zoom, ferestre text și un asistent AI care te ajută să perfecționezi formele geometrice desenate, triunghi, cerc, pătrat și altele.

Sunt și alte funcții AI, precum cea de recunoaștere Lasso sau Ștergere, unde practic vei mâzgâli textul scris iar imediat acesta va fi șters, fix precum obișnuiai să faci pe hârtie la școală. 

Notițe Audio/Dicționar

Tableta mai are și alte beneficii de livrat precum posibilitatea de a realiza notițe audio la cursuri de exemplu, sau posibilitatea de a înregistra video ecranul atunci când rezolvi o ecuație să spunem și vrei să trimiți unui coleg procesul de rezolvare. De asemenea, printre aplicațiile preinstalate ai și Dicționar, Traducere cu Bing/Google, cât și un vocabular unde poți salva cuvintele dorite.

Partea finală este dedicată impresiilor formate în jurul acestei tablete speciale, pe care producătorul o numește „mai mult decât o tabletă”. Așa și este, având totodată și rol de agendă electronic, de e-book reader și de tabletă clasică Android astfel că îți permite să descarci aplicațiile dorite astfel încât să nu îți lipsească nimic din experiența unui dispozitiv modern. Combină utilitatea ecranului E Ink cu un stylus care îți oferă acel feeling de scris pe o coală de hârtie și la o adică poți da frâu liber imaginației realizând schițe sau desenând în aplicația dedicată de notițe. Ba chiar și sunetul este similar scrierii pe hârtie, pentru un plus de autenticitate.

BOOX Note Air 2 Plus

Autonomia este un alt punct forte aici, totul grație panoului E Ink tactil cu un consum incredibil de mic. Mă așteptam ca ecranul să fie încet la refresh ținând cont de vechile ebook readere, dar nici urmă de așa ceva, reîmprospătarea fiind rapidă și „urmele” textului anterior dispărând foarte rapid de pe ecran. Nici vorbă de oboseală a ochilor la utilizarea prelungită, lizibilitate de top și în plus talia subțire, o fac să se simtă chiar ca un caiet de luat notițe. Cu stylus pentru luat notițe în timpul prezentărilor și pe deasupra bibliotecă digitală de cărți, ONYX BOOX Note Air2 Plus este cu adevărat gadget-ul omului de business, care nu vrea să piadă contactul cu ce se întâmplă în online

Preț și disponibilitate

Iată de unde poate fi achiziționată tableta ONYX BOOX Note Air2 Plus:




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Onyx Boox Note AIR 2 PLUS Review: Gadget-ul omului de business, care nu vrea să piadă contactul cu ce se întâmplă în online (tabletă Android, e-book reader, agendă electronică)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă