JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) a publicat specificațiile finalizate și oficiale pentru standardul de memorie GDDR7 DRAM, dezvoltat pentru acceleratoare grafice (GPU) de înaltă performanță.

Nu chiar atât de eficientă precum formatul mult mai costisitor HMB (High Bandwidth Memory), cea mai nouă generație de GDDR sporește atât capacitatea de memorie video instabilă cât și lățimea de bandă maxim disponibilă. Cel din urmă aspect este permis în principal de tranziția la semnalizarea PAM3 pe magistrala de memorie. Cel mai recent standard RAM pentru acceleratoare grafice mărește, de asemenea, numărul de canale per cip DRAM, adaugă noi modele de antrenament a interfeței și introduce tehnologia ECC on-die pentru corecție a erorilor. Poate că ai auzit prima dată de  ECC la modulele de memorie RAM pentru sisteme server. Între timp, folosirea unui algoritm eficient pentru detecția și corecția erorilor a devenit deosebit de important și la acceleratoare grafice, în contextul în care acestea sunt tot mai mult folosite pentru aplicații de inteligență artificială, mult mai „sensibile” decât motoarele grafice folosite în jocuri.

GDDR7

JESD239 GDDR7 marchează un progres substanțial în proiectarea memoriei de mare viteză”, a declarat Mian Quddus, Președintele Consiliului de Administrație JEDEC. „Odată cu trecerea la semnalizarea PAM3, industria memoriei are o nouă cale de a extinde performanța dispozitivelor GDDR și de a conduce evoluția continuă a graficelor și a diverselor aplicații de înaltă performanță.”

Standardul de memorie GDDR7 este în dezvoltare de câțiva ani, membrii JEDEC făcând primele dezvăluiri pe acest subiect în urmă cu aproximativ un an, confirmând folosirea codificării PAM3 ca parte a instrumentelor lor de validare. De atunci, am auzit de la mai mulți producători de memorii că produsul finit ar trebui să fie disponibil comercial în cursul anului 2024.

După cum s-a zvonit anterior, cea mai importantă schimbare cu GDDR7 este trecerea de la codificarea non-return-to-zero (NRZ) pe doi biți pe magistrala de memorie la codificarea cu modulare de amplitudine a impulsului pe trei biți (PAM3) . Această modificare permite GDDR7 să transmită 3 biți în două cicluri, cu 50% mai multe date decât GDDR6, funcționând la o viteză de ceas identică. Ca rezultat, GDDR7 poate suporta rate globale de transfer de date mai mari, componenta critică pentru a face fiecare generație de GDDR succesiv mai rapidă decât predecesorul său.

GDDR7

Din păcate, folosirea unei tehnologii de două ori mai eficientă în privința lățimii de bandă nu implică automat obținerea de rezultate la un consum de energie similar cipurilor de generație anterioară. Iar cei care dețin acceleratoare GPU de ultimă generație știu deja că memoriile GDDR6 pot fi pretențioase în privința necesarului de răcire, totodată consumul acestora reprezentând o proporție nu tocmai neglijabilă din TDP-ul total al plăcii video.GDDR7

Prima generație de acceleratoare grafice echipate cu cipuri GDDR7 este așteptată să folosească rate de transfer de aproximativ 32 Gbps per pin, producătorii de memorie fiind încrezători în ridicarea acestei viteze la cel puțin 36 Gbps/pin. Cu toate acestea, standardul GDDR7 în sine lasă loc pentru rate de până la 48 Gbps/pin – oficialii JEDEC sugerând că în viitor am putea vedea chiar și cipuri GDDR7  care „ating 192 GB/s [32b @ 48Gbps] per dispozitiv”. Multiplicând cu 16, rezultă că un GPU din gama de top, cu interfață de memorie pe 512biți ar putea atinge 3TB/sec lățime de bandă, rămânând de văzut dacă un astfel de aranjament este bb rezonabil din punct de vedere al costurilor, temperaturi și consumul de energie.

Un alt element de noutate major, standardul GDDR7 adaugă oficial suport pentru cipuri DRAM de 64 Gbit, de două ori capacitatea maximă de 32 Gbit a GDDR6/GDDR6X, permițând cipuri de 24 Gbit și 48 Gbit. Suportul pentru cipuri de memorie mai mari deschide și mai mult capacitatea maximă de memorie instalabilă pe o placă video high-end. Spre exemplu, cu o magistrală de memorie de 384 de biți poți avea până la 192 GB de memorie video instalată. Făcând abstracție de costul exorbitant, o astfel de capacitate ar putea fi dezirabilă și chiar necesară pentru rularea de modele AI. Acestea fiind spuse, totuși, încă vedem în mod regulat cipuri de memorie de 16 Gbit folosite pe cardurile de memorie de astăzi, chiar dacă GDDR6 acceptă cipuri de 32 Gbit. Împreună cu faptul că Samsung și Micron au dezvăluit deja că prima lor generație de cipuri GDDR7 va fi disponibilă în capacități de 16 Gbit și 24 Gbit, este rezonabil să credem că primele cipuri de 64 Gbit nu vor apărea prea curând.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.