Prima pagină » ASUS Zenbook Pro 14 OLED – buturuga mică răstoarnă carul mare (review)

ASUS Zenbook Pro 14 OLED – buturuga mică răstoarnă carul mare (review)

de Roboțelul @ iDOR.info
asus-zenbook-pro-14-oled-–-buturuga-mica-rastoarna-carul-mare-(review)

ASUS Zenbook Pro 14 OLED este versiunea cu adevărat portabilă a unei game puternice, dedicate creatorilor de conținut (editare video, streaming, design grafic, fotografie, arhitectură, dezvoltare jocuri etc). 

Anul trecut ASUS lansa versiunea cu două ecrane, modelul ”Duo”. În mod misterios, în 2023 designerii ASUS se cumințesc și scot un model tradițional. Fără multe ecrane, fără ecrane și sau tastaturi care se ridică, nimic. Simplu, clasic, curat. Prea curat. 

Am momente în care cred că ASUS are 10 departamente de designeri, împrăștiate pe tot globul, izolate între ele, să nu fie influențate sub nicio formă de munca celorlalți. Căci cum altfel se explică să lansezi în paralel un Zenbook Pro 16X OLED atât de curajos, atât de inovator atât la capitolul design, cât și ergonomie și răcire, apoi te întorci și scoți un frate mai mic, atât de cuminte, atât de tradiționalist, care nu iese cu (aproape) nimic în evidență? 

Sincer, chiar îmi doream să văd o tastatură care se ridică, chiar dacă nu era posibil – presupunere personală – să ajungă la 7 grade, dar măcar acolo, un pic, oricât de puțin, cât să avem un air flow mai bun, o tastatură mai rece…

Asta nu înseamnă că ASUS Zenbook Pro 14 OLED nu este o unealtă potrivită pentru design, creație, dezvoltare, doar că evident, la acest șasiu minuscul și neajutat de tehnologiile de extra-răcire precum Active AeroDynamic System sau chiar și Vapor Chamber, involuntar se va ajunge la limitări tehnologice / fizice. De care trebuie să știți și să vi le asumați.

ASUS Zenbook Pro 14 OLED – Design, construcție

ASUS Zenbook Pro 14 OLED este plictisitor de conservator. Pentru cei mai mulți dintre voi, în sensul bun. Poate unii nu își doresc părți mecanice în plus mișcătoare, ecrane sau tastaturi care se ridică, dar eu, care vin imediat după testarea fratelui mai mare, de 16”, Zenbook Pro 16X Pro, modelul de față mi-a lăsat impresia unui laptop aproape banal. 

Șasiul ultra-compact, construit în jurul ecranului cu diagonala de 14,5” nu este totuși lipsit de eleganță.

De exemplu, privit din lateral, nu ai zice că micuțul Zenbook are o grosime totală de 17,9 mm, pare mai subțire decât multe alte laptop-uri din gama compactelor de 14”.

Și asta se datorează marginilor șasiului inferior, cum au fost desenate de designerii ASUS. Ele se subțiază imediat sub zona dedicată conectorilor și fantelor de aerisire, iar întregul șasiu inferior devine mai suplu către extremitățile frontale, o marcă și semnătură a seriei Zenbook, încă de la originile îndepărtate în timp.   

În ciuda laptop-ului foarte compact, de 14,5”, avem totuși o greutate respectabilă, de 1,68kg, dar aici consider că avem cel mai bun echilibru răcire/baterie vs greutate/portabilitate. Pentru că la interior se ascunde un procesor extrem de puternic, un Intel Core i9 din seria H, nu vreun procesor Intel din seria U sau P, adică low power, dedicate laptop-urilor de 1-1,4kg.  

Deși, judecat la rece strict după analiza rezultatelor, temperaturilor, throttling-ului, cred că se putea alege chiar și un procesor mai cuminte, un i7, de exemplu un i7-13700H. Dar văd că zilele noastre toată lumea aleargă după avioane, am cam pierdut contactul cu solul, cu realitatea. O să dezvolt problema la capitolul performanțe / temperaturi / zgomot. Nimic extrem de grav, dar vorbim de eficiență, iar i9-le de față ne-a arătat că nu e la fel de eficient aici precum într-un șasiu mai mare (se cam apasă pedala de frână tocmai când procesorul se descătușează mai mult). 

Apropo, legat de răcire. Deși voiam să vorbesc de asta la capitolul dedicat, totuși este ceva legat de construcția design-ului, așa că o să dezbat observația aici, acum. 

Spuneam în intro că lipsește orice formă de tehnologii ce să aducă un plus pe partea de răcire sau ergonomie, strict pe exteriorul laptop-ului. Precum acel Active AeroDynamic System. Dar mă bucur în același timp că lipsește balamaua ErgoLift ce ridica șasiul inferior de pe suprafața mesei.

De ce mă bucur? Păi avem piciorușe destul de înălțate în spate pentru a permite pătrunderea unui flux bun de aer sub laptop și a ajunge la ventilatoarele de admisie, pe de o parte.

Pe de altă parte, evacuarea imediată a aerului fierbinte era ca și obligatorie pentru micul sistem de răcire, iar ErgoLift cam stătea în calea aerului fierbinte, gâtuind fluxul – aerul se lovea de baza ecranului (nu mai zic de încălzirea panoului în sine). Avem patru fante de evacuare, două laterale și două în spate, astfel încât răcirea este maximizată pentru acest micuț șasiu. Fără obstrucționare de niciun fel.  

Șasiul este din aluminiu solid, lucru care de asemenea îngreunează laptop-ul, dar o face în sensul bun, îi conferă extra robustețe. Față de un aliaj magneziu aluminiu, mai maleabil, mai flexibil. La fel și balamalele. Totul se simte bine construit, premium, nu s-a făcut rabat la calitate, materiale, îmbinări. 

Ecranul OLED de 14,5” de tip touch este protejat cu o sticlă nouă, dedicată laptop-urilor, Corning Gorilla Glass NBT, mai rezistentă la zgârieturi. Într-o altă notă, mi-ar fi plăcut să se deschidă mai mult capacul laptop-ului. 

Tastatura 

Tastatura de pe ASUS Zenbook Pro 14 OLED este confortabilă, dar forța necesară actuării mi s-a părut un pic cam mare față de alte laptop-uri. Evident, mulți vor iubi acest feedback tactil, însă la viteza de tastare este posibil să fie mai lentă și mai obositoare decât unele tastaturi cu taste mai moi, mai ușor de apăsat. 

Cursa tastelor este de 1,4mm, exact ca și pe fratele mai mare Zenbook Pro 16X OLED, dar eu nu am simțit o problemă în asta. Similitudinile cu tastatura de pe Pro 16X nu se opresc aici – dimensiunile /spațiul dintre taste este la fel de mare – și asta e un lucru remarcabil – evident, ASUS a profitat că pe lateral nu există speakere, a putut folosi spațiul la maxim. Capacele tastelor sunt și aici ușor concave, o adâncitură de 0,2mm – degetele sunt ghidate mai ușor către mijlocul tastelor. 

Iluminarea tastaturii se face prin LED-uri albe. 

Și aici, ca și la Zenbook Pro 16X OLED, avem prezent ASUS Dial. Normal, deoarece vorbim tot de un laptop destinat creatorilor, chiar dacă pare o jucărie :). Doar că de această dată rotița de control a fost integrată în touchpad, ceea ce posibil să fie mai bine. De ce? Având wrist pad-ul mai mic ca și suprafață, este mai puțin probabil să așezăm palma pe rotiță accidental.   

Conectică 

Ce înseamnă relativitatea!

Dacă 6 porturi (incluzând aici și jack-ul audio și cititorul de card SD) pe Zenbook Pro 16X OLED mi s-au părut puține ca număr, aceleași 6 elemente, dar fix aceleași elemente mi se par mai mult decât rezonabile pe mai micuțul ASUS Zenbook Pro 14 OLED. Mai ales că acest micuț laptop are și fante de eliminare al aerului fierbinte pe ambele laturi, nu doar pe spate. Aici chiar simt că spațiul a fost folosit la maxim.

Avem două porturi Type-C pe partea dreaptă, unul cu Thunderbolt 4, iar cel de-al doilea, mai simplu, fără TB, e ”doar” un port USB pe standardul USB-C 3.2 Gen 2. Tot pe dreapta avem și cititorul de carduri SD. 

Pe laterala stângă avem un port USB Type-A USB 3.2 Gen 2 și un port HDMI 2.1, plus jack-ul audio, plus portul de alimentare.

Ecran

Dacă ecranul de pe Zenbook Pro 16X OLED a fost cel mai frumos, cel mai corect, cel mai uniform văzut de mine vreodată, am zis, bine, având și prețul laptop-ului în vedere, da, era de bun simț să vedem așa calitate. 

Tocmai plecând de la așteptări mai mici pe ASUS Zenbook Pro 14 OLED, datorită prețului mult mai accesibil, am avut o revelație și surpriză mai mare. Ce ecran avem!

Dar înainte să sap după rezultate, aș vrea să mă opresc o secundă să laud trendul de anul acesta, și anume formatul 16:10.

ASUS a plusat chiar și pentru acest ecran micuț, de 14,5”, alegând un panou OLED de rezoluție imensă (2880 x 1800), refresh fix 60/120/ sau dinamic.

Culorile sunt ca la carte, 100% SRGB, DCI-P3, 96% Adobe RGB.

Delta E pe 24 de culori și nuanțe de gri este absolut remarcabil, sub 1. Ca și în cazul panoului OLED absolut magnific de pe fratele mai mare, Zenbook Pro 16X OLED, software-ul de calibrare Spyder X Elite DataColor îi acordă monitorului 4,5 și cu două note maxime, de 5 din 5. 

Luminozitatea maximă: 370 cd/m2 – o luminozitate ce este arhisuficientă cam în orice situație. Contrastul este practic infinit, 0,03 cd/m2 poate fi eroarea de precizie, sincer (3 sutimi?!) a colorimetrului – negrul este negru, ca și când ecranul ar fi stins.  

În modul HDR avem un extra-boost de luminozitate, până la 550 cd/m2, suficientă pentru orice material video urmărit pe o platformă de streaming compatibilă. 

Uniformitatea culorilor pe panou este aproape la fel de uluitoare ca la panoul de pe Zenbook-ul mare de 16”, doar o ideea mai slabă – cea mai mare deviație Delta-E este de 1,9 (1,5 era pe Pro 16X OLED). Mai sus găsiți rezultatele măsurătorilor pe diverse valori de luminozitate, de la 50% la 100%. 

Dar veștile bune continuă. Uniformitatea luminozității pe toate zonele panoului este și mai remarcabilă. Din 36 de eșantioane măsurate (9 măsurători, 9 regiuni ale ecranului, pe fiecare nivel de luinozitate, 100%, 83%, 67% și 50%), doar într-un singură zonă am măsurat o deviație maximă de 3%, în rest am fost martor la foarte multe cifre de deviație maximă de 0%, 1% și 2%.

Asta se pare că este noul standard ASUS pentru OLED-uri de top, cu care va trebui să mă obișnuiesc, și greu nu va fi, din contră, e o plăcere – să tot faci măsurători așa. 

Audio

Pe partea de audio mă declar satisfăcut. Nu avem chiar speakere la nivelul unui Macbook Pro, dar se aud bine, poate bașii sunt un pic subdimensionați și de asemenea, volumul general.

Și poate înaltele sunt un pic prea ascuțite. Dar pentru dimensiunile sale, ASUS Zenbook Pro 14 OLED are un sistem audio foarte bun, unul din cele mai bune la audiție în clasa sa. 

La interior – procesorul și placa video, primele impresii la cald (teste)

Procesorul Intel Core i9-13900H are o sarcină clară. TDP în sarcină de 70W, 14 nuclee fizice – 6 nuclee de tip Performance-cores, 8 de tip Efficient-cores și pe lângă acestea încă 6 nuclee de Hyperthreading – la ce o fi bun oare?

Păi…în primul rând, se recomandă ca fiind procesorul ideal gamerilor și creatorilor de conținut, evident. Vorbim de un procesor extrem de puternic, bine pregătit mai ales pentru scenarii multithreading dar nu se face de rușine nici în cele ce necesită mai puține nuclee.

În testele noastre de tortură, adică în Cinebench R23, cu toate cele 20 de fire de execuție în 100% încărcare, procesorul a început în forță cu un TDP de 110W, dar după 10 minute, așa cum a fost setat de ASUS (evident, datorită și unui mic throttling și a temperaturilor relativ ridicate), s-a stabilizat pe la 60W TDP. 

Frecvența în acest scenariu multinucleu a scăzut de la 3800 MHz la 3000 MHz unde s-a și stabilizat. 

Iar temperaturile au variat de la 94C, în primele minute ale testului multi-core, la 80C, la final, după 10 minute continue de randare.

Zgomotul a scăzut de la 47-48dB în modul Performance la 40dB la final – adică odată cu consumul mai mic, frecvența de lucru mai mică, sistemul a și ajustat automat ventilatoarele, normal de altfel.

Oricum, se vede că avem un sistem de răcire care și-a ajuns limitele. Cinebench R23 ne arată cel mai clar acest aspect. Dacă la o primă rulare, la rece, avem 18000 de puncte în testul Multi-CPU, după 10 minute scorul scade la 15000, adică o scădere de aproape 20% în performanță. 

Nu avem Vapor Chamber în inima lui ASUS Zenbook Pro 14 OLED, dar avem 5 heatpipe-uri care spun eu, au făcut totul cu putință pentru a face față asaltului procesorului. Dar să nu uităm de placa video. Combinate aceste două, (de exemplu în scenarii de randare GPU, unde GPU-ul lucrează 100%, mereu și procesorul are un grad de încărcare 30-50%, adică rămîne un contribuitor respectabil în continuare, similar în jocuri) sistemul de răcire este în măsură să asigure o răcire pentru un TDP combinat de 125W. Ceea ce nu e puțin lucru pentru un șasiu de 14,5”. 

Placa video – NVIDIA GeForce RTX 4060 nu o fi rachetă, dar l-am prins cu 85-90W în Cyberpunk 2077, unde chiar avem rezultate neașteptate pentru un laptop deloc de gaming. 

ASUS Zenbook Pro 14 OLED – Rezultate teste

Din nou, înainte de a rula PCMark 10, ne-am folosit de switch-ul MUX și l-am setat pe GPU Discrete, pentru un scor cât mai relevant pentru ce știe acest sistem. 

Nici aici nu avem Advanced Optimus, așadar puțină răbdare când vă jucați cu modul MSHybrid (să salvați baterie când sunteți departe de încărcător) sau GPU Discrete când vreți și ultimul fps din placa video dedicată NVIDIA. Căci sistemul are nevoie de restart, ori de câte ori faceți aici o schimbare.  

Și am păstrat setarea GPU Discrete și pentru testele V-Ray.

Zenbook Pro 14 OLED Zenbook Pro 16X OLED
Geekbench 6 Single-core 2773 2784
Geekbench 6 Multi-core 14739 15367
Cinebench R23 Single-Core 2018 2022
Cinebench R23 Multi-Core 18070 20459
PC Mark 10 7794 8826
V-Ray (vsamples) 12484 13375
V-Ray GPU CUDA (vpaths) 1158 1975
V-Ray GPU RTX (vrays) 1738 2672

După cum vedeți, micuțul ASUS Zenbook Pro 14 OLED calcă mândru în urma fratelui său mai mare.

Cel puțin când e bine răcit și nu este extrem de cald în incintă, căci atunci diferența în testele grele mai crește un pic. La fel, diferențele cresc după teste îndelungate, scăderea de performanță, frânarea, este mai pronunțată în cazul laptop-ului mai mic. Și este și firesc. 

Pe partea de putere de procesare CUDA / RTX, nu e cazul să comparăm 4060 cu 4080. 🙂. Cei ce fac randări pe GPU, ar trebui să fie foarte atenți la placa video dedicată. De exemplu, Zenbook Pro 14 OLED vine și cu o variantă de 4070, care merită luat în calcul de cine lucrează cu aplicații CUDA/RTX.

Temperaturi și emisii zgomot

Dacă în randare procesorul a atins un 94C, cel mai drastic scenariu pentru cele 14 nuclee, în gaming nu a depășit 80-85C (CyberPunk 2077). Evident, aici TDP-ul procesorului este micuț, sub 30W (ba chiar de multă ori și sub 25W).

Temperatura în zona tastaturii a urcat în randările îndelungate la 39-41C, ceea ce este acceptabil după toate standardele (temperatura la nivelul degetelor este de 35C, deci diferența de 5-6C este percepută ca și caldă, dar nu fierbinte). Ce spuneam la începutul articolului, dacă aveam o tastatură elevată, câtuși de pușin, temperatura acesteia era mai mică cu 7-8C.  Ceea ce era altceva, din punct de vedere al confortului, ergonomiei mâinilor. 

Placa video NVIDIA GeForce RTX 4060 în jocuri atinge 85-90W TDP și nu trece de 80C, ceea ce denotă că heatpipe-urile, air flow-ul puternic își fac cât pot de bine treaba.

Laptop-ul a fost testat pe modul Performance, zgomotul generat nu a depășit 46-48dB, nici în timpul randărilor, nici în sesiunile de gaming. În modul Standard zgomotul nu trece de 40dB, dar mie îmi place să scot mereu maximul din aceste laptop-uri.

N-am insistat pe gaming, totuși ASUS Zenbook Pro 14 OLED NU este absolut deloc un laptop de gaming.

Am rulat un joc foarte pretențios doar de curiozitate, să văd cum se descurcă cu un i9 si un RTX 4060 un laptop micuț și relativ subțire. 

Să fac lucrurile și mai complicate, nu am alterat rezoluția mare, de 2880×1800, cu setarea Raytracing Low și DLSS activat dar și cu Frame Generation activ, am obținut 55 fps în Cyberpunk 2077, ceea ce nu e rău deloc. 

Și din nou, ca și la randare, nu am trecut de 47-48dB. Adică ventilatorul plăcii video nu e mai stresat decât cel din dreptul procesorului.

Doar temperatura la suprafața laptop-ului a mai crescut un pic, atingând 43C, care sincer nu e cel mai rău lucru văzut de noi. De la 41 la 43C chiar nici nu mai contează, e doar la nivel de detaliu.  

Upgradabilitate

ASUS Zenbook Pro 14 OLED vine în configurații diverse, 16 sau 32 GB RAM, o parte lipită pe placa de bază (on-board 16GB) și un slot SO-DIMM DDR5, în total se poate ajunge la 48GB RAM. Evident, pentru Dual Channel e nevoie să fie instalată și o plăcută de memorie SO-DIMM.

Pe partea de stocare, sistemul vine cu un slot PCIe 4.0 x4 NVMe M.2 SSD, de tip 2280, evident deja ocupat de un SSD de 1TB. 

ASUS Zenbook Pro 14 OLED – Autonomie

Bateria de 76Wh este destul de mare pentru categoria asta, dar având în vedere că avem un panou OLED mare consumator de curent (când nu avem ferestre închise la culoare / negre), plus procesorul…autonomia nu este la înălțime.

Da, avem (doar) 7 ore și un sfert, poate obțineam 8 ore, poate chiar 8 ore și jumătate cu indulgență în PCMark 10 Modern Office Battery Test (în testul video de obicei rezultatele sunt mai mari cu 30-60 min), asta cu condiția să fi ales o treaptă de luminozitatea mai jos (treapta a șaptea asigură 180cd/m2, cea de a 6-a 130cd/m2, eu am testat cu ecranul mai luminos).

Nu e rău pentru acest procesor – evident, cu un procesor Low Power seria U/P am fi trecut lejer de 10 ore, dar aici nu avem de-a face cu un ultrabook banal, de office, din contră, avem un power-tool.

Încărcarea este destul de rapidă, în 30 de minute am ajuns la 50% și într-o oră am atins pragul psihologic de 80%.

Concluzii

ASUS Zenbook Pro 14 OLED este un laptop puternic, poate chiar neașteptat de puternic pe partea de CPU, ce duce sarcinile grele de rutină, din viața unui creator de conținut. Merge și un joc după, dar nu vă setați așteptările sus ca în cazul lui Zenbook Pro 16X OLED. 

Ca și fratele său mai mare cu care involuntar l-am tot comparat astăzi, Zenbook Pro 14 OLED se mândrește cu un panou OLED de înaltă calitate, mult peste media pieței.

Chiar dacă nu am dezvoltat subiectul pus special pentru creatori – voi aminti rotița de control ASUS Dial, ce poate fi utilă în anumite scenarii. Touchpad-ul este și el de calitate (dar fără feedback haptic). 

Prețul sistemului poate părea mare – 9999 Lei pe eshop-ul ASUS, pentru varianta cu 16GB RAM ecran OLED fără touchscreen, respectiv 11800 Lei cu 32GB RAM și touchscreen. Cam mult costă ecranul ăla cu touch și o plăcuță SO-DIMM de 16GB… adică … am văzut la noi în online o plăcuță de memorie Kingston FURY Impact 32GB DDR5 4800MHz CL38 la 560 LEi…16GB 275 Lei. Deci cât poate costa ecranul ăla touch? Sau cu cât vinde ASUS memoria? 🙂

Per total, micuțul ASUS Zenbook Pro 14 OLED mi-a plăcut mult. 

Puncte forte: ecran de calitate, mult peste OLED-urile văzute de mine. Construcție robustă, răcire bună. Evident, cu un cost mai mare, gen Vapor Chamber, sau metal lichid Thermal Grizzly pe procesor, se putea duce și mai sus performanța în răcire. Dar posibil ca prețul să fi devenit ușor absurd.

Upgradabilitatea este posibilă și pe partea de memorie, deci este o investiție bună mai ales pe termen lung. 

O unealtă de business on the go. 

ASUS Zenbook Pro 14 OLED 2023
ASUS Zenbook Pro 14 OLED 2023




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: ASUS Zenbook Pro 14 OLED – buturuga mică răstoarnă carul mare (review)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă