Prima pagină » Doliu la Opera timișoreană. A murit basul Alexandru Moisiuc – Tion

Doliu la Opera timișoreană. A murit basul Alexandru Moisiuc – Tion

de Roboțelul @ iDOR.info
doliu-la-opera-timisoreana.-a-murit-basul-alexandru-moisiuc-–-tion

Doliu la Opera timișoreană. A murit basul Alexandru Moisiuc

Foto: ORT

Reactualizat la:

Reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara au anunțat, marți, că Alexandru Moisiuc, solist vocal-bas, a murit. Artistul ar fi împlinit 63 de ani peste câteva luni.

Scris de Diana Lupulescu Reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara au anunțat, marți, că Alexandru Moisiuc, solist vocal-bas, a murit. Artistul ar fi împlinit 63 de ani peste câteva luni.

„Cu tristețe în suflet anunțăm decesul colegului nostru Alexandru Moisiuc, solist vocal-bas”, au transmis, marți, reprezentanții Operei timișorene.

Potrivit acestora, Alexandru Moisiuc s-a născut la data de 14 iunie 1961 la București, unde și-a definitivat studiile de specialitate din cadrul Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de instrumente și canto, promoția 1985.

„Marea diversitate a genurilor muzicale abordate sunt dovada solidei culturi stilistice pe care și-a însușit-o în anii de studiu sub îndrumarea profesorilor Arta Florescu și Iulian Băiaşu. Talentul și vocea sa cu un timbru aparte l-au propulsat și l-au impus rapid pe scena lirică bucureșteană a cărui solist devine în anul 1985, perioadă în care obține și două premii importante la Concursul Internațional de Canto de la Toulouse și Concursul Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. În anul 1990 la propunerea doamnei Arta Florescu își începe activitatea pedagogică la Academia de Muzică din București, activitate continuată apoi cu pasiune și exigență profesională la Facultatea de Muzică din Timişoara.

În anul 1991 este invitat să interpreteze rolul titular din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart la Wiener Kammeroper, ansamblu alături de care va întreprinde un lung turneu în Japonia și Coreea de Sud, deschizându-i astfel drumul spre o carieră internațională. Din anul 1992 este solist al Operei Naţionale Române din Timişoara, iar în anul 1996 își începe activitatea artistică și la Opera de Stat din Viena în calitate de colaborator permanent”, au transmis reprezentanții Operei Naționale Române din Timișoara.

Basul Alexandru Moisiuc a fost un muzician complex care a ales să se dedice genului liric, în care vocea umană se împletește cu sonoritățile orchestrei și cu jocul dramatic.

Repertoriul său de operă a cuprins peste 50 de titluri, conținând cele mai importante roluri destinate vocii de bas, din creații aparținând celor mai diverse perioade stilistice: de la Monteverdi, trecând prin creația lui Mozart, Verdi, Wagner, Puccini până la Schönberg, Enescu și Bentoiu.

Alexandru Moisiuc a fost un profesionist al artei cântului, al spectacolului de operă desfășurând în paralel și o activitate concertistică alături de importante orchestre simfonice sub baghete de prestigiu, abordând lucrări aparținând marilor creatori ai genului.

A fost partener de scenă cu nume sonore ale liricii mondiale: Agnes Baltsa, Renato Bruson, Feruccio Furlanetto, Samuel Ramey, Mara Zampieri, Eva Marton, Franco Bonisolli, Thomas Hampson avându-i la pupitru dirijoral pe: Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Placido Domingo, Daniele Gatti, Roberto Abbado, Michele Plasson etc.

Colaborarea cu acești mari artiști i-a consolidat valoarea profesională, cucerind lumea în templele artei lirice din Scala din Milano, Opera din Frankfurt, Opera din Dresda, Palais de Beaux-Artes Bruxelles, Amsterdam, Atena etc.

„O carieră remarcabilă în care a dăruit scenei pasiune și dragoste, temperament și sensibilitate, respect și devotament, carieră bazată pe o formație intelectuală vastă sunt câteva calități ce definesc personalitatea basului Alexandru Moisiuc. Îi vom păstra cu toții o caldă și neștearsă amintire! Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Operei timișorene.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Doliu la Opera timișoreană. A murit basul Alexandru Moisiuc – Tion

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă