Microsoft Copilot tasta

Microsoft va prezenta noi capabilități de inteligență artificială pentru utilizarea pe PC și în cloud la conferința anuală Microsoft Build, care se va desfășura în perioada 21-23 mai, anunță compania. Subiectele vor fi legate de dezvoltarea de versiuni de Copilot, AI generativ, securizarea aplicațiilor, platforme cloud, low-code etc.

Microsoft, ca și celelalte companii, merge în direcția ”all AI”

CEO-ul companiei, Satya Nadella, a spus anterior că anul 2024 va marca tranziția către momentul în care AI va deveni o componentă esențială a fiecărui PC. În acest context, agenda conferinței din mai reflectă ambițiile Microsoft de a face utilizarea inteligenței artificiale foarte accesibilă și integrată în toate aspectele tehnologiei. Poate cel mai evident pas în direcția ”all AI” este înlocuirea tastei Windows, pe care e adevărat că o foloseau puțini utilizatori, cu cea Copilot. Dar nu sunt covins că asistentul Microsoft va avea mai multă căutare.

Una dintre cele mai așteptate intervenții la conferința Build va fi prezentarea lui Mustafa Suleyman, noul șef al diviziei AI a Microsoft. Suleyman este cunoscut ca unul dintre fondatorii DeepMind, startup-ul AI achiziționat ulterior de către Google. Alături de Nadella și de alți lideri din conducerea Microsoft, Suleyman va detalia progresele recente și perspectivele viitoare în domeniul AI.

O altă temă de discuție de la Build este introducerea unor funcționalități avansate AI, care vor fi integrate direct în PC-uri, fără a necesita procesarea datelor în cloud. Această abordare promite să ofere utilizatorilor o experiență mai rapidă și mai personalizată, deschizând noi posibilități pentru dezvoltatorii de aplicații Windows.

ChatGPT Microsoft

Exprimarea asta e imposibil să nu-ți amintească de ”Chat with RTX” de la NVIDIA. Acesta este un chatbot generativ care rulează local pe PC-urile cu Windows echipate cu plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX 30 Series sau mai noi, care au cel puțin 8 GB de VRAM. Evident nu știm în acest punct dacă ”funcționalități avansate AI care vor fi integrate direct în PC-uri” se referă la un LLM și ce resurse hardware sunt necesare pentru aceste caracteristici ca să funcționeze. Cert este că această abordare, cu AI local, este testată și pe smartphone-uri sub formă de aplicații, cele mai cunoscute fiind ChatGpt și Bing.

Îți place sau nu ideea de inteligență artificială pe dispozitivul tău e irelevant pentru companii și mai devreme sau mai târziu te vei trezi cu funcții pe care nu le-ai cerut sau nu te interesează, într-un update de Windows, Android sau iOS. Sigur că printre acestea sunt și funcții punctual utile, dar ”How will AI shape your future?” e o întrebare mai relevantă decât pare acum.