Prima pagină » ASUS Zenbook Duo UX8406 2024 ar putea fi laptopul ideal pentru multitasking (review)

ASUS Zenbook Duo UX8406 2024 ar putea fi laptopul ideal pentru multitasking (review)

de Roboțelul @ iDOR.info
asus-zenbook-duo-ux8406-2024-ar-putea-fi-laptopul-ideal-pentru-multitasking-(review)

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024) este genul acela de produs pe care fie îl îndrăgești din prima și nu vei concepe să te mai întorci la formula de dinainte, sau nu îl vei „înțelege” și cu asta basta.

Conceptul de laptop cu două ecrane nu este ceva complet nou, dispozitive prototip apărând încă de prin anul 2011. Dar abia acum tehnologia a ajuns la un nivel de maturitate suficient de mare încât un astfel de device să poată fi și practic. Atât din punct de vedere al performanțelor, dar mai ales al dimensiunilor și greutății.

Cântărind 1.35 kg „la gol” și 1.65kg după ce adăugăm tastatura detașabilă, Zenbook Duo UX8406 poate trece fără probleme drept un laptop obișnuit pentru birou, singurul detaliu care-i trădează caracteristicile neobișnuite fiind balamaua un pic „ciudată”, care lasă ecranul să se deschidă un pic mai în spate și mai jos decât te-ai aștepta.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Dar odată ce îndepărtezi tastatura fixată cu magneți înțelegi repede ce se petrece. Zenbook Duo este un laptop cu două ecrane, și nu orice fel de ecrane. În schimbul unui preț de de-ți taie răsuflarea, 12.499 Lei la precomandă, primești ecrane OLED cu rezoluție 3K (2880 x 1800), ambele cu diagonală 14 inch și interfață touch. Și pentru că ești un power user, primești și cea mai nouă platformă Meteor Lake de la Intel, cu procesor Core Ultra 9 185H. Model cu 16 nuclee și 22 fire de execuție, capabil să urce la 5.1GHz în modul boost. În funcție de buget, poți pune SSD de 1TB sau de 2TB, dar memoria RAM este fixată la 32GB LPDDR5X și ar trebui să fie suficientă.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

La partea de conectivitate avem Wi-Fi 6E si Bluetooth 5.3. Lista dotărilor este completată cu o camera web ce include si senzor infraroșu pentru autentificare facială prin funcția Windows Hello.

Fără tastatura fizică atașată, laptopul nu are nici un buton care să fie imediat evident. După câteva momente de ezitare descoperim în cele din urmă tasta Power, identificată doar cu logo-ul specific și plasată lângă cele două LED-uri de activitate. Însă aspectul minimalist este în egală măsură avantaj și dezavantaj. Da, în acest fel ambele ecrane pot avea dimensiuni identice, simetria ramelor contribuind și ea la aspectul plăcut. Problema e că pentru un laptop de productivitate, să ai doar un port USB-A și două USB-C dintre care unul ocupat la conectarea alimentării, nu prea dă bine. Cei drept, poți avea și un al treilea port USB-C dacă atașezi tastatura opțională, care însă acoperă ecranul de jos. Citind printre rânduri, vei avea nevoie de un Hub USB extern. Iar dacă tot te apuci de treburi serioase, află că poți conecta și un al treilea monitor folosind ieșirea HDMI de mărime normală. Plus difuzoare externe sau căști la ieșirea audio de tip jack.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

În funcție de preferințe, poți folosi cele două ecrane ale lui Zenbook Duo UX8406 atât în modul orizontal, cât și pe verticală, kickstand-ul prevăzut pe spatele laptopului permițând așezarea sa în ambele moduri. Dacă lucrezi mult cu documente sau navighezi pe internet îți recomand modul vertical, pentru a te bucura pe deplin de spațiul „luxuriant” și ușura comutarea de între ecranele care vor părea conectate de un singur taskbar. Dezavantajul ar fi că în acest mod de utilizare accesul la conectorii rămași în partea de jos este obturat, trebuind să renunți fie la ieșirea HDMI sau a porturilor USB/alimentare.

Pentru editare foto/video, același kickstand te ajută să ridici cele două ecrane mult deasupra mesei de birou, obținând o poziție de vizionare confortabilă.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Atât de ușoară încât o poți flutura precum un evantai, tastatura detașabilă nu are nevoie să stea fixată pe laptop, decât eventual la transport. Prevăzută cu acumulator și conectată prin Bluetooth, tastatura iluminată și cu touchpad generos nu are efect de lag și se simte surprinzător de bine în utilizare. Totuși, se simte nevoia unui kickstand care să-ți dea o poziție mai ergonomică în timp ce scrii la tastatura așezată direct pe masă. Avantajul ar fi că dacă o folosești pe picioare, tastatura ușoară cât un fulg te va face să uiți că folosești un laptop. Și că tot vorbim de laptop, acesta are o mică problemă cu temperaturile, în sensul că la folosire intensivă se încălzește destul de tare la partea de jos, căldura ajungând să fie simțită și prin suprafața ecranului OLED. Vestea bună ar fi că sistemul de răcire se aude dar nu e nicicum deranjant, experiența căpătată de Asus la proiectarea laptopurilor din seria ROG ajutând cu siguranță și la proiectarea Zenbook Duo.

Experiența cu ASUS Zenbook Duo UX8406 2024

Zenbook Duo UX8406 este un laptop ușor, dar nu chiar atât de ușor precum alternativa cu un singur ecran, ExpertBook B9 OLED, pe care am testat-o de curând chiar aici pe ZONA. Cel din urmă cântărește doar 999 grame, este mai subțire și o „idee” mai ieftin decât acest model dual-screen. Dar dacă lucrezi mai mult la birou sau vrei pur și simplu să scapi de constrângerile unui ecran mic de laptop, atunci Zenbook Duo ar putea să fie alegerea pentru tine.

Cert este că ASUS nu a făcut deloc compromisuri, ambele ecrane impresionând prin același nivel de claritate, luminozitate și acuratețe a culorilor la care te-ai aștepta pe un laptop de folosit în scop profesional. Deși unii ar spune că nu este chiar necesară la sistemele laptop, interfața touch are cu siguranță un rol esențial în experiența Zenbook Duo.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Activată punând șase degete pe ecranul de jos, tastatura virtuală poate fi afișată maximizat împreună cu un touchpad virtual sau doar pe jumătatea inferioară a ecranului, lăsând ceva spațiu pentru fereastra unei aplicații. În funcție de nevoi, poți aduce pe ecran și un simplu Numpad, lăsând restul ecranului complet liber.

Din păcate experiența la folosirea tastaturii virtuale nu e chiar atât de grozavă, fiind nevoie de contact vizual permanent pentru a „nimeri” tastele desenate pe ecran. În lipsa unui motor haptic care să emuleze răspunsul la apăsare, singurul feedback primit este prin difuzoarele audio. Adăugând la experiența sub așteptări, tastatura pare să aibă lag și chiar să „înghețe” din când în când, semn că Asus mai are de lucrat la optimizarea părții de software. În schimb, „jonglarea” cu ferestrele aplicațiilor între cele două ecrane este cât se poate de fluidă, cu condiția să te acomodezi mai întâi cu folosirea gesturilor aplicate pe interfața touch. Din păcate interfața Windows 11 nu e chiar atât de bine optimizată pentru interacțiunea pe ecrane tactile, iar asta se simte destul de des și cu Zenbook Duo.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Folosit cu tastatura fizică, Zenbook Duo UX8406 este un laptop rapid, dar are momente când pare împovărat de aplicațiile pe care le folosești concomitent. Investigând puțin, sursa acestei „nădușeli” pare să fie chiar sistemul de răcire, care limitează performanțele Intel Ultra 9 185H în acele momente de folosirea intensivă. 

Ca să înțelegeți, Intel specifică pentru acest procesor un consum TDP de 45W, aceasta venind ca o valoare medie, împărțită între reperul Minimum Assured Power de 35W și Maximum Assured Power de 65W. Dar în practică, rularea testului Cinebench 2024 este reflectată cu un consum susținut undeva la 30W, vârful de 65W fiind menținut doar în primele secunde. În single-core, valoarea de consum oscilează între 20W și 23W, procesorul neavând nicio problemă în a susține frecvența boost de 5.1GHz, la o temperatură medie de aproximativ 70 °C. Altfel spus, performanțele nu ar trebui să aibă de suferit la utilizare normală și multitasking moderat. Dar dacă vrei să-ți iei noul Zenbook Duo UX8406 pentru a face cu el editare video sau randare, află că performanțele obținute ar putea fi ușor sub potențialul soluției Intel Ultra 9 pentru care plătești. Vestea bună e că în schimbul acestui compromis nu ești agasat cu zgomot deranjant de ventilator, iar temperatura de aproximativ 95 °C la utilizare intensivă este absolut normală pentru un procesor de laptop.

Nu am să insist prea tare cu testele de performantă, dar măcar orientativ pot sa vă zic că in Cinebench 2024 scorul este de 521 puncte in multi-core și 95 puncte în single-core. Dacă preferați mai vechiul Cinebench R23, rezultatele sunt 12412 puncte in multi-core și 1792 puncte în single-core. Nici mult, nici puțin pentru un laptop bazat pe cea mai nouă platformă de procesare Intel. Oricum, este suficient de puternic pentru cam orice activitate cotidiana normala si pentru cam orice task in care un utilizator obișnuit folosește un astfel de laptop: Office, browning, social media, divertisment, ba chiar si ceva editare foto/video, profitând de cele două ecrane OLED premium.

Din păcate nu sunt prea multe de spus despre soluția Intel Arc Graphics, Zenbook Duo UX8406 fiind un laptop bun pentru editare foto/video, dar nu pentru jocuri. E bine de știut că ai la dispoziție și un accelerator AI Boost dedicat, pentru ziua când aplicațiile Windows vor începe să vină și cu funcții accelerate de inteligență artificială.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Deși este recomandat clienților business, Zenbook Duo UX8406 2024 poate fi folosit la fel de bine și în timpul liber, ecranele sale OLED fiind numai bune pentru vizionarea de filme. Nici difuzoarele semnate Harman/Kardon nu sunt mai prejos, oferind o audiție echilibrată și fără distorsiuni, cu condiția să nu te aventurezi chiar până la volum maxim.

Un subiect important mi se pare autonomia. ASUS au reușit sa integreze in sașiul deja aglomerat cu ecranul OLED o baterie de 75 Whr, destul de mare dar nu exagerat dacă te gândești că ai de a face cu un laptop cu două ecrane. Drept urmare, pentru maximizarea autonomiei ar fi de preferat să rămâi la modul convențional de utilizare, cu tastatură fizică și folosind doar ecranul superior. La final, poți folosi adaptorul AC de 65W pentru a încărca acumulatorul în aproximativ 2 ore.

Bine de știut, Zenbook Duo vine cu certificare US MIL-STD 810H ”military-grade”, pentru protecție împotriva loviturilor accidentale și folosirea în condiții potrivnice de temperatură și umiditate.

Concluzie

Merită să-ți iei Zenbook Duo UX8406? Da și nu.

Da, dacă ești genul de power user căruia îi place să se „lăfăie” pe configurații multi-monitor și vrei să ai această experiență în format portabil. Da, dacă folosești laptopul pentru treburi serioase și vrei să-ți îmbunătățești productivitatea, genul acesta de investiție având toate șansele să „se plătească singură”.

ASUS Zenbook Duo UX8406 (2024)

Nu ar trebui să-ți iei Zenbook Duo UX8406 dacă te gândești la portabilitate supremă. Există laptopuri mai ușoare și mai elegante decât aceasta. Și nu, nu-l lua doar pentru că are două ecrane și arată „cool”. Genul acesta de configurație poate ajunge repede să te plictisească, dacă nu reușești să-i găsești și alte scenarii de utilizare decât.. YouTube full-screen și web browsing în același timp.

ASUS Zenbook Duo UX8406 este disponibil la precomandă în magazinul ASUS Store la prețul de 12499 Lei în echiparea de 2TB și 9499 Lei în varianta de 1TB, cu livrare din 7 martie 2024.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: ASUS Zenbook Duo UX8406 2024 ar putea fi laptopul ideal pentru multitasking (review)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă