Nothing Phone este una dintre cele mai noi companii ce activează în piața de smartphone-uri. Nothing Phone a fost anunțat în iulie 2022 și a fost o gură de aer proaspăt într-o piață deja cumva suprasaturată. 

Succesul primei generații a impulsionat compania fondată de către Carl Pei în 2021. Așa a apărut Nothing Phone 2 în iulie 2023. Presupun că de Carl Pei ați mai auzit, a fost co-fondator al OnePlus și aș spune că o parte din ADN-ul OP se află cumva aici. 

Important de precizat este că produsele Nothing ajung în România pe canal oficial, beneficiază de garanție din partea producătorului etc. 

Pe Gadget.ro am testat căști wireless Nothing până acum. 

  1. Nothing Ear (stick) – review;
  2. Nothing Ear (2) – review. 

Unul dintre elementele prin care Nothing dorește să impresioneze este designul și atenția la detalii peste ce oferă concurența. În cazul lui Nothing Phone discutăm despre interfața Glyph prin care sunt controlate și personalizate LED-urile din partea spate a telefonului. 

@gadget.ro #unboxing pentru Nothing Phone 2. Este un smartphone upper mid-range ce iese în evidență prin LED-urile programabile din partea spate. #nothing-phone @Nothing ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral – WZ Beat

Care sunt diferențele între Nothing Phone (2) și Nothing Phone (1)?

🔺Nothing Phone 2 a primit un hardware upgradat

🔵 ecranul crește în dimensiuni de la 6.55 inci la 6.7 inci, se face pasul de la un OLED spre LTPO OLED, iar luminozitatea urcă de la 1200 nits la prima generație spre 1600 nits la a 2-a generație (valorile maxime ce pot fi atinse);

🔵 procesor mult mai puternic, vârful de gamă din 2022 vs procesor mid-range la NP1 (Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 vs Qualcomm Snapdragon 778+);

🔵 opțiune de 512 GB stocare, inexistentă la primul Nothing Phone;

🔵 bluetooth 5.3 vs bluetooth 5.2, localizare dual-band pentru serviciile de localizare vs localizare single-band;

🔵 32 Megapixeli pentru camera de selfie-uri vs 16 Megapixeli și poziționarea în centru sus vs lateral stânga sus; 

🔵 filmare 4K cu 60 fps la camera principală vs 4K cu 30 fps la modelul din 2022; 

🔵 încărcare pe fir la 45W vs încărcare pe fir la 33W și baterie mai mare cu 200 mAh – 4700 mAh vs 4500 mAh;

🔵 201.2 gr. vs 193.5 gr.;

🔵 162 x 76.4 x 8.6 mm la NP2 vs 159.2 x 75.8 x 8.3 mm la NP1. 

Aș putea spune că Nothing Phone prinde curaj și de la un smartphone mid-range cum a fost catalogat prima generație se duce spre un upper mid-range, un telefon cu specificații superioare la nivel hardware. 

Specificații 

Smartphone

Date tehnice

Nothing Phone (2)
Data de lansare 11 iulie 2023
Design și certificări Sticlă Gorilla Glass pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu, certificare IP54 în ce privește contactul cu picăturile de apă și praful, LED-uri programabile pe partea spate
Ecran LTPO OLED de 6.7 inci cu rezoluție 2412 x 1080 pixeli, rată de refresh la 120Hz, luminozitate de până la 1600 nits în peak, raport display / corp de 87.2%, 394 ppi, aspect ratio de 20:9
Procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 dezvoltat pe 4nm

Octa-core cu 1 x Cortex-X2 la 3.0 GHz, 3 x Cortex-A710 la 2.5 GHz și 4 x Cortex-A510 la 1.8 GHz

Memorie 12 GB RAM și 256 GB stocare de tip UFS 3.1
GPU Adreno 730
Sistem de operare Android 13 cu Nothing OS 2.0.2a
Conectivitate dual-sim, 5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi direct, bluetooth 5.3, NFC, USB Type-C 2.0, localizare dual-band prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC, difuzoare stereo, cititor de amprentă optic integrat în display
Cameră foto și video wide de 50 Megapixeli cu f/1.9, echivalent 24mm și senzor de 1/1.56″, pixel de 1.0µm, PDAF + OIS;

ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade, senzor de 1/2.76″, pixel de 0.64µm, autofocus;

LED flash;

Filmează 4K cu 60 fps, 1080 cu 60 fps, gyro-EIS și live HDR, OIS

Cameră de selfie-uri 32 Megapixeli cu f/2.5, senzor de 1/2.74″ și pixel de 0.8µm
Baterie 4700 mAh cu încărcare pe fir la 45W, de la 0 – 100% în 55 minute, încărcare wireless la 15W și de la 0 – 100% în 130 minute și 5W pentru încărcare de tip reverse wireless
Greutate 201.2 gr.
Dimensiuni 162.1 x 76.4 x 8.6 mm

Pachet și design 

🔺Structură de rezistență din aluminiu, sticlă pe față și spate = telefon fără concesii pe partea de design, dar cu o tușă de…

În pachet veți descoperi pe lângă smartphone și cablul de încărcare cu USB Type-C la ambele capete (transparent la capete), agrafa cu design atipic (și aici baza sa este ușor transparentă), câteva ghiduri de utilizare pe care nu le va parcurge nimeni. 

Lipsește încărcătorul. Nothing Phone 2 suportă standadul PD3.0 pe partea de încărcare și puteți folosi un încărcător de Samsung la 45W (ambele companii respectă același standard). 179 lei costă încărcătorul pe site-ul NP. 

A sosit la review în varianta de culoare denumită Dark Gray, mai este și pe modelul pe alb. Dacă ar fi după mine, aș alege modelul respectiv. Cel pe care l-am văzut la lucru se adresează celor ce doresc un plus de eleganță. 

Partea spate a telefonului este acoperită în sticlă Gorilla Glass (nu s-a specificat de către producător, dar presupun că este Gorilla Glass 5 precum la NP1), iar anumite componente sunt la vedere, de la LED-urile ce activează interfața Glyph, până la partea de încărcare wireless. Una peste alta, mi se pare a fi un smartphone pe care nu ai cum să-l folosești cu husă. Pur și simplu, se pierde cumva din funcționalitate, dar și din frumusețea sa. 

Structura de rezistență este din aluminiu, iar Nothing Phone nu trebuie să ne ascundem că pe partea de design are o aromă, un flavour de…, iPhone. Doar că avem un iPhone cu Android, iar la NP2 l-au mai rotunjit puțin (fix ce a făcut și Apple cu generația a 15-a). 

Îl poți folosi fără husă? 

Cu grijă, da. Nu aș putea spune că stă așa bine în mână. Trebuie să fii atent. Asta-i clar. Este destul de lat pentru că au adus un display mai mare și spatele mi s-a părut alunecos. Amprentele mi se pare că nu se adună așa rapid. 

Una peste alta, Nothing Phone (2) este un smartphone cu materiale și atenție la detalii din categoria premium. Aș putea spune că avem un upper mid-range cu prestanță și elemente ce-l individualizează clar. 

Ecran și sunet

🔺Display-ul este destul de luminos

Nothing Phone (2) folosește un display de 6.7 inci cu panel LTPO ce își face refresh de la 1 la 120Hz în funcție de conținutul afișat, cu luminozitate în peak de până la 1600 nits. 

Au pus un display luminos, cu tehnologie ceva mai modernă, culorile sunt așa cum te-ai așteptat de la un OLED din 2023 din categoria high-end: plăcute, fără a fi suprasaturate, negrul este negru etc. 

La modurile de culoare sunt două opțiuni: Alive și Standard, iar temperatura de culoare poate fi setată pe Warm, Normal și Cool. Nimic ieșit din comun, ceva cam puține opțiuni dacă mă întrebați pe mine. 

La rata de refresh sunt 3 opțiuni: 

🔺Nu sunt cine știe ce diferențe între cele două moduri presetate

Dynamic – face trecerea în mod automat, în funcție de conținutul afișat;

High – forțează 120Hz;

Standard – 60Hz pentru cei ce doresc un plus de autonomie. 

Am măsurat 917 nits pe alb cu luminozitatea setată la maxim. Cei 1600 nits sunt atinși în peak (luminozitatea setată pe automat și sunt mențiunți sub acțiunea razelor de soare pentru câteva secunde). La OnePlus Nord 3 în același scenariu am măsurat 870 nits pe alb, iar la Honor 90 am atins 1036 nits. Sincer, mă aștept la o valoare mai bună de la Nothing Phone (2), alte modele mid-range cu preț și cu 1000 lei mai mic au luminozitate mai mare. 

🔺Difuzorul de la bază are suficient de mult bass și intensitate

Sunetul cade în sarcina unor difuzoare stereo, unul se află la bază, iar celălalt deasupra display-ului. Cel din partea superioară este mai plat, iar cel de la bază iese în față cu mai mult bass. Dat la maxim mi se pare că are atât amplitudine, cât și bass, cumva peste așteptările mele. 

Am atins 102.5 dB la 10 cm distanță de difuzoare. Este o valoare foarte bună și îmi amintește de cel mai gălăgios smartphone testat în 2023 – Reno10. Acolo am ajuns la 104dB la 10 cm distanță. La o distanță normală de 30 – 40 cm de la smartphone până la ureche am măsurat 82.4 dB. Sunt printre cele mai bune valori obținute de un smartphone la capitolul sunet. 

Reglarea volumului se face din lateral stânga, taste dedicate pentru Up și Down, taste pe care nu le vei încurca cu butonul de pornire ce se află pe dreapta. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

🔺Bloatware-ul este minim, în imagina de mai sus sunt jocurile cu care l-am testat, aplicații de benchmark etc

Folosește cel mai bun procesor Qualcomm din 2022 ce își păstrează punctele PRO și în 2023. Nu vei găsi aplicație sau joc care să-i pună probleme. L-am primit la review în configurația cu 256 GB stocare și îl mai descoperiți adus în țara noastră și cu 512 GB stocare. 

Informații furnizate de CPU-Z

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 a fost dezvoltat într-un proces de litografiere pe 4nm, structură tri-cluster cu: 

1 x Cortex-X2 la 3.0 GHz;

3 x Cortex-710 la 2.5 GHz;

4 x Cortex-A510 la 1.8 GHz. 

Este ajutat de acceleratorul grafic Adreno 730. Răcirea mi s-a părut destul de bună. În GFXBench după cum vedeți în imaginea făcută cu senzor FLIR s-a oprit pe la 45 grade Celsius, în vreme ce alte smartphone-uri cu același procesor în testul respectiv s-au dus și la.., 50 grade Celsius. Fac un management bun al consumului de energie. Asta și pentru că aici nu și-a făcut loc un mod Performance, așa cum găsim pe alte smartphone-uri. Sincer, nici nu cred că ar fi cazul. 

🔺Temperaturile măsurate cu un senzor FLIR în partea spate a lui Nothing Phone 2

Rulează PUBG Mobile cu grafica dată pe Ultra HDR și fps-urile pe Ultra. În Game Mode puteți alege să vedeți fps-urile jocului în timp real și la jocul amintit + setările prezentate a ajuns în jurul a 40 fps. Pe HDR și cu fps-urile pe Extreme s-a menținut în jurul a 60 fps. 

A primit update de software când l-am avut la test și în descrierea sa am găsit că au îmbunătățit feedback-ul haptic, fotografiile în low-light, claritate mai bună pentru camera frontală, contrast și efect bokeh mai bine pus la punct în modul portrait etc. 

Nu are multe aplicații preinstalate, iar sistemul de operare nu l-aș considera a fi customizat excesiv. Impresionează prin viteză și cumva simplitate. Nu se îndepărtează mult de Android-ul în stadiu nativ. Am citit că vor aduce 3 versiuni de Android și 4 ani de patch-uri pe partea de securitate (unitatea de test era adusă la patch-uri în august 2 . Nu trebuie să vă speriați de cum au poziționat sub secțiunile în Setările propriu-zise. Îl poți transforma așa cum îți dorești și nu am sesizat să lipsească ceva. AOD-ul are puține opțiuni ca și fețe, să zic așa. 

🔺Locul din care customizezi funcționarea LED-urilor din partea spate

În secțiunea Glyp Interface veți găsi opțiuni pentru LED-urile din partea spate a telefonului. Puteți seta luminozitatea, corelarea cu apelurile și notificările, funcția composer ce te duce spre o aplicație dedicată ce văd ca strâns peste 100.000 de descărcări din Play Store. Poți avea indicatoru de volum pe partea spate, informații despre procesul de încărcare. 

🔺LED-urile ce-l individualizează pe NP2

Testează și integrarea cu aplicații third party. Momentan, funcționează cu Uber și Zomato (food delivery, nu este la noi în țară). Poți să vezi statustul cursei în timp real, pe spatele telefonului, fără să mai intri în secțiunea dedicată din aplicația respectivă. Sunt multe opțiuni și cred că Nothing va încerca în mod constant să aducă lucruri noi, iar LED-urile vor fi aduse și pe generațiile viitoare. 

Mai este o secțiune în setări ce merită a fi amintită: Experimental Feature. Poți să controlezi automobilele Tesla de pe telefon, să aveți informații bateriile din AirPods sau touch-ul să fie mai prompt în anumite aplicații. 

Aplicații preinstalate pe Nothing Phone (2): 

Aplicații Google: Calendar, Chrome, Contacts, Drive, Files, Gmail, Căutare Google, Keep Notes, Maps, Meet, Messages, Photos, Play Store, YouTube, YT Music; 

Aplicații Nothing: Nothing X. 

Bloatware-ul îl consider minimal și cumva cel mai aproape de ceea ce găsești pe un smartphone Pixel de la Google. Aș nota aici o bilă albă, idem și pentru fluență & opțiunile de customizare. 

Android 13 pe Nothing Phone (2): 

Performanță 

🔺Cel mai puternic procesor de pe smartphone-urile Android în 2022

Am pus Nothing Phone 2 în comparație directă cu alte smartphone-uri premium cu Android din 2022. 

Smartphone

Teste de benchmark

Nothing Phone 2 Honor Magic4 Pro Vivo X80 Pro
3DMark Wild Life – Maxed out!
Wild Life Extreme – 2775 puncte;
Wild Life – 6449 puncte
Wild Life Extreme – 2159 puncte;
Wild Life – 8127 puncte;
Wild Life Extreme – 2422 puncte;
AnTuTu Benchmark 1.069.115 puncte 873.199 puncte 935.288 puncte
AndroBench Sequential Read – 1948.01 MB/s;
Sequential Write – 512.69 MB/s;
Sequential Read – 1854.86 MB/s;
Sequential Write – 1329.68 MB/s
Sequential Read – 1784.78 MB/s;
Sequential Write – 1381.35 MB/s
GeekBench GeekBench 6

Single-core – 1714 puncte;
Multi-core – 4385 puncte;

GeekBench 5

Single-core – 1006 puncte;
Multi-core – 3474 puncte;

GeekBench 5

Single-core – 1161 puncte;
Multi-core – 3357 puncte;

GFXBench 4K Aztec Ruins OpenGL Offscreen -15 fps ;
4K Aztec Ruins Vulkan Offscreen – 10 fps; ;
Car Chase ES 3.1 – 43 fps;
Manhattan 3.1 ES 3.1 – 60 fps.
4K Aztec Ruins OpenGL Offscreen – 16 fps;
4K Aztec Ruins Vulkan Offscreen – 18 fps;
Car Chase ES 3.1 – 39 fps;
Manhattan 3.1 ES 3.1 – 70 fps
4K Aztec Ruins OpenGL Offscreen – 16 fps;
4K Aztec Ruins Vulkan Offscreen – 18 fps;
Car Chase ES 3.1 – 30 fps;
Manhattan 3.1 ES 3.1 – 67 fps

Teste de benchmark rulate pe Nothing Phone 2

Conectivitate

🔺Butonul de pornire de pe lateral dreapta

Este un smartphone cu slot pentru două cartele nanoSIM, 5G, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi direct, bluetooth 5.3, NFC, localizare dual-band prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS și NavIC, USB Type-C-ul este pe formatul mai vechi – 2.0. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire, la bază au adus slot pentru cele două cartele nanoSIM, portul USB Type-C și unul dintre difuzoarele principale, iar pe stânga au poziționat cele două taste pentru reglarea volumului. 

Nu am făcut teste pe 5G pentru că telefonul este capabil de valori mult mai bune față de cât aș obține eu la nivel local, idem și pe Wi-Fi 6 unde ar putea scoate mai mult față de cât livrează conexiune gigabit pe fir. Avem smartphone-uri ce nu sunt încă suficient puse în valoare de conexiunile la internet pe fir sau mobile pe care le avem în momentul de față. 

Cameră foto și video

🔺Cei 2 senzori de la camera principală

Nu au schimbat mai nimic față de generația precedentă în ce privește senzorii, dar avem un alt ISP pentru că nu mai discutăm despre Snapdragon 778 ci de Snapdragon 8+ Gen1, adică o îmbunătățire incrementală ar veni de aici. 

Setup-ul de la camera principală este format din: 

  • 50 Megapixeli cu f/1.9, wide de 24mm, PDAF și OIS, dimensiune a pixelului de 1.0µm și senzor de 1/1.56″;
  • ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade, autofocus, dimensiune a pixelulii de 0.64µm și senzor de 1 / 2.76″;

Are LED flash, filmează 4K cu 60 fps, live HDR și OIS. 

Camera de selfie-uri este de 32 Megapixeli cu f/2.5, pixel de 0.8µm și dimensiune de  1/ 2.74″. Filmează la 1080p cu 30 fps. 

Culorile sunt plăcute și au suficient dinamic range ca să zic așa. La selfie-uri face un bokeh destul de pronunțat, aici ar fi de lucru spre a-l face cumva mai natural dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. Zoom-ul dincolo de 2x mi se pare aproape inutilizabil, iar rezultatele pe timp de noapte aș spune că sunt cumva peste așteptări, repet, fără zoom, strict ce obții pe senzorul wide. 

Clipurile 4K 60 fps sunt făcute bine, fără a avea lag și aveți mostre în acest sen + galerie de imagini. 

Galerie de poze făcute cu Nothing Phone 2: 

Autonomia

🔺Lipsește încărcătorul din pachet

Bateria de 4700 mAh se încarcă pe fir la 45W și respectă standardul PD3.0. Asta înseamnă că puteți folosi un încărcător de…, Samsung. Încărcătorul original de Nothing Phone mi s-a spus că este adus oficial în țara noastră și am văzut că este în jur de 170 – 180 lei, destul de scump în opinia mea. Păcat că nu este inclus în pachet. 

SOT-ul îl estimez la 5 – 6 ore într-un scenariu de utilizare mediu spre intensiv. Trece testul unei zile fără prea mari probleme. Nu este neapărat un campion al autonomiei, dar nici nu l-aș pune pe lista celor ce stau prost. Își face treaba și nu te lasă de dimineața până seara. 

Suportă încărcare wireless la 15W și reverse wireless charging la 5W pentru cutiile de căști wireless, smartwatch etc. 

Alte companii s-au dus la 120W pe fir și 50W wireless, Nothing Phone a preferat o abordare mai relaxată, în linie cu Samsung, spre exemplu. 

Preț

Nothing Phone 2 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 3499 lei; 

Nothing Phone cu 12 GB RAM și 512 GB stocare – 4090 lei; 

Nothing Phone 2

Pro

  • design atipic, LED-uri customizabile în partea spate;
  • sunet puternic și cu suficient de mult bass;
  • hardware puternic + software pe măsură, bine optimizat;
  • rezultate destul de bune la nivel de cameră foto și video;

Contra

  • lipsă încărcător în pachetul de retail;
  • display ce nu are prea multe moduri presetate, nu vezi cine știe ce diferență între ele, puteau fi mai generoși din acest punct de vedere, mai ales că este un smartphone pentru nerds;
  • USB Type-C 2.0…;
  • lipsă senzor tele;

Concluzii

Nothing Phone 2 joacă diferit pe segmentul smartphone-urilor upper mid-range. Are preț mai mare, dar hardware-ul upgradat îl ajută în a oferi o experiență de utilizare superioară.

Mi-aș fi dorit să găsesc charger-ul în pachet sau să aibă o cameră tele, de ce nu și un preț mai așezat, dar îmi dau seama că vorbim de un startup, de o companie ce nu are cum să-și scoată R&D-ul din alte părți.

Sper ca mai multe persoane să le acorde încredere, pentru că NP2 se descurcă bine spre foarte bine în mai toate capitolele-cheie. Da. Îmi doresc să testez și Nothing Phone 3 & alte generații. L-aș folosi în poziția de daily driver fără absolut nicio problemă. La cât de puține aplicații preinstalate sunt mi-a amintit direct de Pixel 7 Pro-ul personal.

Nothing Phone a fost furnizat de către TCCM, importatorul oficial în țara noastră. A fost testat pentru 14 zile și returnat.