iPhone pliabil

Am aflat deja că Apple are telefoane pliabile aduse la stadiul de prototip, compania rămânând doar să găsească „fereastra de timp” potrivită pentru lansarea unui iPhone pliabil. Și în mod predictibil, toate privirile sunt pe rivalul Samsung, Apple încercând să-și sincronizeze marele anunț astfel încât debutul în piața de telefoane pliabile să nu-i fie eclipsat de un produs Samsung mult prea inovator.

Vestea bună ar fi că Samsung nu prea se grăbește cu inovațiile, producătorul sud-coreean lucrând la îmbunătățirea acelorași aspecte la care lucrează și Apple: fiabilitatea telefoanelor pliabile și aducerea costurilor de fabricație la un nivel ceva mai profitabil.

Potrivit zvonurilor citate de site-ul sud-coreean Alpha Economy, Apple își propune să lanseze primul său iPhone pliabil în septembrie 2026, compania transferând deja o parte dintre angajații care au lucrat până acum la proiectul Vision Pro către ramura implicată în dezvoltarea de telefoane pliabile. Asta înseamnă că viitorul telefon pliabil va debuta alături de seria iPhone 18 și la ceva timp după lansarea Galaxy Z Fold 8. Desigur, asta presupune că Samsung nu-și va ajusta actualul calendar de lansări, care prevede lansări de telefoane pliabile în luna august.

Potrivit aceleași surse, Apple se așteaptă să se vândă 50 de milioane de unități. Însă chiar și pentru o companie de talia Apple ținta fixată s-ar putea dovedi mult prea ambițioasă, mai ales că în cazul Apple vorbim de un iPhone pliabil de primă generație. Chiar și fără „surprize” de tipul celora care pot pune „frână” liniilor de asamblare (ex. rate mari de respingere la testele de calitate, componente cu defecte de fabricație, defecte de asamblare a telefonului) tot pare greu de crezut că Apple va putea depăși de unul singur volumul de livrări care în prezent nu este atins nici prin forța combinată a întregii industrii de telefoane pliabile. Potrivit datelor furnizate de Canalys, la nivelul anului 2022 au fost livrate 14,2 milioane de telefoane pliabile, compania de analiză prognozând 30 de milioane unități livrate în 2023, la nivel global.

Și pentru că în zvonuri orice este posibil, alte dezvăluiri circulate în rețeaua Weibo susțineau recent că Apple a întrerupt dezvoltarea noului iPhone pliabil, după ce testele de anduranță desfășurate cu dispozitive-prototip au relevat rate de defectare mult peste așteptările companiei. Potrivit aceleiași surse, măsura este una temporară, Apple preferând să aștepte ca Samsung să vină cu o nouă generație de ecrane pliabile, ceva mai robuste.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.