Ca în fiecare sfârșit de vară, respectiv început de toamnă, elevii și studenții, dar inclusiv părinții acestora, încep pregătirile pentru un nou an de studii. Pe lângă înnoirea garderobei și achiziția tuturor celor necesare activităților școlare și universitare, anumiți elevi (în special cei de liceu) și toți studenții au nevoie de PC-uri, iar unora le sunt necesare computere cu adevărat puternice. Mă refer la cei care urmează deja sau care se îndreaptă spre cursuri creative precum fotografie, producție video, animație, dezvoltare de jocuri, ilustrații, design grafic sau care sunt în domeniul STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), dar nu numai.

Aici intervine performanța ridicată pe care o pun la dispoziția oricărui tip de utilizator plăcile grafice din seria NVIDIA RTX. Fiecare student sau elev începe să lucreze cu aplicații și concepte din ce în ce mai complicate, așadar un spor de putere de calcul și asistență din partea Inteligenței Artificiale nu va strica nici unuia. NVIDIA RTX aduce mai multe posibilități de dezvoltare pentru orice elev și student și reprezintă o investiție în viitorul noii generații.

TOP 5 - Recomandări de laptopuri pentru studenți și elevi

Având în vedere că aceste categorii de utilizatori sunt mai mereu în mișcare, ideal ar fi ca studenții și elevii  să meargă spre laptopuri pentru diferitele sarcini pe care le au de dus la bun sfârșit și nu neapărat spre desktop PC. Mă refer desigur la tot ce au de realizat pentru proiectele de la facultate / liceu, dar și la momentele în care vor să se relaxeze cu jocurile preferate.

Astfel, am selectat mai jos câteva laptopuri pentru studenți și elevi ce se bazează pe soluții de procesare NVIDIA RTX. Acestea au puterea de a accelera studiile și creația, oferind performanță superioară pentru mediul academic și pentru diferite tipuri de proiecte. Laptopurile NVIDIA RTX, în special cele din seriile 30 și 40, fac față chiar și în cele mai solicitante sarcini. De la procesarea complexă a datelor și simulări și până la modelare 3D, totul este realizat rapid și exact, studenții și elevii din diverse discipline având la dispoziție toată puterea de calcul de care au nevoie.

NVIDIA RTX in laptopuri pentru studenti si elevi

Notebook-urile certificate NVIDIA Studio pot reprezenta și ele o soluție la laptopurile de gaming pe care le-am recomandat mai jos. Și acestea folosesc puterea AI pentru a accelera învățarea și crearea, dar și pentru o experiență fără compromis în jocurile AAA.

Ecosistemul NVIDIA Studio aduce, printre multe alte avantaje, performanță sporită în aplicațiile STEM. Laptopurile NVIDIA Studio echipate cu soluții GeForce RTX din seria 40 vin cu o accelerare prin AI în subiectele STEM de până la de 22 de ori mai ridicată față de ceea ce poate genera un notebook obișnuit.

Adobe Substance 3D în NVIDIA Omniverse.

Omniverse, Broadcast și Canvas reprezintă uneltele unice pe care NVIDIA le pune la dispoziția oricărui student și elev ce-și dorește o carieră în animație 3D, una în zona de podcast și streaming sau în cea de creație artistică digitală.

Laptopuri portabile, silențioase și puternice

În zadar ai la îndemână unele dintre cele mai puternice PC-uri, dacă acestea sunt mari, grele, gălăgioase și ineficiente. Gama recomandată de laptopuri pentru studenți și elevi trebuie să bifeze așadar și alte caracteristici extrem de importante.

Multiplele scenarii de folosință ale acestor dispozitive presupun deplasări aproape zilnice cu laptopul în rucsac / geantă, dar și utilizarea în medii unde este nevoie de liniște. Prin tehnologiile NVIDIA Max-Q, notebook-ul rămâne compact, ușor, eficient și silențios în același timp, fără a face compromisuri pe partea de putere de procesare.

Totodată, orice fel de laptopuri pentru studenți și elevi trebuie să vină cu durată de viață îmbunătățită a bateriei. Și aici NVIDIA RTX reprezintă alegerea ideală, prin optimizarea continuă a tuturor proceselor rulate simultan de placa video, așa încât autonomia să fie cât mai ridicată în timp ce performanța rămâne prioritară.

5 laptopuri pentru studenți și elevi în ofertele Back To School 2023

Ajungem și la recomandările pe care le așteptați pentru începutul cursurilor din toamna lui 2023. Am încercat să vin cu oferte cât mai variate. Prețurile nu au cum să fie dintre cele mai scăzute nici la cele mai accesibile dintre aceste recomandări, dar vorbim despre o investiție pentru cel puțin 5 ani de aici înainte. Iar aici contează și suportul software ce vine din partea NVIDIA, unul ce nu numai că se întinde pe perioade lungi de timp, dar care aduce și actualizări constante ce îi asigură pe utilizatori de compatibilitate perfectă cu cele mai noi programe, aplicații și jocuri.

Drivere diferite pentru activitățile din mediul academic – Studio, și cele pentru jocuri – Game Ready, înseamnă că plăcile NVIDIA GeForce RTX își vor folosi puterea în mod optimizat pentru fiecare dintre aceste două ramuri.

🔗MSI Katana GF66 12UC-812XRO este cel mai accesibil laptop de gaming pentru studenți și elevi dintre cele alese aici. NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4GB de memorie GDDR6 se alătură unui procesor Intel Core i5-12450H și celor 16GB DDR4 pentru accelerare 3D de top în orice aplicație sau joc. Ecranul IPS Full HD cu rată maximă de refresh la 144Hz de 15.6 inch vine cu tratament antireflex. Greutatea de 2.25 kg și grosimea mai mică de 2.5 cm reprezintă avantaje clare pe partea de portabilitate.

MSI Katana GF66

🔗Lenovo Legion 5 15ACH6H combină o placă video NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB cu un procesor de la AMD, mai exact un Ryzen 5 5600H realizat prin proces de litografiere pe 7nm. Memoria RAM DDR4-3200 este de 16GB, în două sloturi a câte 8GB, în timp ce spațiul de stocare de tip M.2 PCIe NVMe 3.0 măsoară 512GB. Sunt nu mai puțin de 4 porturi USB-A 3.2, 2 porturi USB-C 3.2, un HDMI, un RJ-45 și un jack audio de 3.5mm dispuse pe 3 laturi ale laptopului, așa că zona de conectivitate este extinsă și bine distribuită. Bateria de 80Wh ar trebui să fie suficientă pentru câteva ore de lucru departe de priză.

Lenovo Legion 5 15ACH6H

🔗GIGABYTE G7 MF-E2EE213SD este singurul laptop din listă cu ecran de 17.3 inch, Full HD cu 144Hz, dar se poate lăuda cu o grosime de doar 2.5 cm și o greutate de puțin peste 2.5 kg. NVIDIA GeForce RTX 4050 6GB face echipă cu Intel Core i5-12500H pentru a duce rapid la bun sfârșit chiar și cele mai solicitante sarcini pe care le are de îndeplinit orice student și elev. Partea de conectivitate fizică aduce un port Mini DisplayPort și un cititor de carduri microSD, ca și elemente mai puțin obișnuite celor clasice, să le zicem așa.

Gigabyte G7 MF-E2EE213SD

🔗GIGABYTE G5 KF-E3EE313SD reprezintă versiunea cu ecran de 15.6 inch a modelului de mai sus. Specificațiile sunt în mare parte asemănătoare, cu mențiunea că această variantă vine cu placă grafică NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB. Formatul mai compact se traduce printr-o greutate redusă, mai mică de 2 kg. Așadar, acesta este cel mai portabil dintre cele 5 recomandări de laptopuri pentru studenți și elevi.

Gigabyte G5 KF-E3EE313SD

🔗ASUS ROG Strix G16 G614JU este cel mai scump din listă, dar asta îl face și cel mai bine echipat. Placa video NVIDIA GeForce RTX 4050 6GB este ajutată de un procesor de top de la Intel, anume un Core i7-13650HX, cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție. ROG Strix G16 este și singurul ce se bazează pe memorie RAM de tip DDR5, în timp ce ecranul IPS de 16 inch urcă cu rezoluția la 2560 x 1600 pixeli, cu rata de refresh până la 240Hz și cu luminozitatea maximă la 500 niți. Toate aceste componente sunt alimentate pe drum de la un acumulator mare, de 90 Wh.

ASUS ROG Strix G16 G614JU

Vă aștept și pe voi în comentarii cu propriile recomandări de laptopuri pentru studenți și elevi, precum și cu sfaturi generale din zona de tehnologie pentru cei ce așteaptă începerea cursurilor.

Acest articol este susținut de NVIDIA.