Prima pagină » Fondul de investiții de 1.400 de miliarde de dolari al Norvegiei își închide biroul din China

Fondul de investiții de 1.400 de miliarde de dolari al Norvegiei își închide biroul din China

de Roboțelul @ iDOR.info
fondul-de-investitii-de-1.400-de-miliarde-de-dolari-al-norvegiei-isi-inchide-biroul-din-china

Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează cel mai mare fond suveran de investiții din lume, a început procesul de închidere a biroului său din Shanghai, un alt semn că marile companii globale își retrag operațiunile din a doua economie a lumii, conform CNN.

Firma, care administrează fondul de pensii guvernamental al Norvegiei, în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, este cel mai mare investitor individual din lume pe piața bursieră. La sfârșitul anului 2022, deținea acțiuni în valoare de aproximativ 42 de miliarde de dolari în circa 850 de companii chineze. Aceste investiții vor fi gestionate în viitor de la hub-ul său asiatic din Singapore, a precizat compania.

Retragerea pare să fie în concordanță cu o tendință a investitorilor internaționali de a-și diversifica operațiunile în afara Chinei, pe măsură ce crește incertitudinea în ceea ce privește afacerile în această țară.

Ontario Teachers’ Pension Plan, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din lume, și-a închis la începutul acestui an echipa de investiții în acțiuni din China cu sediul în Hong Kong. Compania nu va mai avea echipe de selectare a acțiunilor axate pe țară cu sediul în Asia, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN în luna mai.

Forrester Research, o firmă americană de cercetare și consultanță axată pe tehnologie, a planificat, de asemenea, să își reducă majoritatea analiștilor din China în aceeași perioadă. Firma a declarat într-un răspuns pentru CNN în luna mai că această mișcare face parte din restructurarea sa globală și că își va deservi clienții din China prin intermediul echipei sale globale de cercetare.

Economia Chinei are probleme. Piața imobiliară se află într-o cădere profundă și ar putea declanșa o criză mai mare a datoriilor. Tinerii se luptă cu un șomaj record. Gospodăriile și întreprinderile își pierd încrederea în viitorul națiunii și sunt din ce în ce mai puțin dispuse să cheltuiască sau să investească.

Reprimarea de către Beijing a firmelor occidentale din motive de securitate națională a neliniștit, de asemenea, companiile străine. Firmele de consultanță au fost percheziționate de poliție, iar o lege privind spionajul, care avea deja un domeniu de aplicare larg, a fost extinsă în aprilie pentru a acoperi o gamă mai largă de activități.

NBIM și-a înființat biroul din Shanghai în noiembrie 2007, la un an după ce autoritatea de reglementare chineză a acordat fondului suveran norvegian de investiții o licență pentru a tranzacționa direct pe bursele de valori din China continentală. Acesta a fost primul birou asiatic al firmei.

Firma, care este divizia de gestionare a investițiilor a băncii centrale norvegiene, a declarat că este în curs de a muta funcțiile operaționale din regiunea asiatică în Singapore. Biroul respectiv a fost deschis în 2010, la trei ani după Shanghai.

“De-a lungul anilor, biroul nostru din Singapore a servit din ce în ce mai mult drept centru pentru întreaga regiune asiatică și a fost construit pentru a se ocupa de toate funcțiile operaționale, inclusiv pentru China”, a precizat firma.

În prima jumătate a acestui an, fondul a înregistrat un randament de 10%, în valoare de 143 de miliarde de dolari, grație unei creșteri a acțiunilor din domeniul tehnologiei bazate pe inteligența artificială și a unei monede norvegiene mai slabe, a precizat acesta într-un raport privind rezultatele.

Însă randamentul a fost îngreunat de o pierdere la investițiile imobiliare necotate și în energie regenerabilă, a adăugat acesta.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Fondul de investiții de 1.400 de miliarde de dolari al Norvegiei își închide biroul din China

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google