nintendo yuzu-lawsuit

Nintendo nu este o companie căreia îi e frică de procese. Gigantul japonez are multe antecedente cu tot felul de bătălii legale de-a lungul anilor, iar acum se pare că asistăm la cea mai nouă crusadă împotriva a ceea ce numesc ei „un instrument de propagat pirateria”. Așa cum ai citit și în titlu, este vorba despre emulatorul Yuzu, o unealtă folosită de mulți gameri din toată lumea și care este în pericol să dispară dacă acțiunile legale înaintate de Nintendo au succes. Dar cum s-a ajuns aici?

Ei bine, în documentele oficiale ale procesului din SUA, compania acuză creatorii Yuzu că programul lor încalcă legile împotriva pirateriei impuse de celebrul DMCA (Digital Millennium Copyright Act). Nintendo spune că emulatorul este „gândit în principal” pentru a ocoli cele multe straturi de protecție împotriva pirateriei din jocurile de pe Switch, în așa fel încât utilizatorii care îl folosesc să poată juca jocuri fără să le plătească.

Iar Nintendo are destule exemple din trecut pe care să se bazeze. De pildă, emulatorul Dolphin a renunțat la lansarea oficială pe Steam după ce s-a aflat că programul vine la pachet cu cheia de decriptare luată direct de pe un Wii, tocmai pentru a putea fenta protecțiile puse în loc de companie. Și în timp ce Dolphin încă mai există și este în continuare în dezvoltare, Yuzu ar putea avea cu totul altă soartă.

Dacă procesul intentat de japonezi are succes, nu doar că Yuzu va dispărea definitiv de pe internet, dar dezvoltatorii vor trebui să plătească daune, să predea domeniul yuzu-emu.org către Nintendo și să își distrugă complet întreaga bază de date pe care este construită aplicația. Asta e o pedeapsă cât se poate de gravă, dar emulatorul ar putea avea o șansă de succes.

Diferența principală între emulatoare precum Dolphin și Yuzu este că Yuzu nu are integrată o cheie de decriptare în codul sursă, ci se bazează pe un sistem „BYOB” (Bring Your Own Bottle), ceea ce înseamnă că decriptarea este făcută de software-ul utilizatorilor, nu de un cod integrat în emulator. Ăsta ar putea fi un argument destul de convingător în instanță, dar cum site-ul emulatorului are secțiuni dedicate în care sunt explicați pașii pentru a pirata jocuri, viitorul arată destul de sumbru.

Subiectul ăsta cu emularea este unul super complex. Pe de-o parte, oamenii vor ca jocurile lor să fie jucabile mulți ani de acum încolo, atunci când hardware-ul de pe Switch va ceda din cauza vârstei, iar un astfel de emulator asigură că titlurile noastre preferate vor putea fi jucate pentru totdeauna. Pe de cealaltă parte, nici companiile care se bazează pe vânzarea de jocuri nu vor ca oamenii să poată pirata cu ușurință titlurile lor în care varsă zeci, dacă nu chiar sute de milioane de dolari în dezvoltare, marketing și promovare.

Voi ce părere aveți despre subiectul ăsta? Credeți că emulatoarele ar trebui să rămână „la liber”, sau sunteți de partea companiilor și considerați că orice formă de piraterie, chiar și neintenționată, ar trebui eradicată?

Photo of Tudor Bostan

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.