Ce poate fi mai frumos decât să descoperi că brandul tău preferat de procesoare pentru PC nu doar că nu a uitat de tine, dar și lansează noi modele de procesoare pentru o platformă, teoretic, demult ieșită la „pensie. În caz că mai era vreo urmă de îndoială, este vorba de AMD.

AMD a lansat în urmă cu un an platforma de procesoare cu socket AM5, completă cu suport pentru memorii DDR5 și o serie de procesoare bazate pe o arhitectură îmbunătățită. Iar pentru ca oferta să fie cu adevărat convingătoare, în scurt timp au apărut și iterațiile de procesoare cu 3D V-Cache, acea tehnologie care a demonstrat încă de la o generație în urmă că poate transforma orice procesor AMD într-o „bestie” a jocurilor FPS. Cu toate acestea, nu toată lumea a trecut la platforma AM5. Mânați de rațiune, sau constrânși de lipsa fondurilor pentru upgrade, mulți dintre fanii AMD au decis să sară peste o generație, rămânând cu vechea platformă AM4. Pentru aceștia soluția părea evidentă: AMD lansează încă o generație de procesoare și îi ademenește cu prețuri mai atractive. Dar nu, producătorul de procesare a ales soluția care pe care orice manager Intel ar fi evitat-o: lansezi procesoare noi pentru o platformă pe cale să rămână cu două generații în urmă.

Înainte de a ne entuziasma foarte tare, trebuie spus că nu e vorba de procesoare high-end, cum ar fi un Ryzen 5950 X3D. Ci o versiune și mai accesibilă pentru ultra-popularele Ryzen 7 5800X3D și Ryzen 7 5600X3D. De exemplu, Ryzen 7 5700X3D și Ryzen 7 5500X3D.

Niciunul nu va fi mai puternic decât soluția deja existentă pe piață, dar cu siguranță vor fi mai ieftine. Dacă încă te numeri printre deținătorii unei platforme AM4 ceva mai modestă și fără procesor X3D, acum ar fi momentul să alegi un upgrade care chiar te-ar putea ajuta în jocurile preferate, cu sau fără un mic overclock aplicat rapid BIOS-ul (UEFI) plăcii de bază.

Strict la obiect, vorbim despre aceeași configurație Ryzen 7 5800X3D cu 8 nuclee/16 thread-uri ca și până acum, dar cu frecvențe ajustate în jos, până la 3.0GHz frecvență de bază și 4.1GHz în modul boost. Te alegi în schimb cu 96MB memorie cache L3 și același consum TDP de 105W. Iar dacă optezi pentru Ryzen 5 5500X3D, te alegi cu 6 nuclee/12 fire de execuție, 3.0GHz frecvență de bază și 4.0GHz în modul boost. Dar tot cu 96MB cache L3.

Ce să mai, e tot ce ți-ai putea dori mai mult pentru un PC ușor îmbătrânit, dar pe care l-ai mai putea păstra pentru alți câțiva ani. Rămâne doar de văzut care sunt prețurile, încă neanunțate de AMD.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.