Prima pagină » Iată câteva tehnologii pe care PENNY le folosește și efectele lor

Iată câteva tehnologii pe care PENNY le folosește și efectele lor

de Roboțelul @ iDOR.info
iata-cateva-tehnologii-pe-care-penny-le-foloseste-si-efectele-lor

Acesta este un tub de lumină, un luminator cu lumină naturală montat în tavanul magazinului PENNY din Otopeni. Eram convins că este doar o altă lampă cu bec înăuntru pentru că arunca lumină foarte puternică, deși afară era o zi normală de iarnă.

M-am urcat și pe acoperișul clădirii ca să-l văd. Este ca un coș de casă, acoperit sus ca să nu intre apă și praf în el. Trucul util este că pereții interiori sunt capitonați cu un soi de material reflectorizant, cu foarte multe celule care împreună reflectă atât de multe raze de lumină încât amplifică lumina disponibilă natural. Știu că nu se văd bine, sunt greu de fotografiat prin capacul de plastic.

În partea de jos, în interiorul magazinului, pare a fi un strat de lentile cu rol de difuzie a luminii. Datorită lor, lumina de afară nu cade ca un fascicol doar sub respectivul tub, ci este difuzată uniform în jurul său.

Foarte tare ideea aceasta și face parte din strategia PENNY de a-și reduce consumul de energie electrică. Sunt zeci de astfel de tuburi în magazin. Un senzor chiar măsoară cantitatea de lumină naturală adusă prin ele și reduce sau crește intensitatea iluminatului electric.

Compania măsoară în detaliu consumul de resurse. Iată statistici despre consumul de energie electrică raportat la metru pătrat de spațiu comercial, care arată cum a crescut eficiența magazinelor PENNY:

PENNY a lansat recent Raportul de Sustenabilitate pentru anul 2022 (l-am citit pe tot, îl puteți vizualiza și descărca) și unul dintre cei trei piloni sub care acționează compania în acest sens este legat de ☀️ Energie, Climă și Resurse, zonă în care tehnologia ajută cel mai mult.

M-au chemat și pe mine la magazinul din Otopeni ca să auditez felul în care au implementat aceste tehnologii, să verific că sunt bine puse în funcțiune și își fac treaba. O fac bine!

Acoperișul magazinului este spațiu verde și întreținut bine. Frumoasă ideea. Tot pe acoperiș (și pe o laterală) sunt și o mulțime de panouri fotovoltaice, asigurând o parte din necesarul de electricitate din magazin. Din ce am înțeles, nici un magazin PENNY nu mai folosește energie termică obținută din combustibili fosili. Energia electrică consumată este fie produsă intern prin panouri fotovoltaice, fie achiziționată cu certificate care atestă originea din surse regenerabile.

În interior, pe lângă iluminatul inteligent, sunt o mulțime de alte măsuri luate pentru a micșora consumul de resurse și impactul acestuia în poluare.

(📈 PENNY estimează și emisiile poluante evitate prin folosirea panourilor fotovoltaice.)

De exemplu, frigiderele—de băuturi, mezeluri, ouă, lactate etc—au ușă. Reducerea de consum energetic este foarte mare. Frigiderele deschise răceau întreaga zonă din fața lor atât de mult încât se plângeau clienții și angajații și uneori trebuia pornită încălzirea pentru compensare.

Țin minte astfel de vremuri prin toate hipermarketurile, atunci când vara, îmbrăcat în tricou, alergam prin zona de frigidere pentru a lua rapid câteva produse. Ușile au schimbat totul, țin temperatura constantă înăuntru și se risipește foarte puțină energie. Și alimentele sunt mai proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.

Tot pentru pilonul de energie, climă și resurse, am văzut recipiente de reciclare pentru hârtie, plastic, sticlă și metal, puse la intrarea în magazin. În colaborare cu un ONG, PENNY strânge chiar și capace de plastic de la sticle pentru reciclare, iar contravaloarea acestora este redirecționată către cauze sociale.

În spate au o presă de balotat ambalaje, deșeuri de carton și hârtie, care generează un fel de baloți pe care PENNY îi trimite înapoi spre centrele lor logistice pentru reciclare.

În parcarea magazinului din Otopeni au și o stație de încărcare a mașinilor electrice.

Magazinul în sine arată foarte modern, chiar jos pălăria. A fost deschis în 2019 și este un exemplu de organizare interioară bună atunci când PENNY are posibilitatea să-și ridice de la zero spațiul comercial. PENNY a crescut de la 301 la 336 de magazine în 2022 și acum la final de 2023 trece de 370 de magazine, depășind din nou recordul propriu de magazine deschise într-un an.

(📈 Ținta PENNY este de 616 magazine în 2029.)

Un alt pilon important în strategia de sustenabilitate a PENNY este cel numit 🍎 Sortiment Sustenabil. La final de 2022, 87% din furnizorii PENNY erau companii românești, iar 69% din produsele alimentare provin din România.

Nu doar atât, dar au și programe și reguli clare pentru furnizori, de exemplu pentru agricultură sustenabilă și asigurarea că animalele de la ferme sunt tratate bine. Au și 165 de măcelării partenere ale fermierilor și producătorilor locali într-un an de la 165 la 190 în 2023. Mai mult de jumătate din magazinele PENNY au o măcelărie operată de un partener chiar în spațiul magazinului.

Am găsit chiar și o hartă a lor și numele operatorului, la nivel end of 2022:

Cel mai ambițios plan al PENNY se numește însă Triplu-RO, abreviat 3RO. Pentru ca un produs să poarte la raft eticheta 3RO, trebuie să respecte simultan trei condiții:

  1. ingredientul principal trebuie să provină din România.
  2. să fie procesat în România.
  3. să fie ambalat în România.

Apropo de Sortiment Sustenabil, acest pilon include nu doar produse și furnizori locali, dar și etică în procesele de aprovizionare (de exemplu, standarde sociale pentru locațiile de producție a produselor marca proprie din țările cu risc social, testează camioane electrice pentru transportul mărfii), managementul ambalajelor (nu doar reciclarea lor, ci contractarea de ambalaje secundare din carton, nu plastic, de exemplu pentru baxurile de făină sau alte alimente) și tratarea responsabilă a animalelor (de exemplu, vor ca din 2025 să renunțe la ouăle care provin de la găini crescute în baterii).

🧍‍♂️ Angajați și Societate este ultimul pilon al strategiei de sustenabilitate. La final de 2022, raportul spune că PENNY avea în România 6.596 angajați în 336 de magazine și 4 centre logistice din țară.

Majoritatea magazinelor sunt în orașe mici. 136 dintre ele, conform raportului, sunt în orașe cu între 4.000 și 25.000 de locuitori. Ușor peste 10% dintre magazine sunt în București-Ilfov.

Doar 30% rata fluctuației de personal, zice raportul. Mi se pare un procent mic. PENNY investește și în trainingul angajaților și în programe comunitare alături de diverse ONG-uri, precum în construirea unui centru comunitar în Buftea și în Plantăm Fapte Bune.

Tot în acest pilon intră și reducerea risipei alimentare. PENNY vinde la preț redus alimentele care se apropie de expirare și colaborează și cu Bonapp pentru asta. Fac donații către Băncile de Alimente Regionale. Pe cele expirate le transformă în biogaz, unde este posibil.

Mie mi-a plăcut modul în care au folosit tehnologia într-un anumit aspect al reducerii risipei alimentare. Spre exemplu, în magazinul din Otopeni pe care l-am vizitat, în zona de produse de panificație si brutărie fiecare raft are un senzor înăuntru. Senzorul pare a fi chiar o cameră video cu un software care face o numărătoare de produse și, dacă nu mai sunt multe produse disponibile, dă o alertă pentru ca un angajat să pună acel sortiment în cuptoarele din magazin.

Asta aduce avantaje în ambele direcții: PENNY coace produse atunci când chiar este nevoie de ele, nu conform unui program prestabilit care poate se potrivește, poate nu, cu fiecare zi. Clienții au deci șanse mai mari să găsească la galantar produsele pe care le vor, nu să ajungă acolo exact când nu mai sunt merdenele.

Pe lângă cei trei piloni ai strategiei de sustenabilitate, există încă un aspect numit 🖥️ Guvernanță corporativă și afacere. Aici sunt incluse tot felul de politici manageriale și de desfășurare a business-ului, dar am găsit interesante foarte multe statistici legate de salarii, statistici pe care cred că orice companie ar trebui să le facă publice pentru că angajații lor cu siguranță ar fi interesați de ele.

De exemplu, “cel mai bine plătit angajat din magazine avea un nivel al compensației de 2,37 ori mai mare decât media din magazine“. Sau raportul dintre creșterea compensației pentru persoana cea mai bine plătită și creșterea compensației mediane a tuturor angajaților, care pare un tongue-twister la început, dar de fapt arată rata de creștere a salariilor în organizație. Se pare că în 2021 au crescut uniform salariile, iar în 2022 au crescut mai mult în mediană decât la cea mai bine plătită persoană.

În categoria de Guvernanță intră și un aspect pur tehnologic și anume Securitatea Cibernetică. Mă bucur să văd că această componentă capătă o astfel de importanță.

Companiile au date personale despre clienții lor. Pot fi adrese de email pentru un newsletter, numere de telefon pentru pliantul digital care vine prin WhatsApp, dar și mult mai multe date personale pentru cei care au card de fidelitate PENNY.

Cred că trebuie să mulțumim GDPR-ului pentru că a determinat companiile să pună securitatea cibernetică ca punct important în strategia prin care își desfășoară afacerea. Chinuială mare cu GDPR-ul, dar și aspecte bune pentru clientul final.

Unele magazine și centre logistice au certificări BREEM, care este un standard pentru clădiri verzi. 23 de magazine PENNY erau certificate, 14 în curs de certificare la final de 2022. Certificarea aceasta trebuie reînnoită periodic, așa că PENNY investește și renovează magazinele actuale, nu doar construiește unele noi conform standardelor.

Și nu cred ca are legătură cu vreun standard, dar pe lateralul magazinului din Otopeni au plantat iederă la bază, care s-a ridicat natural pe perete, iar pe acel perete au montat și căsuțe pentru păsări.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Iată câteva tehnologii pe care PENNY le folosește și efectele lor

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă