Snapdragon 8 Gen 4

Amenințat deopotrivă de Apple și MediaTek, Qualcomm pare că a ales un compromis mai puțin ideal pentru maximizarea performanțelor Snapdragon 8 Gen 4: creșterea „bugetului” pentru consumul de energie și implicit a temperaturilor de funcționare.

OnePlus 12 și alte câteva telefoane cu SD 8 Gen 3 vin deja cu acumulatori de 5500mAh, iar în cazul modelului OnePlus chiar se vede o îmbunătățire (minoră) a autonomiei obținute. La alți producători (ex. Red Magic) capacitatea mărită a bateriei nici măcar nu reușește să compenseze pentru lipsa de optimizare la partea de firmware, servind doar la atragerea cumpărătorilor mai puțin informați. Hai să ne imaginăm un scenariu și mai „urât”: smartphone echipat cu un chipset care consumă mai mult (în mod asumat de producătorul acestuia) și firmware slab optimizat. Deja viitoarea generație de telefoane flagship începe să arate „dubios”: mai fierbinți, mai grele, mai groase decât modelele de acum.

Reamintim că Snapdragon 8 Gen 4 este obținut folosind ”N3E” cel mai avansat nod de fabricație pe 3nm dezvoltat de gigantul TSMC. Teoretic, un proces de fabricație superior, care ar trebui să livreze cea mai bună eficiență și nivel de performanță disponibil acum în industria de semiconductoare. Cu toate acestea, cineva sigur a dat greș. Fie inginerii Qualcomm au supralicitat avantajele procesului de fabricație pe 3nm alegând un design prea ambițios pentru următorul chipset pentru telefoane flagship, sau TSMC nu a reușit să livreze la nivelul promisiunilor făcute, actuala versiune a procesului pe 3nm oferind un nivel de eficiență sub așteptări.

SD 8 Gen 4 news:

– 8 Gen 4 will be finalized in April. They will be shipped to OEMs by June, and will begin mass production in September, before the Snapdragon Summit in early October.
– Clock speed is 4GHz+, OC models are possible. Power consumption is still high at this stage.

— Nguyen Phi Hung (@negativeonehero) February 29, 2024

Potrivit informațiilor obținute pe surse, Qualcomm a trimis deja această recomandare producătorilor care au comandat noul chipset, anticipând că majorarea cu 10% a capacității acumulatorilor nu va pune probleme de natură să întârzie lansarea dispozitivelor aflate deja în pregătire (ex. reproiectarea carcasei cu un compartiment mai mare alocat pentru acumulator). În orice caz, ar fi vorba de o recomandare și nu o cerință obligatorie, însemnând doar că anumite modele de telefoane ar putea avea autonomie ușor sub așteptări.

Aceeași sursă precizează că există cel puțin trei modele de telefoane ai căror producători au confirmat folosirea noii capacități de acumulator. Unul dintre acestea va fi cu siguranță OnePlus 13, producătorul acestuia netrebuind să facă în esență nimic. În schimb, Xiaomi nu a avut nici cu actuala serie flaghship rezultate prea bune la capitolul autonomie, creșterea capacității bateriei fiind o alegere logică. În cazul Samsung, situația ar putea fi ceva mai complicată, acomodarea unui acumulator fizic mai mare fiind incomodată de slotul S Pen și aranjamentul de camere foto. În plus, la 234 grame și dimensiunile actuale Galaxy S24 Ultra este un „monolit” incomod. Dar.. cine știe.

Revenind la Snapdragon 8 Gen 4, zvonurile despre acesta sunt foarte interesante. Spre exemplu, aflăm că inginerii Qualcomm testează noul chipset cu frecvențe de funcționare de 4 GHz, sau chiar 4.3GHz. Deși pare greu de crezut că vom vedea un salt de 1GHz de la o generație la alta, optimizarea atât de agresivă a performanțelor ar explica cu siguranță nevoia unui acumulator mai mare, totodată spulberând competiția. Un alt motiv ar fi faptul că Qualcomm a luat exemplul MediaTek, cu al lor Dimensity 9300, eliminând cu totul nucleele de eficiență din configurația noului chipset. Astfel, doar cu nuclee de performanță devine foarte dificil să optimizezi pentru eficiența consumului de energie, oricât de eficient ar fi noul proces de fabricație.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.