Prima pagină » Mi-am montat un soi de lumină Ambilight pe televizor

Mi-am montat un soi de lumină Ambilight pe televizor

de Roboțelul @ iDOR.info
mi-am-montat-un-soi-de-lumina-ambilight-pe-televizor

Îmi place mult să am lumini ambientale colorate prin casă, mai ales că le pot regla să pornească și să se oprească automat la o anumite ore. Îmi place și mai mult sistemul de iluminare Ambilight de pe televizoarele Philips, acele LED-uri colorate de pe spate care aruncă pe perete o lumină sincronizată cu imaginea de pe televizor.

Mi se pare că dau un efect plăcut în cameră și ajută și la ochi, ca să nu te uiți în beznă la un dreptunghi super-luminos. Am însă deja televizoare, nu fac trecerea la Philips doar pentru lumini. În plus, soluțiile 3rd party similare sunt destul de incomode, având o cameră video care-ți filmează ecranul.

Așa că eu am montat o bandă TP-Link Tapo L930 pe conturul televizorului. Nu se sincronizează deloc cu imaginea de pe televizor, nici nu are cum, dar oricum face 80% din ceea ce-mi doream. O folosesc de 2 luni deja și sunt chiar încântat de cum arată televizorul acum.

Tapo L930 are 5 metri și foarte multe LED-uri controlabile individual. Mai mult, o poți tăia în anumite locuri pentru a o scurta la dimensiunea necesară ție. Eu am aruncat cam un metru din ea, la final.

Preț: Tapo L930 costă 220 lei la eMAG și PC Garage. Orange o are uneori la un preț mult mai bun.

Pachetul include banda, un mic aparat de control care face conexiunea wireless la rețeaua casei și are și un mic buton pe el pentru control manual, plus alimentator de priză. Întreaga bandă are autocolant dublu-adeziv 3M pe spate.

Instalare: eu am început să o lipesc din partea din dreapta jos (pentru că acolo este cea mai apropiată priză) pe spatele televizorului, cam la 1 cm de marginea acestuia. Am lipit-o pe întreg spatele și apoi am tăiat-o unde era locul potrivit. Am lipit și cutiuța de control tot acolo pe spatele televizorului.

Iluminarea este excelentă. 1000 de nits poate duce banda, iar pe alb este chiar prea puternică. LED-urile ei sunt apropiate, iar schimbarea culorilor se face într-un mod foarte plăcut. În spatele televizorului, pe perete, se creează o impresie de “rezoluție înaltă” pentru iluminare, fără banding.

Aplicația de control Tapo are mai multe moduri de funcționare pentru această bandă L930. O poți regla pe o singură culoare, poți seta individual culoarea segmentelor, poți folosi diverse preset-uri animate preconfigurate sau îți poți face tu singur unul.

Poți porni lumina la ce oră vrei și o poți închide la altă oră, cam ca la orice dispozitiv smart de la Tapo.

Eu o țin la 20% din puterea maximă. Mi-am făcut singur un preset, pornind de la unul numit Aurora, care mișcă pe spate câteva culori plăcute. Presetul meu este mai puțin luminos—20%, cum ziceam—și am scăzut un pic viteza de mișcare. Arată foarte bine.

Din motive necunoscute, nu am reușit să mai fac altul. Mi se pare că și-a făcut aplicația un update și nu mai găsesc acele opțiuni. Poate revin în curând sau poate nu mai găsesc eu meniul de mai jos, cu care puteam configura rapid efectele. Pot să mai schimb doar efectul pe care l-am creat cândva.

De asemenea, poți sincroniza culorile și cu sunetul muzicii din telefon, dar treaba asta de fapt este impractică. Trebuie să ții aplicația pornită și activă pe ecran, că altfel nu poate “intercepta” sunetul pentru a regla luminile. Nu-mi doresc oricum discotecă și nu am utilizat niciodată asta.

Consumul este rezonabil. În ultimele 30 de zile, aplicația spune că am folosit banda pentru 140 de ore și a consumat 1,466 kWh.

Îmi plac și alte scenarii de utilizare văzute pe site-ul oficial. Poți pune o astfel de bandă pe deasupra blatului de la bucătărie sau ca un contur în partea de jos a unei insule sau pe sub canapea sau alt asemenea loc din casă, în special în spații deschise, pentru tot felul de efecte plăcute.

Preț: Tapo L930 costă 220 lei la eMAG și PC Garage. Orange o are uneori la un preț mult mai bun. Există și o versiune de 10 metri, plus o versiune L920, care nu poate controla individual fiecare LED, ci doar la nivel de segment.

Alternative

De ce am ales această bandă Tapo? Pentru că am deja mai multe dispozitive Tapo și deci aveam aplicația instalată și configurată. Sunt mulțumit de prizele mele Tapo, de altfel, și s-au integrat rapid și cu Google Home și Assistant. Acest L930 are și integrare Apple Homekit, dar este inutilă, ai doar opțiune on/off acolo.

Dacă vreți o alternativă, m-am mai uitat și pe o bandă foarte asemănătoare de la Govee. Este modelul H619A de 5 metri. Există și o bandă H61A0 cu aspect mai plăcut, pentru când o montezi vizibilă (faci o siglă pe perete sau ceva din ea) și nu vrei să vezi LED-urile individuale. Dacă nu aveți nici o aplicație preinstalată, puteți începe cu Govee, au și ei foarte multe soluții de iluminare (practic copiază Philips Hue).




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Mi-am montat un soi de lumină Ambilight pe televizor

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă