Prima pagină » Lenovo Legion Go vs. ROG Ally și Steam Deck: pe care să-l alegi (review video)

Lenovo Legion Go vs. ROG Ally și Steam Deck: pe care să-l alegi (review video)

de Roboțelul @ iDOR.info
lenovo-legion-go-vs.-rog-ally-si-steam-deck:-pe-care-sa-l-alegi-(review-video)

Legion Go de la Lenovo este dovada clară că PC-urile de gaming handheld au devenit o categorie de produse reală și nu vor rămâne doar o modă trecătoare. Cel mai mare producător de PC-uri din lume are acum un astfel de dispozitiv în ofertă și este unul pe care nu prea ai cum să îl ignori. Pe de-o parte, acesta este mare și promite performanță de top, iar pe de altă parte, vine cu o abordare diferită față de ceea ce am văzut deja în acest spațiu din partea Steam Deck și ROG Ally de la ASUS. În materialul de față urmează să afli totul despre noua „consolă” portabilă Lenovo, dar și cum se compară cu cele două modele concurente.

Legion Go este cel mai mare PC portabil de acest gen, cu un ecran imens și hardware performant la interior

Voi trece repede peste partea de specificații hardware, întrucât acestea sunt cantitate cunoscută și nici măcar nu le vedem în premieră. Avem de a face cu o configurație cu procesor Ryzen Z1 Extreme, același pe care l-am văzut și pe Ally în urmă cu jumătate de an, alături de 16 GB memorie RAM la frecvență puțin mai mare, de 7.500 MHz și un SSD de 512 GB PCI-Express 4.0 pe format M.2 2242. În teorie, configurația lui Legion Go ar trebui să ofere un aport de performanță față de cel de pe Ally, datorită memoriei mai rapide. În practică, lucrurile stau foarte diferit.

Probabil cel mai surprinzător lucru la Legion Go este dimensiunea. În fotografii, nu pare să fie decât cu puțin mai mare decât un Ally, însă în realitate, avem de a face cu o adevărată „tabletă”, cu ecran de 8,8” și rezoluție QHD pe format 16:10 la 144 Hz. Ce-i drept, ecranul mare asigură o experiență de gameplay mai imersivă, însă decizia de a face un dispozitiv de gaming portabil în jurul său, are o serie de efecte nu tocmai fericite. De asemenea, cu un refresh rate atât de înalt, m-aș fi aștepta la suport pentru refresh rate variabil (VRR), dar nu este cazul aici. Ally rămâne singura consolă portabilă care beneficiază de această tehnologie.

Desigur, dimensiunile și greutatea sunt foarte importante pe un dispozitiv mobil, iar Legion Go nu este deloc compact și ușor. Ai putea spune că dacă detașezi controller-ele, la fel ca la Nintendo Switch, avem de a face cu o tabletă cu Windows, însă tot ansamblul trebuie să poate fi luat ușor la „purtător”. La 854 de grame în total, la care adaugi și husa de transport, de asemenea imensă, Legion Go nu este genul de dispozitiv pe care să îl cari cu ușurință după tine. Fiind atât de gros, ocupă chiar mai mult spațiu decât un laptop într-un ghiozdan, chiar și față de unul de gaming. Mi se pare că aceasta este greșeala fatală pe care Lenovo a făcut-o atunci când a construit acest dispozitiv, fiind mai degrabă un portabil „de casă” decât unul de luat după tine peste tot.

Procesor AMD Ryzen Z1 Extreme
(Zen4 8 core / 16 threads, frecvență de până la 5.1 GHz)
Placă video (iGPU) AMD Radeon 780M
(RDNA3, 12 CU)
Memorie RAM 16 GB LPDDR5X-7500
Stocare 512 GB SSD NVMe PCIe 4.0 x4 (2242)
Conectivitate Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3
2x USB 4 (Type-C), jack 3.5mm, microSD
Ecran 8,8″ QHD+ (2.560 x 1.600 pixeli) 16:10, 144 Hz
Audio Difuzoare stereo
Baterie 49,2 WHr (2 celule)
Încărcător de 65W
Dimensiuni 299 x 131 x 41mm
Greutate 854 g

Lenovo are o abordare diferită asupra acestui tip de dispozitiv

Există însă și câteva avantaje pe care acest model le are față de concurență. În primul rând, acesta poate să stea în picioare de unul singur, datorită suportului integrat, similar cu cel de pe Nintendo Switch OLED. De asemenea, controller-ele detașabile sunt o idee bună, preluată tot de la Nintendo. Din păcate, acestea nu se simt la fel de bine precum joy-con-urile, de la sistemul de prindere cam brutal, până la felul în care se simt butoanele. Ally și Steam Deck au, din acest punct de vedere sisteme de control mai apropiate de cele ale unui gamepad de Xbox, pe când butoanele și stick-urile de pe Lenovo sunt ceva mai… spartane. D-Pad-ul în special mi se pare dezamăgitor, având o cursă mică pentru apăsare și în consecință, precizie scăzută.

Mai sunt câteva probleme și cu layout-ul butoanelor. De exemplu, nu există un buton „Xbox” și nici posibilitatea de a-l adăuga sub formă de scurtătură, un păcat de care era vinovat și Ally, la lansare. Apoi, butoanele Start și Select sunt amplasate complet neintuitiv pe stânga, sub D-Pad. În locurile unde te-ai aștepta să găsești aceste butoane se află cele două butoane Lenovo: unul pentru interfața Legion Space și unul pentru setări rapide.

Pentru că Lenovo a dorit să facă atât de multe cu Legion Go, avem și o multitudine de alte butoane, pe toate părțile controller-elor: câte două pe spate pe fiecare parte, alte două pe laterale și chiar și un scroll. Personal, am ales să le las neconfigurate, dar dacă ai avea câte o acțiune pe fiecare în parte, cu siguranță le-ai activa aproape pe toate atunci când ridici consola de pe masă. Nu doar că sunt multe, dar sunt poziționate chiar în locurile în care apuci dispozitivul.

Controller-ul din dreapta are cele mai multe butoane pentru că poate fi transformat și în mouse vertical, cu ajutorul unui accesoriu inclus în pachet, ceva ce n-am mai văzut până acum și care nu adaugă foarte multă valoare, fiind greu de folosit pentru jucat pe acest format. Forma ciudată și plasarea butoanelor pe toate părțile duce la o experiență de utilizare neintuitivă. Nu recomand. Trackpad-ul de pe partea dreaptă este însă binevenit și chiar o idee excelentă, preluată de la Steam Deck. Navigarea prin Windows este semnificativ mai plăcută datorită acestei componente.

Software-ul de pe Legion Go primește o mare bilă neagră

Dar Windows este Windows, așa că experiența de utilizare pe un ecran atât de mic nu este deloc una plăcută, chiar și cu un trackpad la dispoziție. Lenovo încearcă să atenueze din experiența frustrantă cu Legion Space, software-ul său proprietar care adaugă o interfață în stil Steam Big Picture, de unde poți selecta rapid jocuri sau poți configura rapid consola. Adevărul este că, din punct de vedere software, Lenovo Legion Go stă foarte prost. Poate că este cu puțin mai bun decât era Ally la lansare, însă tot lipsesc multe elemente importante, iar unele dintre cele existente deja sunt nefuncționale.

De exemplu, nu am reușit să adaug prin scanare automată jocuri în aplicația Legion Space, ci doar launcherele lor, precum Steam, Ubisoft Connect sau Epic Games. Apoi, controlul TDP-ului, o funcție crucială pentru un dispozitiv mobil de acest gen, este momentan incompletă. Poți selecta între Silent, Balanced și Performance, profiluri prestabilite pentru 7, 15 și 20W, însă nu poți seta manual TDP-ul la o anumită valoare. Funcția există, dar pur și simplu mută valoarea pe 30W, adică maximum posibil, indiferent de ce valoare alegi. Am făcut toate update-urile, am instalat toate driverele, ba chiar am resetat dispozitivul la setările din fabrică. Nimic nu pare să rezolve.

Configurarea butoanelor pentru a „emula” butoane de pe tastatură nu există în modul gamepad, ci doar în modul FPS. De asemenea, lipsește posibilitatea de a adăuga scurtături de Windows pe butoanele programabile, precum Alt-Tab sau butonul Xbox. Nu există un sistem de blocare a framerate-ului, iar accesarea meniurilor Legion Space și a setărilor rapide in-game, nu întrerupe controlul jocului. Astfel, fiecare apăsare de buton este înregistrată atât în interfața grafică a „consolei”, cât și în joc. Dacă te gândești că poți folosi touchscreen-ul pentru a evita asta, află că nu este o alternativă bună. Atingerea ecranului pentru a apăsa pe meniul Quick Settings te scoate de obicei din joc înapoi în desktop. Aceste lucruri duc la o experiență de utilizare greoaie și frustrantă, deloc demnă de un dispozitiv premium de aproape 1.000 de euro (versiunea cu 512 GB costă 800 euro/3.999 lei, iar cea de 1 TB crește prețul cu 100 euro). Același sentiment mi-a lăsat și Ally la lansare. Din fericire, update-urile lansate între timp de ASUS au mai rezolvat din probleme. Sper ca Lenovo să procedeze la fel în următoarea perioadă.

Performanța sub așteptări este cel mai mare dezavantaj al modelului Lenovo

Adevăratul „călcâi al lui Ahile” în cazul acestui dispozitiv este felul în care Lenovo a configurat profilurile de performanță. Cu un Z1 Extreme la bord, mă așteptam la performanță similară cu cea de pe Ally, adică foarte bună, și deja nu mă așteptam la autonomie foarte înaltă. Lenovo a ales însă calea conservatoare, ceea ce ar putea fi o veste bună, pentru că te poți juca mai mult timp. Din păcate, pragurile alese și slaba configurare din firmware a procesorului duc la performanță cu mult sub așteptări. Chiar și la același prag de consum, de 15W, Legion Go oferă performanță sub cea de pe Ally, fiind mai degrabă apropiat de Steam Deck. Motivul pare să fie o frecvență fixă a GPU-ului în acest mod, de 800 Mhz, pe când Ally și Deck trec lejer de 1 GHz cu același consum de energie.

Am avut la dispoziție pentru acest material toate cele trei PC-uri portabile de top ale momentului: noul Legion Go, Steam Deck-ul LCD personal, și ROG Ally. Am ales câteva jocuri AAA pretențioase și am realizat teste pe cel mai scăzut nivel de detalii pentru fiecare în parte, în două rezoluții: 720p și 1080p și cu și fără FSR activat pe profilul balanced. În cazul Legion Go, au fost, de fapt, 800p și 1200p, întrucât setarea de rezoluții custom pe format 16:9 a dus la incompatibilitate cu anumite jocuri (și trebuia făcută din regiștri, un proces nu tocmai accesibil). Totuși, rezultatele de performanță între 720p și 800p sunt similare, cei câțiva pixeli în plus fiind insuficienți pentru a duce la diferențe majore în performanță. Pentru că nu am putut seta TDP-ul manual, am testat jocurile pe cele trei profiluri disponibile pe Legion Go. Pe Ally am testat tot cu profilurile standard, adică Silent, Performance și Turbo, de 10, 15 și 25W, iar pe Steam Deck doar pe 10 și 15W, limita superioară a consolei.

Legion Go vs. ROG Ally vs. Steam Deck 720p

Rezultatele sunt însă surprinzătoare. De exemplu, pe profilul de 15W, performanța lui Legion Go este de multe ori pe jumătate față de cea de pe ROG Ally la același TDP de 15W. Practic, nu aș putea recomanda niciun joc mai nou pentru a fi jucat pe acest mod de performanță pe Legion, întrucât va oferi o experiență mai slabă și decât Steam Deck, la același nivel de consum. Ba chiar Steam Deck, dispozitiv de două ori mai ieftin, chiar și la 10W oferă performanță mai bună decât Legion Go, în majoritatea scenariilor de utilizare.

Legion Go vs. ROG Ally vs. Steam Deck 1080p

Cu siguranță, Lenovo va mai actualiza firmware-ul, curbele de răcire și comportamentul procesorului în timp, însă, acum, fără un slider de TDP funcțional, performanța posibilă pe acest dispozitiv este limitată. Te poți apropia de 60 de cadre pe secundă în jocuri doar pe profilul Performance, de 20W, dar numai în rezoluție HD, de patru ori mai mică decât cea nativă a ecranului QHD. Despre Full HD nici nu se pune problema. Majoritatea titlurilor moderne se chinuie să atingă 30 FPS pe low, pe acest dispozitiv. În teorie, AMD RSR ar trebui să ofere un upscaling bun de la 800p la 1600p, fiind rezoluții divizibile, dar în practică, nu am observat ca această funcție să facă ceva. Probabil că, la fel ca TDP-ul, aceasta nu este încă funcțională în software-ul Lenovo. Pe ecranul mai mare de pe Legion Go, jocurile sunt semnificativ mai „blurry” atunci când le joci în 800p decât pe ecranele mai mici și cu rezoluții mai limitate de pe Ally și Steam Deck.

Pe care să-l alegi?

Un ultim subiect, pe care merită să îl abordez ar fi autonomia. Legion Go are un acumulator mai mare decât Ally și Steam Deck LCD, de 50 Wh, față de 40. Astfel, pe un TDP de 15W, acest model oferă cam jumătate de oră în plus față de concurență. Avantajul Steam Deck este că își păstrează performanța la un nivel înalt chiar și la consum mai mic, deci poți juca lejer multe titluri cu framerate acceptabil și la 8 sau 10W, iar jocuri 2D la minimum de 5W, putând prelungi autonomia chiar și cu mai multe ore. În cazul Legion Go, dacă scazi sub profilul Balance de 15W, nu mai poți juca mare lucru. Chiar și Ally permite acum rularea de jocuri la framerate-uri cât-de-cât acceptabile în 720p la 10W, mai ales dacă apelezi la AMD FSR pentru upscaling, pentru o autonomie mai bună.

Îmi pare rău că până la finalizarea acestui material nu a sosit și comanda pentru modelul Steam Deck OLED, pe care aș fi vrut să îl introduc în comparație, întrucât vine cu o baterie la fel de mare precum Legion Go, dar și cu un procesor mai eficient, chiar dacă nu tocmai mai performant decât al modelului LCD. Poate că acela va deveni subiectul unui material viitor. În testele pe care le-am făcut, Steam Deck LCD la 15W a fost sub Ally la 15W și Legion Go la 20W, profiluri care oferă performanță similară între dispozitive. Nu am rulat teste și la 10W, întrucât acolo Steam Deck conduce detașat clasamentul în materie de performanță și nu ar fi fost o luptă „corectă”.

Avem o oră și 12 minute pe Deck, față de o oră și jumătate pe cele două modele cu Windows. A fost un rezultat care m-a surprins și pe mine, însă Deck-ul meu are câteva modificări hardware și software, plus uzura în peste un an de utilizare. Din păcate, Ally la 25W rămâne însă un dispozitiv cu sub o oră de autonomie, total nepotrivit pentru gaming portabil. Din fericire, update-urile recente au făcut utilizarea modului Turbo aproape inutil, întrucât diferența de performanță nu este majoră față de cel Performance. Cam aceeași situație am observat-o și în cazul Steam Deck la 10 vs 15W. Aportul de performanță este minim, iar consumul de energie scade foarte mult.

Recomandările mele pentru PC-uri de gaming handheld ar fi în această ordine: Steam Deck LCD sau OLED pentru gaming portabil cu performanță bună la consum mai mic de energie, dar și ușurință în utilizare, datorită software-ului SteamOS. Pe locul doi vine ROG Ally, pentru cei care se joacă mai mult acasă, lângă o priză, sau chiar în mod docked, pentru a servi drept un înlocuitor pentru un PC de gaming, și în cele din urmă Legion Go pentru cei care își doresc neapărat un ecran mai mare, fără să țină cont de autonomie sau de performanță în mod special.  




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Lenovo Legion Go vs. ROG Ally și Steam Deck: pe care să-l alegi (review video)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă