Prima pagină » Redmi Note 13 Pro+ 5G: Cameră cu OIS de 200 MP și AI pentru capturi iconice; Depășim competiția?

Redmi Note 13 Pro+ 5G: Cameră cu OIS de 200 MP și AI pentru capturi iconice; Depășim competiția?

de Roboțelul @ iDOR.info
redmi-note-13-pro+-5g:-camera-cu-ois-de-200-mp-si-ai-pentru-capturi-iconice;-depasim-competitia?

Încă de anul trecut au început să apară pe piață smartphone-uri high-midrange cu senzori de 200 MP. Predecesorul lui Redmi Note 13 Pro+ 5G are un astfel de senzor și era evident că producătorul va aduce unul similar, upgradat, pe acest model. E vorba despre o cameră principală cu senzor Samsung ISOCELL HP3, cu o dimensiune de 1/1.4 inch, deschidere F/1.65. Primim PDAF multi-directional și foarte important – stabilizare optică (OIS).

I se alătură acestui senzor o cameră ultrawide de 8 MP cu unghi de 120 de grade și diafragmă F/2.2 + o cameră macro de 2 MP cu deschidere F/2.4. Bokeh avem doar din software, dar aș putea să vă spun încă de pe acum că face o treabă excelentă când vine vorba de fotografii tip portret. Primim bliț dual-LED, opțiuni precum HDR, panorama. FIlmăm 4K la 24 / 30 FPS, dar și Full HD la 30 / 60 / 120 FPS și primim aici și stabilizare electronică (gyro-EIS). 

În față descoperim o cameră selfie de 16 MP cu deschidere F/2.4 ce filmează Full HD la 30 sau 60 FPS. Ca noutate apare zoom-ul lossless din crop 2X și 4X, acestea fiind și gradațiile prestabile pentru zoom: 0.6X (ultrawide), 1X, 2X și 4X. Dacă privim spre zoom-ul digital, ajungem la 10X. Să vedem cum stăm la captura foto!

Interfața camerei e modificată într-un mod atipic pentru Xiaomi, dar plăcut. Avem icon-uri colorate ce fac navigarea mai ușoară. Avem un mod special pentru fotografierea documentelor, putem face capturi de 200 MP, Portrait și evident că apare opțiunea Night Mode. În zona „More” găsim un mod Pro atât pentru foto, cât și pentru video, Panorama, Short Film, Slow Motion, Time Lapse, Long Exposure. 

Fotografii (ziua)

Capturile de zi au fost realizate în parcul IOR de către colegul Alex, într-o zi friguroasă de ianuarie. Remarc că senzorul principal a reușit să capteze într-un mod precis culorile. Nu sunt culori „vibrante” sau „umflate artificial”. Apare totuși o discrepanță vizibilă între cantitatea de lumină captată de camera principală și cea ultrawide.

Capturile ultrawide nu au deformări excesive pe lateral, însă nuanțele sunt ceva mai saturate și clar pierdem din detalii, observăm acest lucru în special dacă dăm zoom pe capturi. Vă spuneam mai sus că avem un efect Bokeh din software aici. Cel mai bine îl observăm pe fotografia cu statuia din parc. Avem suficientă lumină, însă este un cadru dificil ce include zăpadă. Sunt surprins că telefonul a reușit să capteze clar statuia și a luat în calcul spațiul din braț si corp pentru blurare. 

galerie selfie

Mă declar extrem de mulțumit de captura selfie. Avem haine texturate, culori redate exemplar, ochi expresivi, fire de barbă detaliate. Apare acel efect de bokeh bine redat și în acest caz. Avem o serie de fotografii cu jucării în care observăm din nou o reproducere bună a culorilor. Sunt și fotografii în care observăm un cer specific anotimpului de iarnă, senin, fără nori și / sau prea multe raze solare.

Opțiunea „AI Camera” îmi lasă impresia unui soi de „Night Mode” pentru fotografiile de zi. E vorba despre o post-procesare a fotografiilor. Sunt adăugate detalii, iar culorile devin ceva mai vii. Nu pot spune că e modul meu preferat de captură, însă în anumite situații poți obține rezultate inedite. La fel se întâmplă și în cazul fotografiilor de 200 de megapixeli, trebuie să ai răbdare câteva secunde pentru procesarea imaginii + o mână stabilă. Rezultatele sunt bune, totuși, poți da zoom cu încredere și vei vedea detalii din plin.

Camera macro de 2 MP se simte mai mult ca un gimmick, sunt capturi făcute la 5-10 cm de obiect care au ieșit mai bine folosind camera principală. Sunt și câteva fotografii culinare ce implică o salată ce arată apetisant, deci Redmi Note 13 Pro+ 5G nu stă rău nici în buzunarul unui vlogger axat pe aria gastronomică. 

Fotografii (seara)

Am și fotografii realizate seara în Ploiești. Am realizat fotografii în parc, pe stradă și nu am uitat nici de siglele luminoase ale magazinelor. Nu sunt tocmai impresionat de captura normală, fără Night Mode aplicat. Apar halo-uri mari când vine vorba de surse de iluminare, reflexii, chiar zgomot și mă uit în principal spre cer.

Toate acestea până activăm Night Mode și rămânem…uluiți. OK, e adevărat că Night Mode-ul exagerează ușor cu expunerea și uneori avem mai multă lumină în cadru, însă fotografiile devin brusc mult mai clare. Putem da zoom și să observăm un cer negru, imaculat aproape, în timp ce în captura realizată fără Night Mode apare zgomot + halo-uri luminoase deranjante.

Halo-urile nu dispar complet, însă se vede că post-procesarea și AI-ul ajută mult în diminuarea lor. Se schimbă ușor tenta fotografiilor și observ asta în principal în acel cadru cu clădiri, unde din iluminare stradală albastră apare una…roz. E un fenomen pe care l-am mai văzut și în cazul altor telefoane, inclusiv flagship-uri.

Practic trebuie să alegi între fotografii mai puțin detaliate și culori redate destul de prompt sau cadre ușor supraexpuse, dar mult mai clare, fără noise și reflexii deranjante.

Video

Evident că e nevoie să vorbim și despre captura video și aș începe chiar cu testul selfie realizat de către colegul Alex. Camera de 16 MP filmează la calitate Full HD la 60 FPS. Ceva tremurat există, însă detaliile sunt bune, culorile sunt redate într-un mod plăcut, iar proba de microfon e trecută cu brio. Urmează apoi o filmare ultrawide fără deformări excesive lateral.

Avem și o filmare cu mușchi pe acele siluete din piatră unde observăm cum stă telefonul la captura closeup, iar apoi ajungem la testele de stabilizare. Avem posibilitatea să filmăm 4K fără mod steady, dar există și filmare cu mod Steady doar la calitate Full HD. În ambele cazuri OIS-ul face treabă bună, dar cumva prefer filmarea 4K întrucât nu observ tremurări excesive.

Testul de focalizare pe acea ghindă metalică e trecut cu brio, deși tranziția dintre fundal și obiect e destul de bruscă. Camera principală redă culorile într-un mod realist, iar filmările realizate cu aceasta sunt destul de detaliate dacă privesc spre clipurile care exemplifică panoramarea. 

Zoom-ul e ok chiar până la 6X, dar e maximul suportat de smartphone. 

Filmarea low light vine cu provocări, însă telefonul nu se descurcă rău. Avem ceva trepidații în cazul testului de stabilizare și apar și destul de multe reflexii + noise. Se schimbă lucrurile în cazul panoramării pe loc. Cerul arată bine, clădirile sunt redate OK, apare doar ceva flare provenit de la sursele de iluminare mai puternice din centrul orașului.

Redmi Note 13 Pro+ 5G s-ar bate în teorie cu realme 11 Pro+, poate Honor 90, întrucât împart chiar același senzor foto principal. Tind să cred că software-ul și AI-ul integrat aici e de ajutor întrucât culorile nu sunt exagerate și avem un bokeh plăcut din soft. Nu stăm rău la video și la captura nocturnă, ne apropiem la miletru de flagship-uri chiar. 

Minusuri? Nu avem filmare selfie 4K, stabilizarea ar fi putut fi mai bună, iar camera macro nu e tocmai de ajutor în acest setup. Câșțigă puncte bonus pentru o organizare plăcută a interfeței, pe culori, fiind foarte ușor de înțeles. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Redmi Note 13 Pro+ 5G: Cameră cu OIS de 200 MP și AI pentru capturi iconice; Depășim competiția?

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă