nubia Neo 2

Prezent la Mobile World Congress (MWC) 2024, Nubia a dezvăluit Neo 2, un smarpthone centrat pe gaming și muzică, ce ar urma să fie oferit la un preț mult sub nivelul competiției.

Cu lansările Nubia e puțin ciudat, brandul deținut de gigantul ZTE lansând produse aproape identice cu „rivalul” Red Magic și alte branduri „izvorâte” din China. În realitate, eforturile depuse cu cercetarea și dezvoltarea noului produs sunt „centralizate” în spatele unui efort comun. Altfel spus, o singură companie cu nume nu foarte cunoscut publicului larg dezvoltă o „platformă” reprezentând produsul respectiv, după care variații ale acelui dispozitiv sunt lansate sub mai multe branduri comerciale și în diferite piețe de desfacere. Spre exemplu, ai Red Magic 9 Pro ca și telefon de gaming și ZTE nubia Z60 Ultra, promovat ca și soluție premium adresată consumatorilor preocupați și de capabilitățile foto ale viitorului lor telefon. Privind de la distanță, ambele produse par asemănătoare și chiar sunt. Doar că unul are camere foto mai performante iar celălalt are un ventilator cu RGB, care te scapă de orice griji în ce privește riscul de supraîncălzire la rularea jocurilor de Android.

Revenind la Nubia Neo 2, telefonul vine cu interfața Game Space 2.0 special dezvoltată pentru pasionații de jocuri pe mobil și difuzoare dual DTS:X Ultra stereo. Mai primești și un ecran FHD+ de 6.72 inch cu rată de refresh la 120Hz, dotare până de curând considerată de neînchipuit la acest domeniu de prețuri. Unde mai pui că și camera frontală este acomodată prin ecranul perforat, și nu decupată de la margine.

Însă veștile bune nu pot continua la nesfârșit, telefonul venind cu un chipset Unisoc T820, ajutat cu 8GB RAM. Măcar, nu lipsește conectivitatea 5G, semn că dotarea începe să devină un standard la nivelul industriei și nu un privilegiu rezervat consumatorilor dispuși să plătească mai mult. Lista dotărilor este completată cu 256GB stocare UFS 3.1 și, piesa de rezistență, un acumulator de 6000mAh cu suport pentru încărcare rapidă de 33W prin USB-C. Spre comparație, pe vârful de gamă Samsung Galaxy S24 Ultra primești doar 5000 mAh, puterea crescută la 45W contând prea puțin în ce privește timpul de așteptare la încărcare.

Cât desăre chipsetul Unisoc, acesta este doar o soluție de „umplutură”, pusă la dispoziția fabricanților chinezi de telefoane inteligente atunci când alte cip-uri pur și simplu nu se încadrează în baremul de costuri stabilit. Altfel spus, nivelul de performanță obținut va fi cam minimul acceptabil de la un telefon cu Android relativ modern și nimic mai mult.

Avem, deci, Nubia Music la preț de 149 dolari și Nubia Focus la 199 dolari. Ciudat e că ambele telefoane au cameră principală de 108MP, diferind doar capabilitățile lentilelor aplicate. Ambele modele suportă filmare 4K și captură RAW, respectiv RAW HDR. Ambele modele dispun de stabilizare optică și funcție Super Night Mode. În schimb, Nubia Focus are o versiune Pro cu ecran FHD+, în timp ce modelul mai accesibil este limitat la rezoluție HD+, însă fără a sacrifica rata de refresh la 120Hz.

Altfel spus, cel puțin în privința telefoanelor achiziționate de la producători din China, partea de hardware devine tot mai puțin variată în timp ce producătorii rămași își consolidează afacerea după criteriul eficienței dusă la extrem. În loc să ai X producători, fiecare cu propriul design smartphone concurând pentru atenția consumatorilor, vei avea doar câteva opțiuni semnate de diferite branduri cu rezonanță, atribuite aceleiași companii omniprezentă în și în afara Chinei.

Iar dacă chiar îți bați capul încercând să afli pe ce se bazează totul, ai putea descoperi că majoritatea telefoanelor din China se bazează pe aceeași platformă hardware și cam aceiași platformă software, oferite în diferite variații selectate algoritmic pentru întrunirea cerințelor departamentului de vânzări.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.