Prima pagină » Lenovo Legion Tab Y700 – cea mai serioasă tabletă de gaming de până acum (review)

Lenovo Legion Tab Y700 – cea mai serioasă tabletă de gaming de până acum (review)

de Roboțelul @ iDOR.info
lenovo-legion-tab-y700-–-cea-mai-serioasa-tableta-de-gaming-de-pana-acum-(review)

Deși telefoanele de gaming sunt o specie deja ajunsă la maturitate, nu prea există pe piață tablete de gaming, ceea ce m-a făcut să mă întreb: „de ce?” Ei bine, un răspuns ar fi că piața tabletelor în general nu mai e ce era odată, ceea ce înseamnă că tot mai puțini producători se încumetă să facă o tabletă pentru uz general, cu atât mai puțin una de gaming. În realitate, singurele modele dedicate la care mă pot gândi sunt Razer Edge și ROG FLOW Z13, asta din urmă nici măcar nu rulează Android, ci Windows, deci selecția este destul de subțire dacă vrei o experiență de gaming mai bună decât cea pe care poate să ți-o ofere un telefon.

Dar acum însă, Lenovo au lansat Legion Tab Y700, o tabletă nu cu mult mai mare decât un telefon obișnuit dar cu multe funcții gândite pentru gaming. Este construită ok, are performanțe adecvate și nici nu costă o avere, așa cum se întâmpla adesea cu telefoanele pentru joacă. La prima vedere poate părea pachetul perfect, dar există câteva hibe și sacrificii pe care nu toți ar fi dispuși să le accepte.

Cum se descurcă în gaming?

Haideți să începem cu elefantul din încăpere, adică cu jocurile. Și una dintre cele mai importante piese din acest puzzle este chipset-ul, în acest caz un Snapdragon 8+ Gen 1 vechi de câțiva ani dar cu siguranță încă suficient de puternic pentru jocuri, mai ales ajutat de o răcire bună. Dar ajungem imediat și acolo. Până atunci, ca să vedem de unde plecăm, am instalat Geekbench 6 iar rezultatele nu sunt rele deloc: 1.854 de puncte în single-core și aproape 4.700 în multi-core, valori foarte bune pentru chipset-ul ăsta și cu vreo 20% mai mari decât un telefon obișnuit cu același chipset. Situația e similară și în 3DMark, unde am obținut 2.799 puncte în Wild Life Extreme.

Lenovo Legion Tab

Asta ar trebui să se traducă perfect în jocuri, și raportez cu plăcere că Legion Tab s-a descurcat de minune în toate titlurile pe care le-am încercat. Am început suita de teste cu Hearthstone, un joc mai light la prima vedere dar unul care are suport pentru high refresh rate, și cu multe particule care zboară pe ecran tot timpul, nu e atât de ușor să menții un framerate constant. Într-o sesiune de joacă de peste o oră nu am întâlnit lag deloc, jocul a mers cât se poate de fluid și a și arătat bine grație display-ului, but more on that later.

Lenovo Legion Tab

Totuși, am observat că tableta s-a încălzit destul de tare după vreo 45 de minute. Nu suficient cât să te ardă, dar zona din dreapta camerelor se simțea destul de fierbinte la atingere și inițial mi-am făcut griji că se va supraîncălzi în jocurile mai solicitante. Spre apărarea celor de la Lenovo, există o husă din plastic tare inclusă în pachet cu un design gândit să disipeze cât mai bine căldura, o adiție binevenită care îmbunătățește puțin situația temperaturilor și ajută chipset-ul să ajungă la o frecvență o idee mai mare.

Lenovo Legion Tab

Nu vă gândiți că e cine știe ce diferență, vorbim despre vreo 100MHz at most, dar dacă ești gamer serios și vrei cele mai bune performanțe atunci ai face bine să folosești husa. Pe lângă asta, ai și un grad de protecție mai ridicat și opțiunea unui cover care deservește și drept stand pentru tabletă.

Lenovo Legion Tab

Revenind la jocuri, următorul pe listă a fost Rocket League Sideswipe, un titlu e-sports care, deși e limitat la 60fps, beneficiază extrem de mult de un framerate cât mai stabil, fără stutter. Lenovo Legion Tab nu a avut probleme nici cu acest joc, nu am văzut urmă de lag și experiența a fost una cât se poate de competitivă. No complaints, next!

Lenovo Legion Tab

Am trecut apoi la Call of Duty Warzone Mobile, cel mai nou shooter AAA de pe Play Store, un joc substanțial mai greu de rulat față de mai vechiul CoD Mobile. Nici aici nu am avut mari probleme, cu toate că am mai întâlnit câteva blocaje mici pe ici-colo. Dar am săpat puțin și se pare că problema ar fi de la optimizarea stângace a jocului, și nici telefoane cu Snapdragon 8 Gen 3 nu reușesc să ruleze jocul ăsta impecabil, deci nu o să-i scad din puncte lui Legion Tab.

Bun, acum că am văzut că tableta se descurcă foarte bine în gaming, așa cum era de așteptat, e vremea să vorbim despre toate celelalte funcții și îmbunătățiri conexe, și prima chestie care mi-a sărit în ochi sunt cele două porturi USB-C 3.1 Gen 2, unul pe muchia de jos și unul pe muchia din stânga. Asta îl face destul de practic atunci când te joci, deoarece nu trebuie să te chinui cu un cablu care trebuie să intre fix unde ții mâna.

Lenovo Legion Tab

Dar partea cea mai interesantă este, după părerea mea, faptul că portul de pe stânga are și suport pentru un display secundar. Asta înseamnă că, cu un simplu cablu USB-C, un mouse și o tastatură îți poți transforma tableta într-o stație de lucru impromptu cu care să îți faci treaba la nevoie, sau cu care poți proiecta ecranul tabletei pentru a le permite celor de lângă tine să îți vadă jocul.

Lenovo Legion Tab

Asemenea multor telefoane cu Android, și Legion Tab are un meniu special care se activează doar în jocuri și care îți permite să faci niște artificii interesante pentru performanță. În primul rând, poți selecta între trei moduri de performanță distincte: Energy Saver, Balanced sau Performance, în funcțiile de nevoile tale. Vrei să ai o autonomie mai bună la costul performanțelor sau vrei să meargă jocurile cât mai rapid above everything else?

Lenovo Legion Tab

Totuși, de menționat este că, în modul Performance, frecvențele sar destul de mult și, odată cu ele, și temperaturile. Așa cum am vorbit mai devreme, husa ajută puțin în această privință, dar cea mai bună mișcare pe care poți să o faci este să bagi un cablu de alimentare și să activezi din meniul special funcția de Battery Pass-through. Vezi tu, când te joci, bateria este destul de solicitată de către chipset, lucru care face acumulatorul să se încălzească și să crească temperatura întregului șasiu, deci procesorul are mai puțin headroom de răcire.

Battery Pass-through se asigură că în timpul sesiunilor de gaming, dacă ai un cablu de alimentare conectat în oricare dintre porturile USB-C, componentele își iau puterea direct de la priză, nu din baterie. Practic, sistemul ăsta scoate din ecuație complet bateria, deci o sursă de căldură destul de importantă este eliminată în acest fel. Recomandarea mea ar fi ca, dacă intenționezi să forjezi până la podea tableta în modul Performance să activezi și funcția asta, dacă situația îți permite și te afli lângă o priză. Desigur, poți să te joci pe Performance și fără Pass-through, dar temperaturile vor fi mai mari și performanțele mai mici.

Lenovo Legion Tab

Acum a venit vremea să discutăm puțin despre display, pentru că puterea brută și artificiile de gaming sunt mișto, dar nu ar însemna mai nimic fără un ecran capabil să le pună în valoare. Ei bine, display-ul lui Legion Tab este un IPS de 8,8 inch, deci nu cu mult mai mare decât standardul de 6,7 inch de la telefoane, cu o rezoluție de 1600 x 2560 pixeli, tactat la 144Hz și cu o strălucire tipică de 500 de niți.

Din punctul meu de vedere, dimensiunea asta este un sweet spot perfect între ușurința în utilizare și o experiență de vizualizare bună. Știu că mulți gameri pe tabletă au optat către un iPad Pro, vârful de gamă din catalogul celor de la Apple și cea mai puternică tabletă de pe piață, dar oricine s-a jucat pe așa ceva îți poate spune că e greu tare să ții în mână pe o perioadă lungă de timp matahala aia de aproape 13 inch.

Lenovo Legion Tab

E o problemă și cu faptul că, cu o diagonală atât de mare, butoanele virtuale de pe ecran pe care trebuie să le apeși în timpul jocului sunt depărtate și obositor de folosit, asta în cazul în care nu vrei sau nu poți să legi un controller prin Bluetooth. Toate astea nu sunt o problemă pe Legion Tab, și grație dimensiunilor potrivite este super comod și plăcut să te joci pe ea sesiuni mai lungi de 30 de minute. La asta contribuie și greutatea de 350g, la jumate cât un iPad Pro de 12,9 inch, deci nici nu vei obosi prea tare în timpul ăsta.

Rata de refresh de 144Hz este binevenită, și face animațiile să arate extrem de smooth și de plăcute, atât în jocurile care suportă asta cât și în meniu iar culorile sunt calde și plăcute. Strălucirea tipică de 500 de niți este suficient de mare pentru a fi folosită afară, și ecranul suportă inclusiv Dolby Vision pentru filme HDR la calitate foarte bună. Tot de la Dolby vine și certificarea Atmos pentru cele două difuzoare integrate, care se aud tare și au surprinzător de mult bass.

Lenovo Legion Tab

Nu este cea mai bună tabletă la muzică, în continuare cred că un iPad este superior, dar am observat o claritate foarte bună a vocilor actorilor din filme și seriale, deci poți folosi Legion Tab și pe post de stație de consumat Netflix dacă dorești. În cazul în care nu ești mulțumit de calitatea audio a difuzoarelor, Lenovo nu s-au gândit la tine și nu au inclus un jack de căști, deci singura variantă disponibilă este un set de căști prin Bluetooth sau un adaptor.

Un alt loc unde am remarcat o tăiere de costuri este la conectivitate. Legion Tab are suport pentru Wi-Fi 6 și toate jocurile și aplicațiile pe care le-am instalat s-au descărcat iute ca fulgerul pe conexiunea noastră de la birou, dar lipsește cu desăvârșire suportul pentru rețeaua mobilă. Și nu e vorba că modelul primit de noi în teste nu are așa ceva, nici un model nu vine cu suport pentru 5G sau chiar și 4G.

Lenovo Legion Tab

Asta ar putea fi o problemă importantă dacă ești un gamer în mișcare și-n majoritatea timpului te găsești jucând pe afară, nu în casă sub umbrela unei rețele Wi-Fi. Singura varianta la care mă pot gândi este să îți faci hotspot de pe telefon atunci când nu ai acces la net, dar e o bătaie de cap în plus de care alte tablete obișnuite nu suferă. Lipsește și un senzor de amprentă pentru deblocare, dar nu văd asta ca pe un mare capăt de țară.

Bateria este un punct forte însă, iar acumulatorul de 6.550mAh este substanțial mai mare decât ce am mai văzut pe tablete de dimensiuni similare, iar situația este reflectată și în utilizare. Legion Tab are o autonomie foarte bună atunci când o folosești normal, poate ajunge lejer la două zile, și nici în gaming nu se descurcă prea rău. Previzibil, modul Performance mănâncă mai rapid bateria în jocuri, dar overall am fost foarte mulțumit de acest aspect. Se încarcă rapid, la 45W, dar încărcătorul nu este inclus în pachet.

Lenovo Legion Tab

Legion Tab este disponibil în două configurații: 12GB RAM cu 256GB stocare și 16GB RAM cu 512GB stocare. Noi am avut în teste varianta mai ieftină, cea cu 12 și 256, și vă spun sincer că nu am simțit lipsa RAM-ului în plus. Cât despre stocare, dacă ajungi la concluzia că nu îți ajunge spațiul îl poți mări simplu și ușor cu ajutorul unui card micro-SD.

La capitolul camere nu o să zăbovim prea mult, în mare parte deoarece, exact așa cum te-ai aștepta de la o tabletă, camerele sunt cel mult mediocre. Senzorul principal de pe spate este de 13MP și scoate niște poze decente în lumină bună, cu suficiente detalii și niște culori naturale. Cealaltă focală de pe spate este una de macro, de doar 2MP, deloc remarcabilă. De selfie-uri se ocupă un senzor de 8MP care este potrivit pentru apeluri video și poze în situația în care nu ai telefonul pe lângă tine.

În rest, tableta este construită din aluminiu și este extrem de rigidă și de bine închegată. Finish-ul mat de pe spate ascunde binișor amprentele iar design-ul overall este unul destul de minimalist pentru o tabletă de gaming, ceea ce e de apreciat.

Concluzie

Înainte să dăm un verdict, trebuie să vorbim și despre preț. La momentul scrierii acestui articol, am găsit Lenovo Legion Tab Y700 la doar 2.000 de lei, și când te gândești că un telefon de gaming de top poate să coste la nord de 6.000 de lei, adică de trei ori mai mult, oferta pare din ce în ce mai bună. Sigur, nu are cel mai rapid chipset și cel mai bengos ecran, dar pentru prețul ăsta sunt puține variante care ar putea să îți ofere o experiență mai bună în jocuri.

Nici cu vizionatul de conținut nu mi-e rușine, și suportul pentru Dolby Vision face o treabă bună în a eleva din punct de vedere vizual filmele și serialele care suportă asta. Difuzoarele sunt și ele foarte ok, așa cum e și autonomia, cu toate că mi-ar fi plăcut să avem opțiunea pentru o variantă 5G sau măcar LTE, pentru gaming în mișcare.

Lenovo Legion Tab

În final, merită sau nu o tabletă de gaming? Răspunsul este unul destul de complicat, din mai multe motive. Dacă ai deja un telefon capabil să ruleze toate jocurile tale preferate și nu îți surâde ideea unui alt produs dedicat strict pentru asta, tableta asta nu o să îți schimbe părerea. Dar dacă vrei să te bucuri mai mult de mobile gaming și nu te deranjează să mai cari încă ceva care necesită încărcare după tine, atunci Lenovo Legion Tab Y700 este o variantă foarte bună. Are performanțe bune, multe șiretlicuri și optimizări gândite special pentru jocuri și un ecran frumos.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Lenovo Legion Tab Y700 – cea mai serioasă tabletă de gaming de până acum (review)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă