Prima pagină » Top 10 controllere de gaming din toate timpurile

Top 10 controllere de gaming din toate timpurile

de Roboțelul @ iDOR.info
top-10-controllere-de-gaming-din-toate-timpurile

Tuturor ne plac jocurile, iar fie că alegem să ne petrecem orele de gaming pe un PC sau pe o consolă, de un lucru putem fi siguri: mulți, mulți oameni preferă să se joace titlurile lor preferate cu un controller. Și cumva e de înțeles asta, deoarece spre deosebire de mouse și tastatură care sunt gândite pentru a fi cât mai versatile cu putință, un controller are un unic țel pe care îl execută perfect: joaca.

Și înainte să îmi sară în cap puriștii și reprezentanții de seamă ai PC Master Race, nu spun că orice joc e mai bun cu un controller, nici pe departe. Încă refuz să mă joc orice shooter competitiv pe controller din cauza lipsei de acuratețe prin comparație cu un mouse, dar jur cu mâna pe Biblia gaming-ului că de fiecare dată când mă joc ceva single-player prefer un controller. Este mai comod, mai ușor de învățat și, cum majoritatea modelelor sunt wireless în zilele noastre, și mai practic.

Adevărul e că, pe lângă plăci video, procesoare, telefoane, jocuri și multe altele, am o pasiune nemăsurabilă și pentru controllere, pentru aceste ustensile indispensabile care ne-au făcut viețile mai frumoase în ultimii câțiva zeci de ani. Tocmai de asta, am scris materialul ăsta cu o super plăcere și, deși unii dintre ați putea considera plictisitoare premisa acestui clip, sunt sigur că dacă rămâneți până la final veți descoperi că aceste controllere și evoluția lor de-a lungul anilor este extrem de interesantă, și veți afla multe lucruri noi despre inovațiile și punctele de cotitură din domeniul ăsta.

10. NES

controller

Și ce alt exemplu mai bun de un astfel de punct de cotitură decât controllerul pentru Nintendo Entertainment System (sau NES cum probabil ați mai auzit). Dacă te uiți acum la un controller de NES, în 2024, nu ți se va părea nimic incredibil. Cu toate astea, layout-ul cu un D-Pad, două butoane „Select” și „Start” și două butoane „A” și „B” pentru acțiunile din joc a fost ceva nemaivăzut la vremea aceea, și grație implementării ca la carte făcută de Nintendo, consola alături de controller-ul ei a fost un instant hit.

Designul simplist și executat perfect al controlerului NES s-a dovedit a fi elegant și revoluționar. Durabil, de încredere, ușor de înțeles și cool, controllerul de NES acoperă toate bazele unui produs de succes. Deși selecția de butoane limitată îl cam trage în jos pe lista noastră, el a fost cel care a definit ce sunt și ce ar trebui să facă butoanele respective, iar sistemul implementat prima dată aici a fost folosit ca bază pentru evoluții și inovații viitoare.

9. Xbox Adaptive Controller/Sony Access Controller

controller

Continuăm cu ceva mai recent dar încă și mai interesant. În 2018, Microsoft au decis să iasă pe piață cu un nou controller pentru Xbox, dar cu un set de butoane și funcții complet regândite pentru a fi folosit cu ușurință de către persoanele cu dizabilități. Așa s-a născut Xbox Adaptive Controller, un soi de pad care poate părea insuficient la prima vedere, ținând cont că pe un controller tradițional există mult mai multe butoane, dar asul din mânecă abia acum vine.

Poți conecta tot felul de accesorii terțe la controller prin intermediul unor porturi speciale care cresc drastic capabilitățile și accesibilitatea. Spre exemplu, controller-ul ăsta este compatibil cu ceva ce se numește QuadStick, gândit pentru cei care nu își pot folosi mâinile și care este operat cu gura, o chestie extrem de utilă pentru mulți oameni care, din păcate, se confruntă cu dizabilități, dar și cu o mulțime de butoane și joystick-uri de diferite forme, culori și metode de funcționare

controller

La ecuația asta se mai adaugă și recentul Sony Access Controller, care este gândit să facă același lucru pentru fanii PS5. Gaming-ul ar trebui să fie accesibil tuturor, și mă înclin în fața companiilor care au înțeles asta și care au sărit în ajutorul celor cu probleme de genul ăsta. Acum că ne-am recăpătat puțin credința în umanitate, hai să trecem mai departe.

8. Wiimote

controller

Cine ar putea uita celebrul Nintendo Wii? În vreme ce Microsoft și Sony se băteau în specificații, putere brută și jocuri avangardiste cu generația a șaptea de console formată din Xbox 360 și PS3, Nintendo au decis să urmeze altă rută și să se axeze pe ceva ce oamenii considerau drept un gimmick și nimic mai mult: așa-zisul motion control, sau controlul prin mișcare. Iar cum cuvântul cheie aici este „control”, compania a decis să reinventeze controller-ul tradițional pentru a-l face mai ușor de folosit atunci când principalul obiect de activitate este aruncatul de brațe în stânga și în dreapta.

Astfel, controllerele de Wii, denumite „Wiimote” arătau ca o telecomandă pentru televizor dar veneau cu o grămadă de senzori și sisteme proiectate pentru a traduce mișcările tale în joc cât mai precis. A fost prima dată când un sistem de motion controls funcționa bine, și asta a fost suficient să-i convingă pe oameni că au nevoie de așa ceva în sufrageriile lor.

Ba mai mult, Nintendo Wii a reușit să vândă mai multe unități decât Xbox 360 și PS3, ajungând la finalul vieții sale la respectabila cifră de 101 milioane de bucăți, un număr deloc mic care clasează vechea consolă pe locul șapte în topul celor mai vândute modele overall. Dar nu despre consolă în sine este vorba în materialul de azi ci despre controllere, deci nu putem să trecem mai departe fără să aducem în discuție și diferitele addon-uri pentru ele. De la un volan pentru Mario Kart în care să îți pui telecomanda până la un nunchuck care adaugă un joystick și butoane în plus, posibilitățile erau aproape nelimitate.

7. Chitarele Guitar Hero

controller

Nu putem vorbi despre un top al controllerelor fără să vorbim despre chitarele gândite pentru Guitar Hero. Instrumentele astea de plastic ne-au făcut copilăria mai frumoasă multora dintre noi, și sunt unul dintre motivele principale pentru care am ales să învăț să cânt la o chitară adevărată în adolescență. Și credeți-mă când spun: Guitar Hero a fost o franciză a naibii de populară.

Ba mai mult, în timp ce îmi făceam research-ul pentru acest video am dat peste un articol absolut demențial unde am citit că Aerosmith care, apropo, este cea mai bine vândută formație de hard rock americană din toate timpurile, a făcut mai mulți bani din versiunea licențiată oficial a Guitar Hero decât din lansările tuturor albumelor sale.

Guitar Hero: Aerosmith a fost lansat în iunie 2008 și doar în prima săptămâna a reușit să vândă aproape 600 de mii de copii cu un revenue de 25 de milioane de dolari, și un total de peste patru milioane de bucăți vândute până când jocul a fost scos de pe rafturi. Asta se traduce în niște venituri astronomice pentru membrii trupei, iar CEO-ul Activision de la acea vreme Bobby Kotick a declarat că jocul a adus mai mulți bani formației decât oricare alt album lansat de ei, un lucru deloc mic ținând cont că vorbim despre o trupă a cărei discografii conține adevărate clasice precum „Dream On” sau „Walk This Way”.

6. Nintendo 64

controller

Pe măsură ce jocurile video deveneau din ce în ce mai complexe la sfârșitul anilor ’90, producătorii de console au trebuit să găsească o metodă mai bună de control al camerei într-un spațiu 3D, deoarece era clar că bătrânul D-pad nu mai era suficient. Răspunsul a venit de la Nintendo, sub forma controller-ului inclus în cutia lui Nintendo 64. A venit într-o formă extrem de atipică, chiar și pentru vremurile acelea, cu primul joystick montat vreodată pe un controller.

Se află în centru, și ca să îl folosești trebuia să îți muți cu totul mâna stângă pe mijloc, o poziție fără îndoială ciudată, dar toți cei care s-au jucat pe așa ceva la vremea respectivă au ales să treacă peste problemele de ergonomie datorită experienței pe care acel joystick o oferea. Jocurile puteau fi brusc controlate mai natural, cu mai multă precizie, lucru pe care industria l-a adoptat numaidecât, și toate controllerele de după aveau să fie echipate cu măcar unul, dacă nu chiar două joystick-uri. Dar ajungem imediat și acolo.

5. The Duke

controller

Numărul cinci pe listă este mai mult un favorit de-al meu, și deși știu că părerile sunt extrem de împărțite, tot nu pot să mu mă gândesc cu plăcere la vechiul controller pentru originalul Xbox, denumit de fani „The Duke”. Acest controller era prea mare pentru mâinile multora, de aici și porecla, dar pentru cineva ca mine cu ditamai lopețile la purtător era perfect.

Am ținut unul în mână recent și, în ciuda ideii generale că The Duke a fost un controller prost, am apreciat foarte mult modul cum pică în mână. În Japonia, Microsoft au scos o versiune „S” a controller-ului, mai mică și mai comodă pentru cei cu mâini mici. Dar variantele astea sunt puține, deoarece un număr infim de japonezi au ales consola celor de la Microsoft în detrimentul PlayStation 2, rivalul de la acea vreme din partea Sony.

4. Joy-Cons

controller

Acum revenim în era modernă cu Joy-Con-urile celor de la Nintendo, o inovație mega inteligentă care a permis Nintendo Switch să fie prima consolă cu adevărat hibridă. Modul de funcționare este simplu, șinele de metal sunt rigide și consola nu dă impresia că s-ar rupe atunci când sunt montate, au unul dintre cele mai bune sisteme de vibrații disponibile și, în ciuda faptului că joystick-urile în sine au probleme grave cu drift-ul, tot consider Joy-Con-urile drept unele dintre cele mai interesante și mai practice controllere din toate timpurile.

Bașca, fiind două, pot fi folosite și individual pentru co-op. Asta e o funcționalitate unică, și recunosc că am rupt în două seri întregi de Mario Party și Mario Kart cu prietenii așa, și unde mai pui la socoteală și senzorii giroscop pentru motion controls? Ce să mai, Nintendo au dat lovitura cu sistemul ăsta, dar sper ca Switch 2 să mai îmbunătățească din neajunsurile predecesorului său la capitolul input, în special problema cu drift-ul.

3. Xbox 360

controller

Am ajuns în cele din urmă la podium, iar pe poziția a treia intră controller-ul lui Xbox 360. Și ce mai controller a fost ăsta! A fost primul model wireless inclus în pachetul unei console, o caracteristică care avea să fie adoptată de toate celelalte modele apărute ulterior. Și în plus de asta se simțea extrem de bine în mână, butoanele erau de primă clasă iar, overall, consider controller-ul de Xbox 360 superior celui de PS3.

În plus, ăsta a fost și controller-ul de-facto pentru Windows preț de ani buni, în mare parte datorită driverelor incluse direct în sistemul de operare. Abia recent au început și Sony să facă controllerele lor mai prietenoase cu PC-ul, dar în trecut singura variantă cât de cât practică și lipsită de bătăi de cap era ăsta. Am avut și eu unul la vremea lui, și recunosc că a fost unul dintre cele mai reliable și mai plăcute controllere de folosit, deci locul trei zic eu că îi face cinste.

2. PS1 DualShock

controller

Acum ajungem la tăticul controllerelor moderne, primul Dualshock pentru PlayStation 1. Deși inițial PS1 a fost livrat cu un controller fără urmă de joystick, versiunea asta lansată trei ani mai târziu adaugă nu unul, ci două, fiind și primul controller care să aibă această funcție. Brusc, jocurile 3D deveneau foarte ușor de controlat, și nu e greu să îți dai seama de ce primul DualShock a fost un succes răsunător.

D-pad-ul pe care mulți l-au iubit nu și-a pierdut locul pe partea stângă a controller-ului, iar cele două joystick-uri analog au cimentat poziția Sony ca lider și inovator în industrie. Nu era cel mai comod controller din lume, asta da, dar cu siguranță nimeni nu poate nega cât de influent și de avangardist a fost primul DualShock. Bun, acum că am acordat și medalia de argint, e vremea să trecem la locul unu.

1. DualSense

controller

Iar prima poziție în acest top nu ar trebui să fie o surpriză prea mare pentru cei care s-au mai uitat în trecut la clipurile mele, unde am spus că DualSense este cel mai bun, mai rafinat și mai capabil controller din toate timpurile, o afirmație pe care o susțin ori de câte ori primesc întrebarea asta. Și nu e greu de înțeles de ce.

Se simte extrem de bine în mână, are cele mai bune motoare de vibrație montate vreodată pe un controller iar triggerele adaptive sunt cireașa de pe tort. Sunt de părere că funcțiile astea extra cresc serios gradul de imersiune în jocuri, și am ales să renunț la mouse și tastatură în The Last of Us Part I pe PC tocmai pentru că îmi plac atât de mult. Nu sunt cele mai fiabile controllere din lume, și am auzit multe povești ale oamenilor care se plâng în special de triggere, dar dacă am reușit să înghițim drift-ul de pe Joy-Cons putem face o concesie și aici.

Astea fiind zise, ne vom opri aici. Dar nu înainte să îmi spuneți în comentarii: care este controllerul vostru preferat of all time? Este unul de la Microsoft, Sony, Nintendo, sau ați rămas încă cu gândul la alde Sega Dreamcast sau ceva de la Atari? Și încă ceva, care este funcția sau caracteristica pe care o căutați și pe care o apreciați cel mai mult la un controller?




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Top 10 controllere de gaming din toate timpurile

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google